Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 19 recht de rug tegen Portugal met 3-1 zege

KNVB Media
KNVB Media
6 oktober, 19:45

Aanvoerder Youri Regeer won met Onder 19 met 3-1 van Portugal. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor spelers onder 19 jaar speelt ter voorbereiding op de EK-kwalificatie een sterk bezet oefentoernooi in Slowakije. In de openingswedstrijd werd Portugal woensdag met 3-1 verslagen door goals van Ünüvar, Emegha en Van Brederode.

Onder 19 nam daarmee revanche voor de 3-0 nederlaag tegen Italië bij de start van het interlandseizoen een maand geleden. Coach Bert Konterman had in die wedstrijd logischerwijs een aantal punten gezien die beter konden. 

Te lief

Ten eerste moesten de spelers verdedigend meer hun mannetje staan. En daarvoor is een land als Portugal, dat de duels nooit schuwt, natuurlijk een ideale tegenstander. Konterman zag progressie. "Maar in de een tegen een duels kan het nog altijd beter. Te vaak zie je dat we te lief zijn in de duels, onze voet terugtrekken." 

Uit zo'n moment nam Portugal ook de leiding. Na een beginfase waarin de ploegen elkaar aftastten, pakte Nederland langzaam maar zeker het initiatief. Toch viel de goal aan de andere kant. Een messcherpe counter werd gedecideerd afgerond door João Resende.

— Middenvelder Kian Fitz-Jim van Ajax.

Afjagen

Misschien wel de grootste winst van de middag is dat Onder 19 de rug rechtte en de wedstrijd bleef domineren. De bal ging goed rond met harde inspeelpasses. En vooral het georganiseerd afjagen van de tegenstander verliep een stuk beter dan tegen Italië. "Dat was het tweede verbeterpunt", zegt Konterman. "Daar hebben we in de training ook veel aandacht aan besteed."   

De druk op het doel van Portugal betaalde zich nog voor rust uit. En dan is het ook prettig om een specialist in de gelederen te hebben. Naci Ünüvar krulde in de 30e minuut een vrije trap met veel gevoel in de verre hoek. Vlak voor de pauze was Emanuel Emegha scherp voor de goal na een sterke actie van Youri Baas over de linkervleugel. Portugal kreeg de bal niet weg, waarna Emegha het felst was in de scrimmage: 2-1. Konterman: "Dan ga je met een heerlijk gevoel aan een kopje thee."

 

Trainen op verdedigen

Myron van Brederode zorgde er na tien minuten in de tweede helft voor dat Konterman wat rustiger op de bank kon gaan zitten. Een sterke individuele actie rondde hij mooi af met een laag schot in de verre hoek net naast de goede kant van de paal. "Daarna bleven we dominant", zegt Konterman, "zonder echt kansen te creëren." 

In gevaar kwam de zege nooit. Ook niet uit standaardsituaties, een derde punt waar Konterman continu aan werkt. "Dat zie je bij alle jeugdteams terug. In onze voetbalcultuur willen we de bal hebben, aanvallen. Dat is mooi, maar op verdedigen wordt te weinig getraind. En als je dat niet doet ga je soms het schip in door een corner of vrije trap terwijl dat helemaal niet nodig is."

— Spartaan Emanuel Emegha bracht Onder 19 uit een scrimmage aan de leiding.

EK-kwalificatie

Het toernooi gaat voor Onder 19 zaterdag verder met een duel tegen Slowakije. Dinsdag 12 oktober is de laatste wedstrijd tegen Duitsland. Konterman: "Ik heb net even staan kijken naar beide ploegen. Die Slowaken knokken voor elke meter. Het ontloopt elkaar niet veel."

Voor Onder 19 staat in november de eerste ronde van de EK-kwalificatie op het programma. Daarin neemt de ploeg het in Isräel op tegen het gastland, Cyprus en Moldavië. De eerste twee landen van de poule plaatsen zich voor de Eliteronde.

Statistieken Statistieken Ga naar de statistieken van Onder 19 - Portugal.

De Oranje ClubCard, exclusief voor Oranjefans

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen