Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oranje onder 19 kan geen gat slaan in Noord-Ierse muur: 0-0

Francis Grondhuis
KNVB Media
24 september 2022, 20:30

Verdediger Olivier Aertssen in een stevig duel met Samuel Glenfield. - Foto: KNVB Media

Er staat Oranje onder 19 een serieuze finalewedstrijd te wachten. De ploeg moet dinsdag vrijwel zeker van Slovenië winnen om door te stomen naar de volgende ronde van de EK-kwalificatie. Zaterdag bleven de Oranjetalenten tegen Noord-Ierland steken op een gelijkspel. In Assen werd niet gescoord: 0-0.

Rauwe oerkreten bij de groenhemden, teleurstelling en gelatenheid bij de oranje equipe. Het verschil tussen een punt winnen en twee verliezen was duidelijk waarneembaar na het laatste fluitsignaal op sportpark Marsdijk. Noord-Ierland hield zichzelf met het doelpuntloos gelijkspel in de race voor de volgende kwalificatieronde, terwijl Oranje dinsdag flink aan de bak moet tegen Slovenië om in ieder geval bij de bovenste twee landen in de poule te eindigen. "We hadden gehoopt dat we na vandaag al zeker zouden zijn van de volgende ronde, maar dat is helaas niet gelukt. Dan moeten we dat dinsdag maar voor elkaar krijgen", reageerde coach Martijn Reuser. 

Bayron Strijdonck controleert de bal op fraaie wijze.

Copy-paste

Copy-paste, noemde de eenvoudig international het treffen in Assen. Daarmee gaf hij een accurate reflectie op de wedstrijd die veel leek op de eerste partij van Onder 19 in deze kwalificatieronde. Net als afgelopen woensdag tegen Moldavië had de ploeg namelijk opnieuw moeite om de aanvallende creativiteit en finesse te vinden. Waar het tegen de Moldaven diep in de tweede helft uiteindelijk lukte om de ban te breken (2-0), bleven de doelpunten ditmaal uit. "We kunnen het spel dicteren, maar de verdedigende muur nog niet breken. Wat ik woensdag al zei: dit is een ander soort voetbal dan we kennen, en dan ook nog op internationaal niveau."

Onder 19 liet zich vanaf de eerste minuut verleiden tot een enorme fysieke strijd. Het was bikkelen, ploeteren en wroeten. Overal op het veld ging de beuk erin. Het meest gehoorde geluid op het sportpark van Achilles 1894 was de klap van een geblockte bal. Nederland bleef in die strijd overeind, maar maakte aanvallend weinig klaar. De ploeg zocht het voor rust voornamelijk over de linkerflank waar linksback Prince Aning nog voor de meeste opwinding zorgde.

Linksback Prince Aning liet zich aanvallend gelden.

Station overslaan

Tot uitgespeelde kansen leidde het niet, zag ook Reuser. "Noord-Ierland stond redelijk goed gegroepeerd, al lieten ze wel ruimte in hun rug. De bal kwam daar echter niet en ook duurde het een eeuwigheid voor de buitenspeler aan het werk werd gezet. In de tweede helft deden we dat iets beter. Meer initiatief, een station overslaan en de crosspass achter de laatste linie leggen." 

Tussen de 55e en 65e minuut leidde dat betere spel tot drie aardige kansen. Jaydon Banel zorgde voor het eerste schot tussen de palen, dat door de Noord-Ierse keeper werd verijdeld. Een minuut later probeerde Banel het opnieuw, maar zijn schot werd geblockt, net als de poging van Noa Dundas. In de 81e minuut draaide Bayron Strijdonck slim van zijn tegenstander weg en zag zijn schot worden gesmoord, waarna Dave Kwakman de rebound over knalde. En in blessuretijd was Strijdonck veel te zelfzuchtig door hoog over te schieten, terwijl hij de bal had moeten terugleggen op vrijstaande ploeggenoten.

Onder 19-coach Martijn Reuser.

Lastige positie

Het was een kleine opsomming van de schaarse mogelijkheden. "Tegen Moldavië kwamen de goals wel, nu niet", luidde de nuchtere conclusie van Reuser die zijn basisopstelling op acht posities had gewijzigd ten opzichte van het eerste kwalificatieduel. "We wilden frisse benen. Daarnaast hebben we een gelijkwaardige selectie. Alle spelers hebben de afgelopen jaren en tijdens de trainingen laten zien dat ze het niveau aankunnen", verklaarde hij zijn keuze.

Al met al heeft Onder 19 zich in een ongemakkelijke positie gemanouvreerd. De ploeg heeft weliswaar alles in eigen hand om dinsdag op de afsluitende speeldag 'gewoon' kwalificatie voor de Eliteronde af te dwingen, maar moet tegen Slovenië oppassen voor een misstap. Bij een gelijkspel of verlies zou zou Noord-Ierland zomaar de lachende derde kunnen worden. De nummers 1 en 2 gaan door. Bij een gelijk puntenaantal is in eerste instantie het onderling resultaat doorslaggevend.

Het basisteam van Onder 19 voor het duel met Noord-Ierland: staand vlnr. Strijdonck, Dundas, Dekker, Brittijn, Van Sas, Comenencia. Voorste rij vlnr: Banel, Haen, Aning, Kwakman, Aertssen.

Stand in poule

PositieLandPunten (doelsaldo)
1.Slovenië2 - 4 (6-2)
2.Nederland2 - 4 (2-0)
3.Noord-Ierland2 - 2 (2-2)
4.Moldavië2 - 0 (0-6)

Beslissing in Hardenberg

De beslissing voor Onder 19 valt dinsdag in Hardenberg. Op het complex van HHC staan Nederland en Slovenië vanaf 19.30 uur tegenover elkaar. De entree is gratis. 

Statistieken Statistieken Hier vind je de opstellingen en statistieken van de EK-kwalificatiewedstrijd Nederland - Noord-Ierland (0-0).

Op de hoogte blijven van Oranje?

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen