Meiden knokken zich naar zege

22 februari 2011, 9:03

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 15 jaar heeft maandagavond de oefeninterland tegen Engeland gewonnen met 1-2. De ontmoeting in Leicester was de eerste van een tweeluik. Woensdag volgt het tweede oefenduel.

,,Het was een leuke wedstrijd, met veel strijd”, aldus coach Maria van Kortenhof. ,,Wij kregen veel kansen, maar zij ook. In het laatste kwartier moesten de meiden er nog alles aan doen om de overwinning eruit te slepen. Het was mooi om te zien dat dat lukte.”

Afstandschot Boerrigter

In Holmes Park kwam Onder 15 na twintig minuten op voorsprong door een mooi afstandschot van Laika Boerrigter. Daarna ging de strijd op en neer, maar Nederland slaagde erin de voorsprong tot de pauze vast te houden.

Na de thee kwam Engeland langszij door een corner tegen de touwen te koppen, maar Oranje nam binnen een minuut alweer een voorsprong. De ploeg sloeg een aanval van Engeland af, om daarna met een diepe bal meteen Vivianne Miedema vrij te spelen. De Hoogeveense zette de Engelse doelvrouw vervolgens met een sleepbeweging op het verkeerde been en maakte handig 1-2.

Handen vol

Onder 15 kreeg in het vervolg onder meer via Amber Bandringa en Jill Roord nog voldoende kansen, maar kreeg de bal evenals de thuisploeg niet meer in het doel. ,,Tot twintig minuten voor tijd ging het gelijk op, maar daarna hadden we echt ons handen vol en zette Engeland ons zwaar onder druk’’, aldus Van Kortenhof.

Suwi Numnuan moest in die fase voor kramp behandeld worden. ,,Het tempo lag verschrikkelijk hoog, zeker in vergelijking met wat onze meiden bij hun club gewend zijn. Maar de Engelsen hadden ook een krampgeval, dus wat betreft stond het 1- 1”, aldus Van Kortenhof.

Winnaarsmentaliteit

De KNVB-coach was tevreden met de uitslag, maar ook met de getoonde instelling. ,,Dit was voor velen toch de eerste interland die ze ooit gespeeld hebben en ze moesten meteen vol aan de bak. Er ging hier en daar nog wel eens wat mis, maar je zag dat ze in die laatste fase wel absoluut wilden winnen. Er zit al echt een winnaarsmentaliteit in deze ploeg. Dat was goed om te zien.”

Na woensdag volgen dit seizoen nog de uitwedstrijden tegen Duitsland (24 april) en België (14 mei). Tijdens de KNVB Jeugdvoetbaldag (4 juni) is België opnieuw de tegenstander.