Drie standaardsituaties vloeren Onder 19 in oefenduel met Italië

Francis Grondhuis
6 september 2021, 22:00

Spits Emanuel Emengha ging de fysieke strijd aan met de Italianen, maar miste wel twee opgelegde kansen. - Foto: KNVB Media

Drie tegendoelpunten uit standaardsituaties kostten Oranje onder 19 maandag de kop in het oefenduel met Italië. Met 0-3 moesten de Oranjetalenten, in hun eerste interland na bijna twee jaar coronapauze, hun meerdere erkennen in hun Italiaanse leeftijdsgenoten.

Dat was verdiend, vond coach Bert Konterman die dit seizoen na een kort intermezzo bij PEC Zwolle Onder 19 weer onder zijn hoede heeft. "Het leek wel of de jongens weer moesten wennen aan internationaal voetbal. De Italianen waren duidelijk fysiek sterker en mededogenlozer." Dat had te maken met hun fysieke voorsprong qua lengte, maar ook met de intrinsieke mentaliteit. "Italië maakte echt een goede indruk. Hoewel we zelf ook grote kansen kregen, kwamen we over 90 minuten gezien tekort."

Lennard Hartjes is in een fel duel met Fabio Miretti verwikkeld.

Woede-uitbarsting

Dat gevoel werd even voor rust heel duidelijk geëtaleerd door Emanuel Emengha. De boomlange spits, zowat de enige van Nederland die zich op dat vlak kon meten met zijn directe tegenstander, ontplofte van boosheid nadat de 0-2 uit een corner was gevallen. Zijn woede-uitbarsting echode lang na over de duinen van Katwijk aan Zee. De frustratie van Emengha was begrijpelijk, maar ook een tikje misplaatst aangezien hij zelf na een kwartier spelen bij een 0-1 stand een dot van een kans om zeep had geholpen.

Vijf minuten na rust kwam de Spartaan opnieuw één op één met de Italiaanse keeper en weer miste hij de kalmte om het af te maken. Het bleek achteraf de laatste kans van Onder 19 in deze wedstrijd. Voor rust waren ook buitenspelers Gyan de Regt en Samir Lagsir dicht bij een goal. De Regt sneed door de Italiaanse defensie maar treuzelde te lang, waardoor hij alsnog door een verdediger kon worden gestopt. Lagsir schoot na een handig één-tweetje met Emengha tegen de keeper aan.

Samir Lagsir had een paar goede individuele acties.

Geflatteerde uitslag

Kortom, Onder 19 kreeg wel degelijk een paar uitstekende mogelijkheden. Omdat de Italianen hun kansen wél benutten, stond er na afloop van het fysieke en tactische duel een geflatteerde uitslag op het scorebord van Tweededivisionist Quick Boys. "Voor rust hadden we moeite met onze opbouw en kwamen we moeilijk onder de druk uit. In de tweede helft ging dat wel beter en hadden we ook een paar goede momenten. Het leverde alleen weinig kansen op", analyseerde een realistische Konterman.

Zoals genoteerd vielen de Italiaanse goals uit standaardmomenten die alle met het hoofd werden afgerond. Twee keer uit een vrije trap, eenmaal uit een corner. Destiny Egharevba, Cesare Casdei en Diego Coppola waren de goudhaantjes voor de Azzurrini.

"Een terugkerend probleem bij nationale teams", reageerde Konterman daarop. "Dat zijn juist momenten in een wedstrijd waarop je tijd krijgt om alles tot in perfectie te regelen. We zijn daar te naïef in. We moeten daar juist meedogenloos mee omgaan. Ja, die Italianen waren bijna stuk voor stuk langer dan wij. Dat is lastig bij standaardsituaties, maar dan is het zaak om de bekende trucjes toe te passen. Een duwtje hier, een zetje daar."

Solomon Bonnah  strijd met Tommaso Baldanzi om de bal.

Zeven keer geel

Voetballend kwam Onder 19 ook tekort in Katwijk waar het naarmate het duel vorderde steeds onvriendelijker werd binnen de lijnen. Arbiter Luuk Timmer trok liefst zeven gele kaarten en dat was er niet één te veel. Keeper Dani van den Heuvel onderscheidde zich in de tweede helft nog met twee goede saves, waardoor de schade beperkt bleef.

Voor Onder 19 staat in november de eerste ronde van de EK-kwalificatie op het programma. Daarin neemt de ploeg het in Isräel op  tegen het gastland, Cyprus en Moldavië. Aangezien de eerste twee landen van de poule zich voor de Eliteronde plaatsen, moet dat geen probleem zijn. Ter voorbereiding speelt Onder 19 in oktober op een sterk bezet toernooi in Slowakije. Daar staan interlands tegen Duitsland, Portugal en Slowakije op het programma. "Wat we daar nodig hebben? Verdedigend zullen we in de duels meer ons mannetje moeten staan. En de voorhoede is nog veel te ongeorganiseerd aan het storen bij het afjagen van de bal. Daar moeten we aan werken."

Statistieken Statistieken Hier vind je de opstellingen en statistieken van de oefeninterland Nederland - Italië (0-3).