Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Zeldzame zege Oranje onder 15 op Duitsland: 1-0

Francis Grondhuis
KNVB Media
23 mei 2019, 21:30

Het basisteam van Onder 15 dat in Venray aantrad tegen Duitsland. - Foto: KNVB Media

Een nieuwe generatie Oranjetalenten is op een perfecte manier gestart met haar interlandloopbaan. Nadat het Nederlands elftal voor speelsters onder 15 jaar dinsdag al België had verslagen (2-1), zette het donderdag ook Duitsland opzij. Met een fraaie individuele actie kroonde linksbuiten Shijona Martina zich in Venray tot matchwinner: 1-0.

KNVB-coach Maria van Kortenhof.

Een zeldzame zege, want het was alweer een behoorlijke tijd geleden dat Speelsters onder 15 de traditioneel sterke oosterburen had verslagen. April 2006 om precies te zijn. De speelsters van de huidige generatie Onder 15 kropen nog rond in hun luiers. Of speelden met duplo. Zij hadden geen enkel weet van de 3-1 zege in Enschede. Daar stonden toptalenten als Daniëlle van de Donk, Kika van Es en Vanity Lewerissa in de basis, kwam Stefanie van der Gragt als invaller in het veld en bleef Lieke Martens de gehele wedstrijd op de bank.

En ook destijds was Maria van Kortenhof de verantwoordelijke coach. "Oh echt? Wat leuk! Dat had ik even niet meer op mijn netvlies", reageert de KNVB-coach dertien jaar na dato verrast. "Er zijn in die tussentijd heel wat wedstrijden voorbij gekomen natuurlijk." Voor Onder 15 waren dat bijvoorbeeld tien oefeninterlands tegen Duitsland en die bleven alle zonder zege. Tot vandaag op Sportpark De Wieën in Venray.

Individuele actie

Dankzij de heerlijke goal van Shijona Martina die na rust in het veld was gekomen. De linksbuiten van het Brabantse rkvv DIA profiteerde optimaal van het feit dat de Duitse meiden even niet stonden op te letten. Aanvoerder Rosa van Gool stond in de 65e minuut klaar voor om een vrije trap te nemen, zag dat de tegenstander de restverdediging niet op orde had en stuurde meteen Martina weg. Zij dribbelde vervolgens het strafschopgebied in, kapte een verdediger uit en schoot fraai raak in de verre hoek: 1-0.

Een typerend moment, want de kansen voor Nederland lagen in deze wedstrijd vooral in de omschakeling. "Aan de bal konden we niet echt domineren", aldus Van Kortenhof. "Als we vaker het overzicht hadden kunnen houden, dan hadden we misschien zelf meer kunnen creëren. Maar Duitsland zette vrij hoog druk en het was lastig om daar doorheen te spelen."

Wennen aan niveau

Sneller moeten handelen en dat ook kunnen. Dat laat bij deze jonge meiden het talent zien.

Een kwestie van wennen aan het hogere niveau van interlandvoetbal, zeker gezien de kwaliteit die Duitsland in huis had. Waar het gros van de Nederlandse meiden in de eerste tien minuten nog dachten dat ze genoeg tijd hadden om rustig de bal aan te nemen en even te draaien, werd het bij een aantal al vrij snel duidelijk dat ze veel sneller moesten handelen. "Dat laat het talent zien van deze jonge meiden. Hoe groot is het aanpassingsvermogen? Dat is mooi om te zien", aldus Van Kortenhof.

Verdedigend had Oranje de zaken prima op orde. Alleen in het begin van de tweede helft moest de ploeg twee kansen toestaan, maar stond keeper Bente Pernot attent op haar post. In de slotminuut had de Limburgse goalie het geluk aan haar zijde toen ze de bal niet klemvast had en hem over de doellijn zag rollen. Gelukkig niet erover, waardoor Onder 15 uiteindelijk een zeldzame zege op Duitsland kon vieren: de derde in vijftien eerdere ontmoetingen.

Ontwikkeling staat voorop

"Een mooi resultaat", beaamde Van Kortenhof. "En we spelen natuurlijk om te winnen. Maar bij dit nationale team staat de ontwikkeling van de speelsters altijd voorop. Daarom heeft ook iedereen in deze interlandperiode speelminuten gekregen, waardoor ze allemaal konden wennen aan interlandvoetbal. Winnen is mooi, maar steeds beter gaan voetballen en sneller handelen - zoals we in deze wedstrijd zagen - is nog veel beter."

De duels met België en Duitsland waren voor Oranje onder 15 de eerste interlands van het seizoen. Volgende maand komt de selectie opnieuw vier dagen bij elkaar en staan er twee interlands tegen de leeftijdsgenoten uit de Verenigde Staten op het programma. Beide duels - op vrijdag 14 en zondag 16 juni - vinden plaats op Sportpark De Horsterhoek in Schalkhaar. De interland op 16 juni is het slotstuk van het KNVB Toptalententoernooi dat die dag op het complex van sv Schalkhaar wordt gehouden.

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk hier de wedstrijdkarakteristieken van Nederland-Duitsland.

Lees ook Lees ook Speelsters onder 15 verslaat België.

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen