Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Speelsters onder 15 verslaat België

Remco van Dam
KNVB Media
21 mei 2019, 23:30

De basis elf voor het duel met België - Foto: KNVB Media

Speelsters onder 15 heeft in haar eerste interland van 2019, dankzij doelpunten van Rosa van Gool en Fleur Stoit, met 2-1 gewonnen van België. Ook de afsluitende penaltyserie leverde een overwinning op voor Nederland: 4-3.

Het was, vlak voor de wedstrijd, stil in de kleedkamer van Oranje. Voor alle speelsters was het duel met de zuiderburen de eerste keer dat ze het Wilhelmus mee mochten zingen en in het officiële oranjeshirt zouden spelen en dat had zijn weerslag op de gemoedstoestand.

Vechtvoetbal

Gelukkig bleek daar in de wedstrijd weinig meer van te merken. Nederland startte goed en was eigenlijk de gehele eerste helft de bovenliggende partij. Helaas leidde dat niet tot grote kansen, zag coach Maria van Kortenhof, "We voetbalden goed, kwamen ook tot goede aanvallen, maar de precisie bij de eindpass ontbrak." Omdat Oranje verdedigend de zaken prima op orde had, eindigde de eerste helft met dezelfde stand als bij het begin: 0-0.

"Het werd echt vechtvoetbal",  aldus coach Maria van Kortenhof

Daar kwam in de tweede helft verandering in, net als in het voetbal zelf overigens. "Het werd echt vechtvoetbal", aldus Van Kortenhof, "Het verzorgde voetbal was weg, het ging nu om duels winnen." Daarin bleek Oranje onder 15 ook beter dan de Belgische leeftijdsgenoten. Het eerste doelpunt kwam in de 59e minuut op naam van aanvoerder Rosa van Gool, die een vrije trap - met dank aan een grabbelende Belgische doelvrouw - in het doel zag verdwijnen. Acht minuten later maakte België via Marine Rosala nog wel gelijk, maar het was Nederland dat de overwinning naar zich toe trok.

Van Gool en de ingevallen Fleur Stoit zetten de Belgische verdedigers dusdanig onder druk, dat de bal in paniek bij Stoit in de voeten werd gespeeld. Die profiteerde dankbaar en schoot de bal dertien minuten voor tijd langs de keeper. In een (blijkbaar) uiterste poging minimaal nog een gelijkspel uit het duel te halen, voerde de Belgische bondsoach in blessuretijd nog drie wissels door, maar die actie haalde niets uit.

Oranje wint ook strafschoppen

Na afloop namen beide teams ieder nog vijf strafschoppen. Een vaste procedure, om speelsters vast te laten wennen aan de spanning die een penaltyserie met zich mee brengt, wanneer ze bij Onder 17 deelnemen aan een EK. Ook hierin bleek Oranje onder 15 sterker dan de Belgen. Waar aan Nederlandse zijde slechts een misser te noteren viel (de vijfde, die eigenlijk niet meer noodzakelijk was), gingen er bij België twee mis, zodat ook de strafschoppenserie in Nederlands voordeel uitviel.

Beide teams vlak voor de wedstrijd.

Donderdag staat nog een duel met Duitsland op het programma. "Dat wordt een hele andere wedstrijd", verwacht Van Kortenhof, "We hebben beelden gezien van Duitsland tegen Tsjechië en daar wonnen ze twee keer dik van. Maar we zien wel. We geven iedereen speelminuten en hopen dat ze die ervaring meenemen naar de volgende interlands."

Het duel met Duitsland begint donderdag 23 mei om 18.30 uur en wordt gespeeld op Sportpark De Wieën in Venray. De entree is gratis.

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk hier de wedstrijdkarakteristieken van Nederland-België.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen