Zuur verlies Onder 16

1 juli 2013, 17:41

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 16 jaar is bij het Nordic Tournament in IJsland tegen een late nederlaag opgelopen. Tegen Finland kon de ploeg maandag lang mee, maar de Finsen grepen in de slotminuut de 2-1 zege.

Terwijl de Finse speelsters juichend over het veld renden, lagen die van Onder 16 er geslagen bij. Lang hadden ze gevochten en mochten ze hopen op een punt, na negentig minuten speeltijd was een zure nederlaag echter het resultaat.

Teleurstelling

,,Zo in de laatste minuut verliezen is natuurlijk altijd heel teleurstellend. Een gelijkspel had erin gezeten. Veel beter was Finland niet”, aldus KNVB-coach Maria van Kortenhof, die echter moest toegeven dat beide ploegen moeite hadden om rust aan de bal te houden. Desondanks kreeg Finland de meest en beste kansen. Bij Onder 16 hadden voldoende aanvallen potentie, maar steeds werd de ploeg voor het zestienmetergebied al afgetroefd.

Waar beide landen lange tijd niet konden doorbijten, ging het in het Stadion van Grindavikurvoller in de laatste tien minuten in een sneltreinvaart. Matig ingrijpen na een uitbraak zorgde er zeven minuten voor het einde voor dat Maureen Sanders aan de noodrem moest trekken. De invalster kwam met een gele kaart weliswaar goed weg, maar de vrije trap op de rand van het strafschopgebied werd dusdanig in de linkeronderhoek geschoten, dat doelvrouw Pauline Quaye er niet meer bij kon: 1-0.

Snelle gelijkmaker

Onder 16 herstelde zich prima van de deceptie. Sabrina Ellouzi stond vogelvrij na een voorzet vanaf rechts van Lisanne van Gurp en de invalster tikte prima binnen. Nadat Oranje enkele minuten daarna al door het oog van de naald kroop, trok Finland de zege in de slotminuut alsnog over de streep. Na onnodig balverlies op het middenveld schakelde de ploeg niet snel genoeg om en kreeg vervolgens opnieuw een tegentreffer te verwerken.

Na jaren van vijfde, zesde of zevende plaatsen, won de Oranje-afvaardiging vorig jaar het toernooi en haalde in 2011 de finale. Een hoge klassering lijkt na het eerste duel echter al uit beeld. ,,Dromen mag natuurlijk altijd, maar het toernooi winnen of een finaleplaats halen, is voor deze groep denk ik ook wat te hoog gegrepen” gaf Van Kortenhof voor het toernooi al aan. ,,Een gelijkspel tegen Finland had er echter ingezeten en was een prima resultaat geweest voor deze groep.”

Dinsdag volgt om 18.00 uur Nederlandse tijd het duel tegen thuisland IJsland. Donderdag neemt de ploeg het om 14.30 uur op tegen topland Duitsland.