Onder 16 verliest enerverend duel

14 februari 2016, 9:30

Het publiek hoefde zich zaterdag in Portugal tijdens de oefeninterland tussen het Nederlands elftal voor speelsters onder 16 jaar en Frankrijk geen moment te vervelen. Na twee rode kaarten, een strafschop en een afgekeurd doelpunt, trok Nederland echter wel met 1-2 aan het kortste eind.

"Het was een heel mooie wedstrijd. De meiden hebben zich het snot voor de ogen gewerkt. Maar de beslissingen vielen allemaal niet onze kant op", aldus KNVB-coach Jessica Torny, nog even bijkomend van alle tumult bij het tweede duel van het UEFA Women’s under 16 Development Tournament.

Twee snelle rode kaarten

Na iets meer dan tien minuten kon keeper Daphne van Domselaar namelijk al met rood van het veld vertrekken, nadat zij een doorgebroken op de rand van het strafschopgebied had neergelegd. "Een duidelijk rode kaart, alleen was de overtreding naar mijn idee echt buiten het strafschopgebied", meende Torny die tot haar ontzetting zag dat de bal door de - overigens Nederlandse scheidsrechter - op de stip ging. Reservegoalie Moon Pondes kon de Franse openingstreffer niet voorkomen.

Niet veel later was het evenwicht weer hersteld en moesten beide elftallen in het stadion van Vila Real de Santo António met tien speelsters aan de bak. Joëlle Smits (foto) was op weg naar de Franse keeper toen zij van achteren werd neergehaald. Torny: "Ook dat was een terechte rode kaart en daarmee werd het gelukkig weer een wedstrijd."

'Heb genoten'

Dat leverde door alle verwikkelingen aan beide kanten eerst nog wat onrustig spel op, maar Onder 16 kon de ruimte die het kreeg uiteindelijk prima benutten. Smits zorgde vijf minuten voor de pauze voor de gelijkmaker en leek op slag van rust zelfs de 2-1 binnen te schieten, nadat de Franse doelvrouw de bal na een corner losliet. Terwijl de speelsters al feestend naar de middenstip liepen, floot de scheidsrechter echter alsnog voor een overtreding.

Ook in de tweede helft liet Nederland prima spel zien. "Ik heb echt zitten genieten. We werden door Frankrijk bepaald niet weggeblazen", aldus Torny over de tegenstander die donderdag nog met 7-0 over Schotland heen walste. Onder 16 speelde met 1-1 gelijk tegen Duitsland, maar doordat het verloor met strafschoppen had het tegen Frankrijk een zege nodig om het toernooi nog op haar naam te kunnen schrijven.

Onfortuinlijke afloop

Nederland hoopte met twee mogelijke handsballen in het strafschopgebied ook op een penalty, maar die werd niet gegeven. In plaats daarvan viel vijf minuten voor het einde een lange haal van de Franse keepster over de Nederlandse achterhoede heen en kon de rappe Jessy Roux alleen op Pondes af: 1-2.

Maandag speelt Onder 16 nog tegen Schotland, dat zaterdag met 5-0 van Duitsland verloor.

Nederland - Frankrijk: 1-2 (1-1).

Scoreverloop: 11. Emma Gosse 0-1; 36. Joëlle Smits 1-1; 74. Jessy Roux 1-2.

Rood: 11. Van Domselaar (Nederland); 14. Saint George (Frankrijk).

Opstelling Nederland: Van Domselaar, Darnoud, Levels (58. Doorn), Pawirodimedjo (41. Sellies), Olislagers, Smits, Geraedts (58. Van Veldhoven), Vliek, Wilms, Van de Westeringh (11. Pondes), Banarsie (41. Casparij).