Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Speelsters onder 16 legt Engeland in de luren: 4-2

Francis Grondhuis
KNVB Media
7 december 2018, 16:00

Het basiselftal van Onder 16 voor het tweede oefenduel met Engeland. - Foto: KNVB Media

Twee interlands, twee gezichten. Na het ietwat nerveuze optreden afgelopen woensdag (0-0) kwam het Nederlands elftal voor speelsters onder 16 jaar twee dagen later tegen de Engelse leeftijdsgenoten beduidend zelfverzekerder voor de dag. Een verdiende 4-2 zege was het fraaie resultaat voor de ploeg van KNVB-coach Roos Kwakkenbos.

En dat in behoorlijk lastige weersomstandigheden. Op het moment dat het laatste couplet van het Wilhelmus door de luidsprekers galmde, gingen de sluizen boven Zaltbommel open. De aantrekkende wind deed er vervolgens nog een schepje bovenop, waardoor de regenvlagen over Sportpark De Watertoren zwierden. Typisch Engels snertweer, zou je zeggen. Omstandigheden weer de bezoekende ploeg zich wel senang in zou moeten voelen.

Het tegendeel was waar. Meteen vanaf het beginsignaal greep Onder 16 met de wind in de rug het initiatief en zocht via goed positiespel de weg naar het Engelse doel. Nederland was de baas op het veld van N.I.V.O.-Sparta. Het was feller, behendiger en kon de bal via de opbouw langer in de ploeg houden. Dat resulteerde in de laatste twintig minuten van de eerste helft in een paar goede mogelijkheden.

Drie keer raak

We hebben deze week een mooie stijgende lijn laten zien, die vandaag resulteerde in vier goals.

Zo werd eerst de fysiek sterke spits Evi Maatman met een prima steekpass weggestuurd en met een schot in de korte hoek probeerde zij de keeper te verrassen. Nog geen minuut later kreeg Dieke van Straten na een scrimmage de bal panklaar voor haar rechtervoet, maar zij raakte hem verkeerd en schoot naast. Kort nadat keeper Eline Wullms het eerste Engelse schot had verijdeld, was het wel raak voor de Oranjetalenten.

En goed ook. Binnen zeven minuten legden ze Engeland op de rug door drie keer te scoren. De openingstreffer kwam op naam van Jet van der Veen die precies op de juiste plek stond toen een vrije trap - vanaf ruim 22 meter - van Van Straten op de muur ketste. Een paar minuten later krulde Tess van Bentum de bal fraai in de rechterbovenhoek, profiterend van goed jaagwerk van Maatman én een keeper die geheel uit positie stond. De 3-0 was een eitje voor opnieuw Van der Veen die een corner ongehinderd op drie meter van het doel kon inknikken.

Op de solotoer

Een uiterst comfortabele ruststand voor Onder 16, dat kort voor de pauze nog wel goed wegkwam toen een van de Engelse aanvalsters oog in oog met keeper Wullms te gehaast over schoot. "Een goed rendement", vond ook coach Kwakkenbos. "We kozen goed positie en konden elkaar vrijspelen. Ook waren we bij vlagen goed aan het loeren en jagen. Dus daarover niks dan tevredenheid. Alleen jammer dat we het in de tweede helft net niet konden volhouden."

Het goede spel van Onder 16 zakte - mede door de Engelse press - ietwat weg, maar de ploeg kreeg via Danique Noordman en Van der Veen nog twee aardige kansen. Die gingen er niet in, maar de derde was wel raak. Noordman besloot een kwartier voor tijd maar eens op de solotoer te gaan, legde vier Engelsen in de luren om vervolgens met een laag diagonaal schot ook de goalie te passeren: 4-0. Een heerlijk actie van de aanvaller van SJO FC Dalfsen en een stevige overwinning leek in de tas.

Tevreden

Leek, want Engeland sloeg in de slotfase toch nog tweemaal toe via Aggie Beaver-Jones en Freya Gregory. "Daar baal ik wel van", reageerde Kwakkenbos. "Ook al zou 4-0 misschien een geflatteerde uitslag zijn geweest; hoe we in die slotfase nog twee goals weggeven, dat mag gewoon niet. Spelhervattingen zijn sowieso een aandachtspuntje om mee te nemen. Maar in het algemeen hebben we in deze twee interlands een mooie stijgende lijn laten zien, die vandaag resulteerde in vier goals. Daar mogen we natuurlijk tevreden mee zijn", aldus de voormalig Oranje-international.

In de leeftijdscategorie Onder 16 wordt geen EK gespeeld. De ploeg speelt daarom gedurende het seizoen alleen oefeninterlands en geldt als kraamkamer voor het Nederlands elftal voor speelsters onder 17 jaar. 

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van de oefeninterland Nederland - Engeland. Eerste duel Eerste duel "Onder 16 vol debutanten blijft overeind tegen Engeland." Lees het verslag van het eerste duel (0-0).

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen