Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 16 wint Nordic Cup!

KNVB Media
KNVB Media
5 juli 2015, 9:35

Foto: KNVB

De speelsters onder 16 jaar leverden zaterdag een uitstekende prestatie door de Nordic Cup 2015 op hun naam te schrijven. Na de 2-0 overwinning op Duitsland mocht aanvoerder Aniek Nouwen de levensgrote beker omhoog houden. “Fantastisch natuurlijk dit”, aldus de opgetogen KNVB-coach Johan van Heertum.

“Ik weet niet eens hoe we deze beker het vliegtuig inkrijgen, zo groot is hij”, glunderde Van Heertum, over de door Nouwen trots getoonde 50 centimeter grote zilveren cup. Even daarvoor liepen de speelsters in het stadion van Kolding nog uitzinnig over het veld.

‘Ontlading groot’

“De ontlading na de derde poulewedstrijd en het behalen van de finale, was natuurlijk groot, maar nu ging iedereen helemaal los”, zag de coach. “De finale spelen was natuurlijk al mooi, maar dat je van alle deelnemende teams ook nog de eerste prijs mee naar huis mag nemen, is natuurlijk geweldig.”

En hoewel Oranje het eerste kwartier moeite had om Duitsland van zich af te houden, kreeg het langzamerhand steeds meer grip op de tegenstander. Uiteindelijk besliste het de wedstrijd door vooral efficiënter met de kansen om te gaan. Na de 1-1 tegen Denemarken en 3-1 en 3-2 zeges tegen respectievelijk Engeland en Finland, kreeg de ploeg tegen de sterke Duitsers maar weinig mogelijkheden.

Efficiëntie groot

Het slachtte Duitsland, dat alle poulewedstrijden won en ook nu drie goede kansen kreeg, uiteindelijk in de slotfase. Acht minuten voor het einde werd een op het middenveld verlengde bal door Chelsea Kenton opgepikt en door haar over de doelvrouw heen binnen gelepeld: 1-0.

In blessuretijd was de in het toernooi al vaker succesvolle Joëlle Smits degene die na goed doorjagen zelf afrondde; 2-0. “Daar heeft ze echt een neusje voor, dat is dit toernooi al vaker gebleken”, aldus Van Heertum, wiens elftal toen wist dat het niet meer mis kon gaan.

Slag om het middenveld gewonnen

“We hebben tijdens deze wedstrijd vooral de slag om het middenveld gewonnen, waarbij Quinty Sabajo werkelijk fantastisch gespeeld heeft. Daarbij stond het centrale verdedigingsduo als een huis. Aniek Nouwen en Danique Ypema lieten zich op geen enkel moment verrassen. Zonder de andere meiden tekort te doen, maar deze meiden konden echt het verschil maken.”

Onder 16 won in 2012 voor de laatste keer het Nordic Tournament. Het toernooi, dat ieder jaar in een ander Scandinavisch land wordt afgewerkt, had toen onder andere Vivianne Miedema, Jill Roord en Inessa Kaagman in de gelederen. “Dit is natuurlijk een hele mooie prestatie”, reageerde Van Heertum. “De speelsters hebben veel werk verzet om dit te bereiken. Maar ook deze speelsters moeten zich weer door ontwikkelen. Dit is in ieder geval een goede opstap naar volgend seizoen.”

Karakteristieken

Nederland - Duitsland: 2-0 (0-0).

Scoreverloop: 73. Kenton 1-0, 80+1. Smits 2-0.

Nederland: Van Domselaar, Waterham (70. Hendriks), Ypema, Nouwen, Doorn, Sabajo, Van Deursen, Van Dooren (66. Van der Vorst), Jansen (21. Kenton), Smits, Weerden (66. Van de Ven).


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen