Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 19 in fysieke strijd afgetroefd door Slowakije

KNVB Media
KNVB Media
9 oktober, 22:30

Samir Lagsir stond met een assist aan de basis van de enige treffer van Onder 19. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor spelers onder 19 jaar speelt ter voorbereiding op de EK-kwalificatie een sterk bezet oefentoernooi in Slowakije. De zege op Portugal kreeg zaterdag geen vervolg. Door twee blunders in de defensie verloor Onder 19 in de slotfase van de fysiek sterke Slowaken: 2-1. "Het was een hele slechte wedstrijd."

Coach Bert Konterman en zijn staf hadden de  spelers van te voren gewaarschuwd voor de wedstrijd tegen Slowakije. Het wordt een 'eerste divisiewedstrijd' met veel strijd en fysieke duels op een zwaar en slecht veld. Slowakije was bovendien op revanche belust na de 6-1 oorwassing tegen Duitsland in de eerste wedstrijd. "En als de inzet en concentratie dan niet honderd procent zijn, kom je in de problemen", zegt Konterman. "We zijn niet zo goed dat we met minder kunnen."

Hoogtepunten van de wedstrijd Slowakije - Onder 19 - 9 oktober 2021.

Slordig

Toch leek er in de eerste helft nog niet veel aan de hand. Onder 19 speelde zeker niet goed. De passing was zeer slordig, met name in de eindfase werden de mogelijkheden slecht uitgespeeld. Scrimmages in de zestien strandden altijd op een Slowaaks been. "Het leek af en toe wel pupillenvoetbal", zegt Konterman. "Een hakje hier, een passje daar. Mooi om het mooi. We moeten toch echt gaan beseffen dat we voor de punten spelen."

Het moet dan snel gaan om de goed georganiseerde verdediging uit elkaar te spelen. En in de 25e minuut ging de bal eindelijk rap van voet naar voet. Een keer raken. Pass Xavi Simons naar de vrijstaande Samir Lagsir op rechts. Een-twee Lagsir - Nick Koster, waarna Mees Rijks de voorzet van Lagsir attent bij de eerste paal binnen tikt. Mooie goal.

— Coach Bert Konterman zag dat Onder 19 zich mee liet sleuren in de fysieke strijd van Slowakije.

Vijf gele kaarten

Het spelbeeld veranderde niet door de goal. Het bleef een knokwedstrijd, waarin Nederland vijf gele kaarten kreeg. Konterman: "Dat zegt ook genoeg. Zoveel kaarten pas helemaal niet bij Oranje. Het geeft aan dat we geïrriteerd raakten. We laten ons uit ons spel halen en dat is precies wat zij willen." 

Zeker als Onder 19 verzuimt afstand te nemen, want die kansen waren er zeker. Voor Xavi Simons en ook Kian Fitz-Jim schoot na een goede actie naast. Slowakije stelde daar een kans tegenover. Adam Griger schoot uit de draai naast. Met de hulp van Nederland kwam de gelijkmaker er een kwartier voor tijd als nog. Rio Hillen verspeelde de bal achterin, waarna Artur Gajdoš alleen op doelman Dani van den Heuvel af kon. Gajdoš faalde niet: 1-1. 

— Emanuel Emegha kon als invaller het tij niet keren.

Blunder

Opvallend genoeg kende Onder 19 daarna een sterke fase. Konterman, die was begonnen met een volledig nieuwe basiself ten opzichte van het duel met Portugal, bracht spits Emanuel Emegha om een beslissing te forceren. Nederland kreeg twee dotten van kansen. Xavi Simons had de hoek voor het uitzoeken, maar schoot naast. Naci Ünüvar raakte vanaf vijf meter een Slowaaks been.

Uiteindelijk viel de goal aan de andere kant, op een manier die perfect paste in het wedstrijdbeeld. Samuel Urgela schoot de bal van ruim twintig meter recht op Dani van den Heuvel af, die de bal tot zijn eigen ontzetting liet glippen en in het net zag verdwijnen: 2-1. "Dat roep je dan over jezelf af."

Pleister op de wond

Onder 19 speelt in Slowakije nog een wedstrijd, dinsdag 12 oktober tegen Duitsland. "Een pleister op de wond is dat we hier nu tegen aanlopen. Een goede les voor het EK-kwalificatietoernooi, want dan krijg je meer van dit soort wedstrijden."

Onder 19 werkt toe naar de eerste kwalificatieronde voor het EK 2022. De ploeg is ingedeeld bij Israël, Cyprus en Moldavië. De wedstrijden staan - op dit moment - voor november 2021 op het programma. 

EK 2022 Onder 19 in Slowakije

In de eerste ronde van de EK-kwalificatie spelen er 52 landen in 13 groepen. De nummers één en twee plaatsen zich, evenals de beste nummer drie gemeten over alle groepen, voor de finaleronde van de EK-kwalificatie, de zogenoemde Eliteronde. In de Eliteronde stroomt Portugal in en spelen er 28 landen om zeven startbewijzen voor het EK 2022.

Gastland Slowakije is automatisch geplaatst voor de eindronde. Het EK 2022 wordt gehouden in de zomer van 2022.

Statistieken Statistieken Ga naar de statistieken van het duel Slowakije - Onder 19.

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen