Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 16 verslaat Duitsland op z’n Duits

Welmoed de Lang
KNVB Media
18 februari 2018, 8:45

Jessica Torny boekte een 0-1 overwinning op Duitsland met Onder 16. - Foto: KNVB Media

Speelsters onder 16 greep zaterdag in blessuretijd de winst tegen Duitsland. Bij het UEFA Development Tournament werd het 0-1 voor Oranje. KNVB-coach Jessica Torny heeft daarmee inmiddels een aardig track record tegen de oosterburen.

“Wat wil je, met al die ervaring in de Bundesliga”, grapte Torny, die zes jaar bij FFC Heike Rheine speelde. “Maar ik ga het geheim niet verklappen hoor. Ik heb vooraf tegen de meiden gezegd dat ik als speelster nooit van Duitsland gewonnen heb. Maar als trainer win ik altijd. En dat is ook echt zo. Toen we het in blessuretijd op z’n Duits afmaakten, had ik toch wel even een binnenpretje”, lachte de coach, die ook nog uiterst tevreden kon was met het vertoonde spel.

Zeer content

“We hadden verschillende scenario’s getraind naar aanleiding van het spel van Duitsland en de meiden hebben dat perfect uitgevoerd. Ze zochten steeds in oplossingen en anticipeerden uitstekend op het spel van Duitsland. Ik ben hier heel content mee.”

Jessica Torny: 'We hadden verschillende scenario’s getraind naar aanleiding van het spel van Duitsland en de meiden hebben dat perfect uitgevoerd'.

In beide helften creëerde Nederland namelijk prima kansen en was het positiespel goed verzorgd. Bodil van den Heuvel, spelend met de punt naar achteren, kon steeds worden vrijgespeeld, wat de ploeg aardig wat kansen en mogelijkheden bracht. Onder andere Anna Hightower en Ella Peddemors waren zowel voor, als na rust dichtbij een treffer, waarbij nog een bal van de lijn werd gehaald. Duitsland kreeg ook nog wel wat kansjes, maar werd pas in de slotfase met een aantal corners echt gevaarlijk.

Uitstekend afgemaakt

Maar juist na een Duitse hoekschop sloeg Oranje toe. Kim Everaerts zette na de afgeslagen bal uitstekend druk op de Duitse die balbezit had en ontfutselde haar de bal rond de middenlijn. De nota bene bij Borussia Mönchengladbach spelende verdediger stormde daarna goed door richting het Duitse strafschopgebied. De twee-tegen-een-situatie werd samen met de mee opgekomen Lobke Loonen prima uitgespeeld. Everaerts speelde de bal breed en Loonen kon met de binnenkant van de voet simpel binnen tikken.

Als je de gehele wedstrijd bekijkt was het zeker een terechte overwinning

“Als je de gehele wedstrijd bekijkt was het zeker een terechte overwinning. Ik ben ook vooral heel tevreden over de vooruitgang die is geboekt ten opzichte van de wedstrijd tegen Italië. Zo zie je maar hoeveel progressie je kunt boeken als je even een periode intensief bij elkaar bent. Wat voor rek er dan nog in zo’n groep blijkt te zitten. Daar kan ik als coach wel echt van genieten.”

Aan de leiding

Na het 1-1 gelijkspel tegen Italië, waarbij Onder 16 een extra punt kreeg voor de gewonnen penaltyserie, gaat de ploeg nu aan de leiding in de poule. Maandag wacht thuisland Portugal (14.00 uur Nederlandse tijd), dat met 1-2 van Italië verloor. Torny: “Van Portugal hebben we nog niet zo maar gewonnen. Maar het is een voetballende ploeg en dat ligt ons wel beter dan het spel van Italië. We moeten de positieve punten uit deze wedstrijd halen en het dan afmaken”.

Statistieken Statistieken Bekijk de statistieken van deze wedstrijd.

Meer over de Oranjevrouwen

Alle informatie over het team en de speelsters

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen