Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

IJsland verslaat Onder 16 na strafschoppen

KNVB Media
KNVB Media
8 juli 2018, 18:30

Onder 16 wist niet te scoren tegen de IJslandse leeftijdsgenoten. - Foto: KNVB Media

Speelsters onder 16 is zondag als vierde geëindigd op het Nordic Tournament in Noorwegen. In de strijd om de derde en vierde plaats bleek IJsland, nadat beide ploegen in de reguliere speeltijd niet tot scoren kwamen, beter in het nemen van de strafschoppen: 4-5.

Waar Nederland van plan was er een mooie afsluitende wedstrijd van te maken, dacht IJsland maar aan één ding: verdedigen. De IJslandse meiden parkeerden, net als de mannen op het WK in Rusland, de bus voor het doel en stonden het grootste deel van de wedstrijd met 11 speelsters in en rond de eigen zestien. Het elftal van KNVB-coach Roos Kwakkenbos had moeite met die tactiek, maar wist toch nog enkele kansen te creëren. Helaas hadden de speelsters – net als eerder in dit toernooi - het vizier niet op scherp staan of miste het in de eindpass aan precisie, waarmee IJsland kreeg wat het wilde: een 0-0 ruststand.

Te weinig doelpunten

Twee goals in vier duels met zoveel 100 procent kansen is echt veel te weinig

In de tweede helft lukte het Oranje beter de stugge IJslandse verdediging open te breken, maar vier opgelegde kansen leverden geen doelpunten op, tot lichte frustratie van Kwakkenbos: “Het is echt zonde. We verdedigen prima, krijgen maar één doelpunt tegen in vier wedstrijden (de minste van de acht deelnemende landen-red.) en we voetballen ook gewoon goed. We scoren alleen niet: twee goals in vier duels met zoveel 100 procent kansen is echt veel te weinig.” Wat dat betreft speelt ook de aard van het toernooi een rol. Kwakkenbos: “Het is een fysiek zwaar toernooi, je speelt vier wedstrijden in acht dagen. De trainingen zijn dan vooral bedoeld om uit te lopen en te herstellen, je kunt nauwelijks op specifieke zaken trainen.”

De basis elf van IJsland - Foto: KSI

Vakantie

In de afsluitende strafschoppenserie nam Oranje een voorsprong, maar nadat de 5e strafschop werd gemist kwam IJsland langszij en waar Nederland de 6e penalty miste, scoorde IJsland wel. Speelsters onder 16 eindigde daarmee als vierde, Denemarken won het toernooi door in de finale Zweden te verslaan. Kwakkenbos: “Dat je het toernooi zo afsluit is wel een kleine domper, voor mijn gevoel hadden we in de finale kunnen - en misschien wel moeten - staan. De meiden gaan nu in ieder geval lekker op vakantie en zullen zich daarna weer melden bij hun club. Hopelijk hebben ze veel geleerd tijdens dit toernooi en levert dat een bijdrage aan hun verdere ontwikkeling.”

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk hier de statistieken van de wedstrijd.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen