Onder 19 start EK-kwalificatie met ruime zege op Moldavië

Willem Korenromp
10 november 2021, 14:00

Emmanuel Emegha was tegen Moldavië goed voor twee doelpunten. - Foto: KNVB Media

De voorbereiding verliep rommelig, maar op het moment dat het moest stond het Nederlands elftal voor spelers onder 19 jaar er. Het team van KNVB-coach Bert Konterman startte de EK-kwalificatie woensdag met een 4-0 overwinning op Moldavië.

Zelf vier keer scoren én de nul houden. Konterman was tevreden met het eerste optreden van Onder 19 in Israël. “Het is een goede start”, sprak de oefenmeester. “We zijn voor het eerst weer bij elkaar. Die eerste paar dagen verlopen dan vaak wat chaotisch, ook met het reizen. Het is daarnaast een lastig verhaal om Israël binnen te komen. Als je ziet wat we daarin allemaal hebben doorstaan, dan is een 4-0 overwinning op Moldavië een prima start.”

Het maakte de voorbereiding van Onder 19 op het duel verre van ideaal. Bovendien kreeg het team te maken met een totaal ander klimaat. Van een herfstachtig Nederland ging het naar het tropische Shefayim, waar het kwik rond het middaguur de 25 graden aantikte. Op het heetste moment van de dag kwam Nederland ook in actie. “Ook dat is even schakelen”, aldus Konterman.

Gedreven start

KNVB-coach Bert Konterman.

De omstandigheden ten spijt, begon Onder 19 uitstekend aan de wedstrijd tegen Moldavië. Het zette de Oost-Europeanen van meet af aan ander druk. De gedrevenheid om een goed resultaat uit het vuur te slepen spatte ervan af. Nederland was daardoor al snel dreigend. Na negen minuten spelen kreeg het team ook een grote kans om op voorsprong te komen. Naci Ünüvar kreeg een stafschop, nadat de Moldavische verdediger Adrian Hatman een overtreding op hem maakte. De aanvaller van Jong Ajax ging zelf achter de bal staan, maar miste op knullige wijze. “De blooper van het jaar”, lachte Konterman achteraf. “Hij gleed uit, waardoor hij de bal over schoot. Dat zag er koddig uit. Gelukkig heeft Naci het later goed gemaakt.”

Konterman doelde daarmee op de openingstreffer van Onder 19. Die viel na 24 minuten. Weer werd er een strafschop gegeven, nu na een overtreding van de Moldavische doelman Roman Lazar op Sparta-aanvaller Emmanuel Emegha. Ünüvar twijfelde niet, ging opnieuw achter de bal staan en schoot deze keer wel raak. “Dat hij die strafschop weer neemt past bij zijn karakter. Hij is overtuigd van zijn kwaliteiten, wilde het goedmaken en heeft dat keurig gedaan.”

Score wordt opgevoerd

Drie minuten later kwam Oranje op 2-0. Weer was Emegha bij het doelpunt betrokken. Via een goede loopactie dook hij op achter de laatste lijn van Moldavië, waarna hij de bal achter de keeper schoot. Vlak voor rust tekende Xavi Simons voor de derde Nederlandse treffer. Mimeihrel Benita kwam goed door op de rechterflank, ging een één-tweetje aan met Simons, waarna laatstgenoemde de bal na een paar keer kappen en draaien met links laag in de hoek schoot.

Naci Ünüvar miste en benutte een strafschop.

Moldavië zette daar amper iets tegenover voor rust. Pas aan het eind van de tweede helft werden de Oost-Europeanen een paar keer dreigend, maar toen stond de 4-0 eindstand, dankzij een benutte strafschop van Emegha, al op het scorebord. “Dat Moldavië na rust iets dreigender werd, was een samenloop van omstandigheden”, sprak Konterman. “Met een 3-0 voorsprong bij rust sluipen er toch wat makkelijke gedachten in het hoofd van spelers. Daarbij zette Moldavië een tandje bij omdat het niet weggespeeld wilde worden en zijn er aan beide kanten een paar wissels. Het spel werd daardoor wat rommeliger.”

Cyprus

Het had uiteindelijk echter geen invloed op het resultaat. Onder 19 kwam ongeschonden uit de strijd en noteerde de eerste drie punten op weg naar kwalificatie voor het EK 2022 in Slowakije. Zaterdag kunnen de Nederlandse talenten de volgende stap zetten. Dan wacht Cyprus als volgende tegenstander in Shefayim. “We zijn blij met dit resultaat. Nu gaan we ons focussen op Cyprus. In dat duel verwachten we iets meer weerstand. De komende dagen gaan we gebruiken om ons weer op te laden en fit te worden voor dat duel.”

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van Onder 19 - Moldavië.