Onder 19 heeft geen enkel probleem met Cyprus: 5-0

Willem Korenromp
13 november 2021, 13:15

Fedde de Jong scoorde twee keer tegen Cyprus. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor spelers onder 19 jaar heeft zich geplaatst voor de volgende ronde in de EK-kwalificatie. Na de 4-0 overwinning van afgelopen woensdag tegen Moldavië, was het team van KNVB-coach Bert Konterman zaterdag met 5-0 te sterk voor Cyprus.

Konterman sprak van een degelijke overwinning van zijn team. “We mogen tevreden zijn. Het enige dat we hebben nagelaten is dat we de score van de eerste helft niet hebben verdubbeld. Dat hadden we in de rust wel als doel gesteld. In het rendement kunnen we dus nog stappen maken.”

Na Moldavië trof Onder 19 opnieuw een op papier klein voetballand. Tegen de Cyprioten begonnen de Nederlandse talenten gedreven aan de wedstrijd. “Ze waren weer ontzettend gefocust”, sprak Konterman. “Ik vind het knap dat ze dat twee keer in korte tijd op kunnen brengen tegen niet echt uitdagende tegenstanders”

Emmanuel Emegha scoorde, maar miste ook een strafschop.

Ruimte

Konterman en zijn staf hadden vooraf hun huiswerk goed gedaan. Ze hadden de wedstrijd tussen Israël en Cyprus geanalyseerd en wisten daardoor grotendeels hoe de Cyprioten zouden spelen. “Ze willen met hun backs snel uitstappen. Als je die uit positie kan brengen, dan ontstaat er veel ruimte. Dat hebben we goed gedaan met onze backs en buitenspelers. Daar hebben we de afgelopen dagen op getraind. Het is mooi dat dat er dan ook uitkomt in een wedstrijd. De jongens hebben dat snel opgepakt.”

Onder 19 begon ook goed aan de wedstrijd en noteerde in de eerste tien minuten al een paar kleine mogelijkheden. Fedde de Jong hielp Nederland uiteindelijk aan de voorsprong. Een lange bal van Cyprus werd onderschept en belandde bij Emmanuel Emegha. De Spartaan ging de één-twee aan met Myron van Brederode, waarna Emegha de bal laag voorzette. Voor De Jong was het vervolgens een koud kunstje om de bal binnen te lopen.

Tien minuten later verdubbelde Oranje de score. Nu stak Van Brederode de diepgaande De Jong weg. Met Emegha aan zijn zijde stoomde hij op richting het Cypriotische doel, om de bal vervolgens achter doelman Dimitros Stylianidis te schieten. Emegha bepaalde de ruststand op 3-0, na een snelle uitbraak over rechts. Xavi Simons gaf de bal af aan de opgestoomde verdediger Youri Regeer. Hij gaf de bal voor vanaf de flank, waarna Emegha binnen schoot.

Xavi Simons nam de 5-0 voor zijn rekening.

Op jacht naar meer

Onder 19 ging na rust op jacht naar meer doelpunten. Simons had de 4-0 op zijn schoen, maar van dichtbij schoot de middenvelder van Paris Saint-Germain over. Enkele minuten later was het wel raak. Een Nederlandse aanval leek na een bekeken lob over de verdediging van Kian Fitz-Jim te stranden, maar Israël kreeg de bal niet weg. Via De Jong belandde de bal bij Emegha. Hij gaf voor, waarna Van Brederode het doelpunt maakte.

Cyprus was amper bijgekomen van dat doelpunt, of doelman Stylianidis kon opnieuw vissen. Xavi Simons ging een een-tweetje aan met De Jong. Nadat hij de bal terugkreeg draaide hij weg bij zijn tegenstander, om de 5-0 binnen te schieten. Daarna stokte de score. En dat terwijl Onder 19 nog wel een penalty meekreeg na een overtreding op Emegha. De Sparta-speler ging zelf achter de bal staan, maar zag zijn inzet tegen de paal belanden. Tot teleurstelling van Konterman. “Een strafschop missen mag eigenlijk niet. Woensdag misten we er ook al één en nu weer, terwijl we er toch op trainen.”

Groepswinst

Dat de score niet verder op werd gevoerd was een kleine teleurstelling, al kon iedereen bij Onder 19 na afloop wel met de 5-0 overwinning leven. Bovendien betekende de tweede overwinning op rij dat de Nederlandse talenten zeker zijn van de volgende ronde in de EK-kwalificatie. “We eindigen sowieso bij de eerste twee”, sprak Konterman. “Maar we willen ook graag groepswinnaar worden, want dat is gunstiger bij de loting.”

Dat laatste doel moet dinsdag behaald worden. Dan speelt Onder 19 tegen Israël. De wedstrijd begint om 16.00 uur.

Statistieken

Nederland – Cyprus 5-0 (3-0).

Scoreverloop: 19. De Jong 1-0, 29. De Jong 2-0, 40. Emegha 3-0, 57. Van Brederode 4-0, 59. Simons 5-0.

Opstelling Nederland: Van den Heuvel; Benita, Regeer, Hubner (75. Limouri), Meijer (63. Dirksen); Fitz-Jim, De Jong, Hartjes (63. Bynoe); Emegha, Simons (63. Lagsir), Van Brederode (75. Rijks).