O16 wint twee keer van Portugal

5 mei 2016, 16:00

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 16 jaar heeft Portugal in de dubbele oefeninterland twee maal verslagen. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 16 jaar heeft Portugal in de dubbele oefeninterland twee maal verslagen. Dinsdagavond werd het 1-2 voor de formatie van KNVB-coach Marleen Wissink, en donderdag was Onder 16 het thuisland met 2-4 de baas.

“Een prima trip, met uitstekende omstandigheden en een leuke tegenstander”, reageerde Wissink vanuit het overigens regenachtige Rio Maior. Twee keer kende Onder 16 een sterke eerste helft, waarna Portugal toch nog terugkwam en flink tegengas gaf. Twee keer kwam Oranje echter uiteindelijk toch als winnaar uit de strijd.

“Dinsdag deden we het de eerste helft prima, maar doordat we de kansen niet afmaakten lieten we Portugal in de wedstrijd komen”, aldus Wissink, wiens elftal door twee treffers van Joëlle Smits al bij rust met 0-2 voor stond. Na de pauze vochten de Portugezen zich tot 1-2 terug, maar Onder 16 hield zoals gezegd stand.

Zelfde scenario

Een soortgelijk scenario speelde zich donderdag af, toen Onder 16 bij rust opnieuw 0-2 op het scorebord had gezet. Smits was opnieuw trefzeker en daarnaast vond Amy Banarsie het net. “We hadden er in de eerste vijf minuten al drie kunnen maken, maar dat deden we niet. Gelukkig lukte het daarna wel.”

Toch was de marge in de tweede helft binnen korte tijd alweer verdwenen. Een handsbal in het strafschopgebied leverde een Portugese strafschop op (1-2), waarna Beatriz Cameirao het doelpunt van de middag maakte. Met een halve omhaal belandde haar schot via de binnenkant van de paal achter de kansloze Lois Niënhuis. “Een geweldig doelpunt hoor, zeker voor een meisje van die leeftijd. Maar ja, zo is het dan ineens wel weer 2-2.”

Terecht

Oranje herpakte zich echter prima. Na een uur zette Amy ter Beek Nederland na een tot dan toe gelijke strijd opnieuw op voorsprong en Anne Sellies zorgde in de laatste fase ook nog voor de 2-4. “Uiteindelijk was de winst terecht. We maakten bij beide wedstrijden optimaal gebruik van de zwakheden van Portugal. Doordat zij net als wij wilden voetballen, lieten ze flink wat ruimte achter hun verdediging.”

Met lange ballen en handige steekpasses kon Onder 16 daarom talloze keren gevaarlijk worden. “Zes doelpunten in twee wedstrijden is natuurlijk prima. Toch blijven er altijd verbeterpunten. Ik denk dat we nog meer hadden kunnen en moeten scoren”, aldus Wissink, die verder uiterst tevreden was met bevlogen inzet van de speelsters. “Daarbij willen ze echt voor elkaar strijden en de dingen uitvoeren die we besproken hebben. Het was een prima vijfdaagse.”

Statistieken dinsdag

Portugal - Nederland: 1-2 (0-1)

Scoreverloop: 3. Smits 0-1, 36. Smits 0-2, 61. Teles 1-2.

Nederland: Van Seijst, Vliek (41. Kros), Ursum (52. Darnoud), Doorn, Wilms (52. Speelman), Gereadts (41. Van Veldhoven), Ter Beek (52. Banarsie), Olislagers, Smits, Casperij, Sellies (52. Pawirodimedjo).

Statistieken donderdag

Portugal - Nederland: 2-4 (0-2)

Scoreverloop: 15. Smits 0-1, 36. Banarsie 0-2, 45. Teles 1-2, 48. Cameirao 2-2, 60. Ter Beek 2-3, 72. Sellies 2-4.

Nederland: Niënhuis, Ter Beek, Darnoud, Doorn, Kros (41. Pawirodimedjo), Olislagers (41. Vliek), Smits (c) (58. Casperij), Speelman (63. Gereadts), Van Veldhoven, Wilms (63. Ursum), Banarsie (58. Sellies).