Fors verlies Speelsters O-15

18 april 2012, 21:55

Het Nederlands elftal voor meisjes onder 15 jaar heeft na twee oefenzeges, het derde oefenduel in iets meer dan een week verloren. Na twee sterke overwinningen tegen Engeland, was Duitsland op het veld van het Udense UDI ’19 woensdag een dikke maat te groot: 0-3.

Gesteund door de lokale blaaskapel die twee keer het Duitse volkslied afwerkte en met flink wat Duitse aanhang op de tribune, voelden de Oosterburen zich duidelijk al snel kiplekker op Sportpark Parkzicht. De Duitse jongelingen gingen voortvarend van start en waar Onder 15 zich na de gevaarlijke aanvallen in de eerste minuten tegen Engeland nog kon herstellen, keek de ploeg van Marleen Wissink nu al snel tegen een onoverbrugbare achterstand aan. ,,Ja, dit was duidelijk andere koek dan tegen Engeland”, aldus Wissink. ,,Duitsland was op alle fronten een klasse beter.”

Snelle achterstand

Doelvrouw Kim van der Werff kon na een kwartier eerst nog net redding brengen op een schot van dichtbij van Jasmin Sehan. Een minuut later was ze echter kansloos op de inzet van Julia Matuschweski, die geheel vrijgelaten de bal van buiten het strafschopgebied onhoudbaar strak in de kruising legde. Niet veel later lag ook nummer twee al in het doel. Matuschweski mikte nu een vrije trap vanaf de rand van het zestienmetergebied achter de doelverdediger van FC Driebergen. ,,Doordat we tegen Engeland scoorden, kregen we echt een boost”, zag Wissink. ,,Nu werden we afgetroefd en gaven we de doelpunten vrij gemakkelijk weg.”

Onder 15 wist nog best het doel van de opponent te bereiken, maar daar stond de Duitse achterhoede steeds goed gepositioneerd en werd de angel uit de aanvallen gehaald. Bij Oranje lag de verdediging daarentegen bij te veel tegenaanvallen open en zo ontstond na een half uur spelen ook de 0-3. Een diepe bal langs alle verdedigers werd opgepikt door Alina Ortega Jurado en zij schoof de bal eenvoudig langs de ver uit haar doel gekomen Van der Werff.

‘Stuk moeilijker’

,,Dit was een stuk moeilijker voetballen dan tegen Engeland”, merkte ook de nu als rechtsback geposteerde Lysanne van der Wal. ,,Door het gladde veld gleden de ballen ook vaak tussendoor. Dat was lastig verdedigen. Doordat Duitsland al zo snel scoorde, konden ze uiteindelijk ook tot drie doelpunten komen. Als wij met een gelukje hadden kunnen scoren, was het misschien anders gelopen.”

Ook na rust bleef Duitsland, bij vlagen uiterst volwassen voetballend, kansen creëren. Maar terwijl de regen steeds harder uit de hemel kwam, bleven zowel het doel van Oranje als dat van Duitsland schoon. Ondanks het verlies had Van der Wal de drie interlands niet willen missen. ,,Dit is hartstikke leuk om mee te maken. In Oranje spelen, dat kan niet iedereen zeggen. Jammer alleen dat we deze laatste wedstrijd tegen Duitsland verloren hebben. Maar ja, dat hoort erbij.” Wissink: ,,Dit is een niveau dat ze bij de club niet tegenkomen. Dit was een wijze les.”

Statistieken:

Nederland - Duitsland 0-3 (0-3).

Scoreverloop: 16. Julia Matuschweski 0-1, 21. Matuschweski 0-2, 30. Alina Ortega Jurado 0-3.