Gelijkspel Onder 16

2 juli 2013, 22:06

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 16 jaar heeft bij het Nordic Tournament in IJsland opnieuw laat puntverlies moeten incasseren. Tegen het thuisland nam de ploeg een 2-0 voorsprong, maar moest uiteindelijk een 2-2 gelijkspel toestaan.

Het was voor Onder 16 wederom een late deceptie, nadat maandag tegen Finland in de laatste minuut al een 1-1 gelijkspel uit handen werd gegeven.

‘Moeten slimmer zijn’

,,Deze wedstrijd hadden we echt moeten winnen. De speelsters moeten alleen leren een voorsprong met slimmigheidjes ook over de streep te trekken. Je moet in zo’n geval het spel vertragen, met name bij dode spelmomenten”, aldus KNVB-coach Maria van Kortenhof, die zag dat haar speelsters echter ook bij uitworpen steeds snel de bal pakten en vervolgens vlug inwierpen. ,,Daar blijven ze te naïef in.”

Dat, terwijl Oranje prima startte. Acties van Sabrine Ellouzi en Lisanne van Gurp zorgden er na tien minuten al voor dat Sisca Folkertsma de bal op de rand van het strafschopgebied kon oppakken en binnen kon schieten. Met de prima spelende Soraya Verhoeve (foto), lukte het  Nederland bovendien om de IJslandsen van zich af te houden. Oranje verdubbelde de marge zelfs, toen Cheyenne van den Goorbergh direct na rust van afstand binnen schoot: 2-0.

Onnodige fouten

Lang kon de ploeg echter niet van de voorsprong genieten. Al snel maakte IJsland de aansluitingstreffer. De opponent reageerde attent nadat een afstandschot op de lat belandde. Even voor tijd leidde een onderschepte breedtepass zelfs nog de 2-2 in. ,,Zonde. Dat zijn onnodige fouten, waarmee we onszelf de das om doen”, aldus Van Kortenhof. Na afloop nam Onder 16 de strafschoppen nog wel beter dan de speelsters van IJsland. Bij Oranje miste alleen Maureen Sanders, terwijl Cheyenne van den Goorbergh, Sisca Folkertsma, Iris Achterhof en Amber Mutsaers wel raak schoten. Bij een gelijke stand in de poule geven de penalty’s de doorslag.

Donderdag neemt Nederland het om 14.30 uur op tegen topland Duitsland, dat met maar liefst 5-0 van Finland won. Van Kortenhof: ,,En dat deden ze op hun gemakje. Dat wordt dus een pittige wedstrijd.”

IJsland - Nederland 2-2 (0-1). Nederland w.n.s. 3-4.

Scoreverloop: 9. Sisca Folkertsma 0-1, 42. Cheyenne van den Goorbergh 0-2, 50. 1-2, 76. 2-2.

Gele kaart: Stokkers (Nederland).

Opstelling Nederland: Lola Hoots, Rebekka de Jong, Joska Stokkers (40. Lysanne van der Wal), Cheyenne van den Goorbergh, Maxime Bennink (69. Yentl Abbing), Soraya Verhoeve, Maureen Sanders, Vita van der Linden, Sisca Folkertsma, Lisanne van Gurp (76. Iris Achterhof), Sabrine Ellouzi (58. Esmee de Graaf; 80+3. Amber Mutsaers).