Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

'Een historische prestatie'

KNVB Media
KNVB Media
9 juli 2011, 20:22

Foto:

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 16 jaar is er niet in geslaagd het Nordic Tournament te winnen. In de finale kon de ploeg het zaterdag in Finland niet bolwerken tegen Frankrijk en verloor met 2-0. ,,Desalniettemin een unieke prestatie”, aldus de trotse KNVB-coach Maria van Kortenhof.

In 1996 werd door een Nederlands team voor speelsters onder 16 jaar voor het laatst de finale van het altijd zwaar bezette toernooi gehaald. Toen won de ploeg de cup met recordinternational Annemieke Griffioen en Daphne Koster, de huidige aanvoerder van de Oranjevrouwen. Daarna stond de Oranjeploeg jarenlang droog. Van Kortenhof: ,,Dat het halen van de finale een fantastische prestatie is, beseffen de meiden later pas, vrees ik. Nu zijn ze alleen maar heel erg teleurgesteld door het verlies. Als je eenmaal in de finale staat, wil je hem winnen ook.”

'Achterhoede kwam niets doorheen'

Nederland startte na overwinningen tegen Finland (0-3), Denemarken (1-0) en een gelijkspel tegen  Zweden (1-1) opnieuw sterk tegen Frankrijk, dat de landen Noorwegen, IJsland en Duitsland achter zich liet. Vijf minuten lang was Nederland de betere ploeg, maar daarna moest het team het initiatief de gehele eerste helft aan Frankrijk laten.

,,Frankrijk had meer balbezit, maar het was niet zo dat ze bijster veel kansen kregen. Ze speelden de bal vooral in de achterhoede en op het middenveld lang rond. Onze achterhoede stond weer uitstekend. Daar kwam vrijwel niets doorheen”, aldus Van Kortenhof in Harju.

Na de pauze waren beide elftallen gelijkwaardig en kreeg Oranje met onder andere Vivianne Miedema, Jeslynn Kuijpers en tweemaal Chelly Drost zelfs uitstekende mogelijkheden om de score te openen. De formidabel keepende Franse doelvrouw hield echter haar doel schoon. ,,Die kansen moet je maken als je een finale wilt winnen. Maar ik moet zeggen, die keepster hield er een paar knappe ballen uit. Steeds stond ze er weer”, zag Van Kortenhof.

'Historische prestatie'

Omdat het verdedigende blok bij Oranje uiterst solide stond en dus ook Frankrijk geen zicht kreeg op een treffer, gingen de gedachten bij een ieder al richting een verlenging. Tien minuten voor het einde ging het echter alsnog mis, toen een te kort gespeelde terugspeelbal werd opgepikt door een Franse aanvalster, die vrij binnenschoot.

,,Daarna hebben we natuurlijk alles gewaagd en speelden we op het laatst nog maar met één verdediger. Toen maakten zij uit de counter ook nog 0-2”, aldus Van Kortenhof, die ondanks het verlies uiterst tevreden was met de geleverde prestatie. ,,In de drie poulewedstrijden hebben de meiden het geweldig gedaan en ook tegen Frankrijk zijn ze tot het einde toe blijven knokken. Ze hebben heel veel duels moeten uitvechten en veel strijd moeten leveren. Dat hebben ze tot het einde toe volgehouden. Ondanks het verlies is dit een historische prestatie.”

Volg ons ook op Twitter!



  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen