Van den Heuvel bezorgt Onder 16 zege

6 juli 2018, 22:45

De basis elf voor het duel met Finland. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 16 jaar heeft vrijdag in het laatste groepsduel van het Nordic Tournament met 1-0 gewonnen van Finland. Het enige doelpunt kwam op naam van Bodil van den Heuvel, die een aanval over meerdere schijven fraai afrondde.

Nederland startte prima tegen het nog puntloze Finland, al werd dat in de eerste helft – net als in de duels met Noorwegen en Denemarken – nog niet uitgedrukt in doelpunten. Finland speelde met de middenvelders op één lijn en bood daarmee de Nederlandse middenvelders en aanvallers de kans om in de ruimte tussen middenveld en verdediging op te duiken. Dat leverde een aantal fraaie aanvallen op, maar bij de eindpass ging het steeds mis. De ene keer ontbrak het aan precisie in de voorzet, de andere keer werd de verkeerde keuze gemaakt en soms ook was de bezetting voor het doel niet op orde. “Tja, daar hadden we meer uit moeten halen”, constateerde coach Roos Kwakkenbos. Aan de andere kant had Finland ook zo maar de 0-1 kunnen scoren, een schot van de Finnen spatte - gelukkig voor Oranje - op de lat uiteen.

De wedstrijd werd gespeeld in het Fart-Stadion in Hamar - Foto: KNVB Media

Fraaie treffer Van den Heuvel

In de tweede helft veranderde er weinig aan het spelbeeld, maar nu wist Nederland wel een van de aanvallen in een doelpunt om te zetten. Middenvelder Anna Hightower ging een combinatie aan met linksbuiten Lotje de Keijzer, kapte vervolgens een Finse verdediger uit en legde de bal in de 16 meter panklaar neer voor Bodil van den Heuvel. De middenvelder aarzelde niet en schoot de bal met rechts hard in de kruising. Net als in de eerste helft was Finland ook in de tweede helft dichtbij een treffer, maar keepster Regina van Eijk tikte een vrije trap met een fantastische redding via de lat uit het doel.

IJsland volgende tegenstander

We zijn als team echt gegroeid in dit toernooi

Terugkijkend op de eerste drie duels is Kwakkenbos redelijk tevreden: “We zijn als team echt gegroeid in dit toernooi. We komen veel rond en in het strafschopgebied van de tegenstander en creëren ook heel veel kansen. Alleen in de afwerking moeten we nog stappen maken, want we scoren echt te weinig.” Omdat Denemarken en Noorwegen in het andere duel in groep A op 2-2 eindigden, speelt het team van Kwakkenbos zondag de wedstrijd om de 3e en 4e plaats. Tegenstander is dan IJsland, dat via zeges op Duitsland en Engeland als tweede in groep B (achter Zweden) eindigde. Het duel wordt om 13.00 uur gespeeld in Ottestad.

Uitslagen groep A

2 juli: Noorwegen - Nederland 0-1, Denemarken - Finland 5-3

4 juli: Nederland - Denemarken 0-1, Noorwegen - Finland 3-1

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk hier de statistieken van de wedstrijd.