Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 19: nieuw Nations League-format voor plaatsing EK 2022

KNVB Media
KNVB Media
3 december 2019, 13:45

Nederland speelt in de eerste ronde van League A in een groep met Turkije, Kroatië en Ierland. - Foto: KNVB media

In het najaar van 2020 begint de UEFA met een nieuw Nations League-format voor de plaatsing van het EK voor spelers onder 19 jaar. Dit nieuwe format voor EK-kwalificatie wordt vanaf volgend jaar ingevoerd en is voor het EK 2022 in Slowakije. Het huidige (jaarlijkse) EK-kwalificatiesysteem wordt hiermee vervangen.

Deze Nations League-variant beslaat twee seizoenen. Hierdoor begint de EK-kwalificatie al bij Oranje onder 18 en wordt het EK gespeeld door deze spelers als ze bij Oranje onder 19 zitten. Als deze opzet bevalt, kan het zijn dat deze in de toekomst ook wordt toegepast bij de Onder 17-teams.

Loting Nations League-groep

Nederland speelt in de eerste ronde van League A in een groep met Turkije, Kroatië en Ierland. Het kwalificatietoernooi wordt gespeeld van 11 tot en met 17 november 2020 in Turkije. Op 11 november is Turkije de tegenstander, op 14 november speelt Oranje tegen Kroatië en de eerste ronde wordt op 17 november afgesloten tegen Ierland. Bij de loting werden er twee teams uit pot 1 ingedeeld met twee teams uit pot 2. Nederland zat samen met Ierland in pot 1. Kroatië en Turkije kwamen uit pot 2.

Opzet competitie

In de eerste ronde van het nieuwe EK-kwalificatietoernooi beginnen 54 teams die verdeeld zijn over drie leagues. Voor de eerste ronde wordt er onder de drie leagues geloot en zijn er poules gemaakt met 4 (of 3) teams. De teams die onderaan de groep eindigen, degraderen uit de league. De winnaars van league B en league C promoveren, naar respectievelijk league A en league B. In totaal worden er gedurende twee jaar vier rondes gespeeld. In de vierde ronde van league A plaatsen de vijf winnaars, en de twee beste nummers twee, van de vijf groepen zich voor het EK. Hier wordt het organiserende land van het EK nog aan toegevoegd, waardoor het deelnemersaantal op acht komt.

Hoeveel teams spelen er in elke league?

  • League A: 20 teams (5 groepen van 4 teams)
  • League B: 16 teams (4 groepen van 4 teams)
  • League C: maximaal 19 teams (groep bestaat uit 4 of 3 teams afhankelijk van aantal aanmeldingen)

Nieuwe opzet Nieuwe opzet Meer informatie is te vinden via UEFA.com.

De Oranje ClubCard, exclusief voor Oranjefans

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen