Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 19 grijpt overal naast

KNVB Media
KNVB Media
24 juli 2010, 20:11

Foto:

Het EK is voor het Nederlands elftal voor spelers onder 19 jaar uitgelopen op een fikse teleurstelling. Het laatste pouleduel met Oostenrijk werd vlak voor tijd verloren (0-1), waardoor de halve finale in rook opging en tot overmaat van ramp ook nog eens het WK werd gemist.

Het zag er zaterdagavond nog zo mooi uit. Tot een paar minuten voor het eindsignaal stond Onder 19 virtueel in de halve finale van het EK, maar een gegeven strafschop zorgde voor een doemscenario. Marco Djuricin heette de beul. Weg halve finale EK, weg kwalificatie voor het WK van volgend jaar in Colombia. De vierde en laatste plaats in de poule deed ontzettend veel pijn.

KNVB-coach Wim van Zwam loste de afwezigheid van de geschorste Imad Najah op door rechtsback Tim Eekman in de ploeg te brengen, ook omdat Erik Schouten niet geheel fit was. Ricardo van Rhijn schoof door naar het centrum van de verdediging. Oostenrijk startte zonder sterspeler David Alaba van Bayern München. De middenvelder werd opgeëist door zijn club, evenals Christoph Knasmüllner.

Blessure Clasie

Na een weifelend begin trok Onder 19 langzaam het initiatief naar zich toe. Luc Castaignos mikte van dichtbij net over en een poging van Jerson Cabral werd van de doellijn gehaald. Aan de andere kant maakte doelman Jeroen Zoet een belangrijke redding, na een slippertje van Bruno Martins Indi. Vlak voor rust moest aanvoerder Jordy Clasie geblesseerd van het veld. Davy Pröpper nam zijn plaats in.

Na de onderbreking kreeg Onder 19 een steuntje in de rug, toen Frankrijk een 1-0 voorsprong nam tegen Engeland. Bij die stand zou een gelijkspel voldoende zijn voor het bereiken van de halve finale, ook als de Engelsen nog gelijk zouden maken. Het onderlinge resultaat was immers beter. Maar achterover leunen zou onverstandig zijn en dus bleven de oranjehemden jagen op een doelpunt. Zo trof Castaignos de lat na een voorzet van Cabral en zeilde een schot van Leandro Bacuna rakelings over.

Rode kaart Bacuna

Diezelfde Bacuna kreeg tien minuten voor tijd rood na een stomp richting tegenstander. Een hectische fase brak aan, waarin Castaignos weer de lat op zijn weg vond. De Oostenrijkers gaven eveneens alles tot de laatste snik, want een zege zou in ieder geval WK-deelname betekenen, volgend jaar in Colombia. En die overwinning kwam er vlak voor tijd. Djuricin benutte een penalty na een overtreding van Ricardo van Rhijn. De 1-1 bij Frankrijk tegen Engeland, allebei door naar de laatste vier, deed er vervolgens niet meer toe. Onder 19 droop teleurgesteld af.

Statistieken:

Nederland-Oostenrijk 0-1 (0-0).

Scoreverloop: 87. Djuricin 0-1.

Geel: Clasie, Martins Indi (Nederland), Schimpelsberger, Gucher, Teigl (Oostenrijk).

Rood: Bacuna (Nederland).

Opstelling: Jeroen Zoet; Tim Eekman, Ricardo van Rhijn, Bruno Martins Indi, Rodney Sneijder; Leandro Bacuna, Jordy Clasie (44. Davy Pröpper), Ricky van Haaren, Steven Berghuis (64. Lorenzo Ebicilio); Luc Castaignos, Jerson Cabral (85. Rajiv Van la Parra).


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen