Speelsters onder 15 wint eerste duel van tweeluik met België

18 mei 2022, 18:30

Sophie Proost bepaalde de eindstand met een doelpunt op 4-0. - Foto: KNVB Media

Voor Speelsters Onder 15 is het tweeluik met België voortvarend begonnen met een 4-0 overwinning. In wat voor deze groep speelsters de eerste jeugdinterland was, vielen de goals met name vlak na de rust.

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 15 werkt in drie dagen tijd een tweeluik af tegen België. Het zijn de eerste wedstrijden voor een nieuwe lichting jeugdinternationals. De landen stonden deze woensdag eerst tegenover elkaar in het Noord-Brabantse Bavel. Op vrijdag staat de tweede ontmoeting op het programma. Dan is het Belgische Hoogstraten het decor voor de Derby der Lage Landen.

KNVB-coach Maria van Kortenhof riep twintig speelsters op voor de dubbele confrontatie met België. Veel van hen zijn actief bij amateurclubs. In de basisopstelling in Bavel leverde WSV als enige twee speelsters af. Juul Oudenampsen en Rose Ivens verschenen aan de aftrap.Jet van Mierlo (ADO Den Haag) en Dechamaily Lont (Feyenoord) behoren inmiddels tot de jeugdopleiding van ploegen die uitkomen in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen.

Bovenliggende partij

De openingsgoal van de wedstrijd viel in de blessuretijd van de eerste helft. Marijke Terhorst van AFC '34 zette haar naam achter de treffer uit een corner. Eerder in de eerste helft hadden zowel Oranje als België kansen op een doelpunt gehad.

—  Verdediger Maud van den Berg in actie tegen België.

"We waren de bovenliggende partij, maar in het begin van de wedstrijd zal af en toe de spanning een rol hebben gespeeld", stelt coach Van Kortenhof. "In de eindfase van onze aanvallen was de bezetting voor het doel nog niet goed genoeg. Dat ging in de tweede helft een stuk beter."

Goede opbouw

Vlak na de rust ging het dan ook hard. Achtereenvolgens Oudenampsen, Lont en Sophie Proost vonden tussen de 45ste en 51e minuut het net voor Oranje. Proost bepaalde daarmee de eindstand op 4-0. Met name de goal van Lont was er eentje die Van Kortenhof tevreden stelde. Er ging een goede opbouw van achteruit aan vooraf. Zoë Zuidberg gaf vanaf links voor, waarna de spits van Feyenoord de bal binnenwerkte. Ook het keeperswerk van Danae van Vliet viel op.

"We hadden de wedstrijd in de tweede helft beter onder controle", vertelt Van Kortenhof. "Onze spits hield een aantal keer goed de ballen vast, waardoor de middenvelders eronder konden komen. Toen het bij ons eenmaal goed stond, zijn de Belgen ook niet echt meer gevaarlijk geworden."

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk hier de wedstrijdstatistieken van Nederland - België.