Gelijkspel voor Speelsters O-15

15 maart 2010, 22:05

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 15 jaar zorgde maandag in het regenachtige Zwolle voor een zeer vermakelijk oefenduel. Tegen Engeland leverde de ploeg van KNVB-coach Maria van Kortenhof (foto) op het kunstgras van Be Quick'28 een doelpuntrijke 3-3 af.

Zowel Engeland als Nederland moest een helft lang opboksen tegen een forse wind en regen, maar de amusementswaarde had daar niet onder te lijden. Het publiek hoefde zich naast het FC Zwolle-stadion zeventig minuten lang nauwelijks te vervelen en dat begon al na een minuut, toen Kim Zethof door Naomi Toonders de diepte in werd gestuurd. De speelster van Legmeervogels faalde echter oog in oog met de keeper, maar er volgden meer mogelijkheden.

Op en neer golvend spel

Nederland kreeg in het vervolg via Zethof nog enkele kansen, maar de druk bleef in de beginfase even op de defensie van Oranje. Dat leverde na bijna een kwartier dan ook een vrije trap op voor de bezoekers. Paige Williams benutte het buitenkansje en schoot de bal van bijna twintig meter met een fraaie krul onhoudbaar in het dak van het doel.

Het bleek de opmaat voor een levendig kwartier. Onder 15 was namelijk gelijk weer bij de les en versierde in de tegenstoot eveneens een vrije trap. De bal lag nog enkele meters verder dan bij de 0-1, maar dat verhinderde Ilse van der Zanden niet om minstens net zo fantastisch binnen te schieten. ,,Ik dacht eerst dat de bal over zou gaan, maar hij viel nog net op tijd binnen. Geweldig natuurlijk”, aldus Van der Zanden glunderend.

Kansen over en weer

Tien minuten later nam Oranje zelfs de leiding, nadat Vivianne Miedema vanuit de draai een voorzet van aanvoerder Chelly Drost knap binnenschoot. Maar ook Nederland kon niet lang van de voorsprong genieten, want Engeland maakte binnen een minuut via Hollie Kelsh alweer 2-2, omdat Oranje een corner niet effectief genoeg wegwerkte. Van der Zanden: ,,Engeland speelde soms de bal wat beter rond, maar we waren voor rust zeker aan elkaar gewaagd.”

Ook na rust bleven beide elftallen frank en vrij aanvallen, waarbij Bethany Mead de Engelsen al snel weer op voorsprong bracht. Nederland bewaarde het beste echter voor het laatst, waarbij Van der Zanden het toetje van een flinke dot slagroom voorzag. De verdediger schoot in de slotseconden van de blessuretijd, van nog ruimere afstand dan haar eerste treffer, de bal stijf en onhoudbaar in het kruis: 3-3.

'Die bal gaat er gewoon in'

,,Voor rust had ik de bal na mijn eerste vrije trap een keer afgegeven. Coach Maria van Kortenhof zei in de rust dat ik gewoon voor een tweede doelpunt moest blijven gaan en een vrije trap zelf moest nemen. Daarom probeerde ik het opnieuw”, aldus de 14-jarige Van der Zanden, die geen vrees had om in de laatste seconden te falen. ,,Ik zei tegen mezelf: die bal gaat er gewoon in. Dat heb ik eigenlijk nog nooit eerder tegen mezelf gezegd, maar nu wel. En dat werkte blijkbaar.”

STATISTIEKEN:

Nederland - Engeland 3-3 (2-2).

Scoreverloop: 14. Williams 0-1, 16. Van der Zanden 1-1, 27. Miedema 2-1, 29. Kelsh 2-2, 44. Mead 2-3, 77. Van der Zanden 3-3.

Nederland: Jennifer Vreugdenhill (SC 't Zand), Lauren Delleman (Sporting Martinus), Ilse van der Zanden (ZSV), Lesley te Winkel (Voetbalacademie FC Twente), Naomi Toonders (Best Vooruit), Chelly Drost (Legmeervogels), Kim Zethof (Legmeervogels), Vera Berends (Voetbalacademie FC Twente), Kim Mourmans (Eijsden), Vivianne Miedema (v.v. de Weide Hoogeveen), Jeslynn Kuijpers (SC ''t Zand).

Wissels: 52. Kuijpers vervangen door Annet van Hout (Julliana Mill), 52. Berens vervangen door Evy Meinders (SKV), 56. Zethof vervangen door Marthe van Erk (Zundert).