Onder 16 eindigt als vijfde

9 juli 2014, 17:24

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 16 jaar is op het Nordic Tournament woensdag als vijfde geëindigd. In de strijd om plaats vijf en zes rekende het, na een 0-1 achterstand, met 2-1 af met Denemarken.

,,Het was een prima wedstrijd en we speelden een uitstekende eerste helft. Daarin kregen we nota bene vijf honderd procent kansen. Het vervelende was alleen dat we die niet benutten. En Denemarken scoorde uit een spelhervatting”, aldus Johan van Heertum, die in Zweden met Maria van Kortenhof de taken als hoofdcoach deelde.

Vijf keer alleen voor de keeper

De ploeg startte in de poulefase ook al goed tegen Engeland, maar maakte ook toen de kansen niet af (0-1 verlies). Tegen Zweden kwam het er na rust niet meer aan te pas (3-0 verlies) en tegen IJsland bleek het scoren geen enkel probleem meer (6-0 winst).

Op de slotdag konden Pien de Beer (bal op de paal en schot op de keeper), Nadine Noordam (na goed doorzetten bij een leeg doel op de paal en een bal op de keeper) en Zoï van de Ven (schot op de keeper) voor rust opnieuw het net maar niet vinden.

Goed veldspel

,,We combineerden zelf prima in de opbouw, konden goed de vrije man vinden, hadden acties over de vleugels en veel loopacties. Een 3-1 ruststand was reëler geweest”, aldus Van Heertum, wiens ploeg na rust eindelijk toesloeg.

Nadat Onder 16 de tegenstander steeds goed onder druk zette, konden de Deensen eerst nog een bal van de lijn halen. Van de Ven (archieffoto) schoot de bal even daarna, na een prima steekpass van Emma van der Vorst, echter tegendraads fraai binnen.

Ervaring opdoen

Van der Vorst schoot even later zelf de winnende treffer binnen. Na een goede actie van Noordam over de rechterkant, schoot de verdediger bij de eerste paal raak. ,,We hebben het dit toernooi vaak gehad over timing en wanneer je precies op zo’n bal moet inlopen. Dat was nu allemaal precies op tijd”, aldus Van Heertum, die dus tevreden kon zijn met de slotwedstrijd.

,,Het is goed dat we dit soort topwedstrijdjes spelen. Er waren dit toernooi veel speelsters bij van Onder 15 en die hebben zich prima gemanifesteerd. Daarbij was dit toernooi een mooie les richting het EK-kwalificatietoernooi van Onder 17.”

Duitsland pakte de toernooiwinst na een 3-0 zege op Zweden. Engeland werd derde, voor Noorwegen. IJsland eindigde het toernooi als laatste, omdat het verloor van Finland.

Nederland - Denemarken 2-1 (0-1).

Scoreverloop: 17. Signe Bruun 0-1, 54. Zoi van de Ven 1-1, 62. Emma van der Vorst 2-1.

Nederland: Lize Kop, Aniek Nouwen, Frederique Nieuwland, Vera ten Westeneind (16. Jamie Alterlaar), Emma Huurman, Nathalie van de Heuvel (63. Maartje Looijen), Silvie van der Plas (47. Nurija van Schoonhoven), Nadine Noordam, (36. Emma van der Vorst), Zoï van de Ven (77. Kim van Velzen), Pien de Beer, Danique Ypema (77. Kay-Lee de Sanders).