Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Speelsters onder 16 wint UEFA Development Tournament

Welmoed de Lang
KNVB Media
20 februari 2018, 10:00

Speelsters onder 16 heeft maandag het UEFA Development Tournament gewonnen. - Foto: KNVB Media

Speelsters onder 16 heeft maandag het UEFA Development Tournament gewonnen. In Portugal kwam de ploeg van KNVB-coach Jessica Torny niet verder dan 0-0 tegen het thuisland, maar ondanks het verlies van de strafschoppenserie werd de ploeg nummer één.

We zij beter dan de andere landen geweest, dus we hebben het goed gedaan. Punt

“Toch voelt het door deze laatste wedstrijd  een beetje als een domper en een verlies”, aldus Torny in het Portugese Monte Gordo. "Maar goed, we zij beter dan de andere landen geweest, dus we hebben het goed gedaan. Punt."

Ondanks de toernooizege was de Oranjeselectie toch wat in mineur in het verder aangename Portugal. “Portugal heeft zijn beste wedstrijd van de week gespeeld en wij onze slechtste. We hebben het gelijkspel echt aan onszelf te danken. Maar je ziet dat zo’n week met drie interlands toch pittig is voor de meiden. Veel zijn nog nooit zo lang alleen van huis geweest”, wist Torny, die met haar ploeg ook in onzekerheid zat over het vertrek naar huis.

Een dag later vliegen

“We zouden maandagvond naar huis vliegen, maar vanwege de staking bij Transavia ging ons vliegtuig niet en dat zorgde toch voor wat paniek bij de speelsters”, aldus Torny, die met de ploeg nu op dinsdagochtend een terugvlucht gevonden heeft. “Het is goed toeven hier hoor, dus een ramp is het niet. Daarbij is het goed dat speelsters dit soort dingen meemaken, zodat ze er niet meer van schrikken. Liever nu dan voor een EK-kwalificatiewedstrijd waarbij het er toe doet.”

Wij gaven Portugal de gelegenheid om hoop te houden

Het ontwikkelingstoernooi was volgens Torny toch al een kwestie van ‘het rugzakje vullen’. Na het gelijkspel tegen Italië (winst met strafschoppen en daarmee verdiende Nederland een punt extra in de poule) en de late winst tegen Duitsland, moest Oranje ook omgaan met de veel mindere wedstrijd tegen Portugal. Rommelig spel met veel balverlies en slechte aannames kon niet worden gekeerd. “Wij gaven Portugal de gelegenheid om hoop te houden. Ze zijn nauwelijks op onze helft geweest, maar ze konden toch nog een paar keer gevaarlijk worden, omdat wij het niet goed deden.”

Nauwelijks kansen

Portugal deed het met een eerste punt in zicht aan het einde ook nog eens leep door veel te gaan liggen en tijd te rekken. “Ik heb veel stervende zwanen gezien. Wij zouden beter moeten zijn, dus voor hun was een punt tegen ons natuurlijk al geweldig.” Nederland kon daar verrassend genoeg eigenlijk bar weinig tegenover stellen. Torny: “Positioneel stonden we ook niet goed. We hadden een paar mogelijkheden, maar dan hield het echt op. Zij rommelden heel veel door het midden en het lukte ons niet om zelf de zijkanten te vinden. Nee, wij hadden niet onze dag.”

Het is goed dat speelsters dit soort dingen meemaken, zodat ze er niet meer van schrikken

Toch was er dus de toernooiwinst. Doordat Italië ook gelijkspeelde tegen Duitsland, maar wel de penaltyserie verloor, eindigden zowel Italië als Nederland op zes punten. De winst in de penaltyserie in de onderlinge wedstrijd tegen Italië werd daarom uiteindelijk beslissend.

Statistieken Statistieken Bekijk de statistieken van deze wedstrijd.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen