Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 19 maakt er tegen Mexico opnieuw een spektakel van

Francis Grondhuis
KNVB Media
19 november 2019, 21:30

Brian Brobbey torent hoog boven zijn directe tegenstander uit. - Foto: KNVB Media

Aan spektakel geen gebrek deze interlandperiode bij Oranje onder 19. Na het hoogstaande 3-3 gelijkspel tegen Tsjechië afgelopen donderdag, zetten de Oranjetalenten dinsdag tegen Mexico exact dezelfde uitslag neer. "We creëren veel, maar zullen verdedigend wel stabieler moeten worden."

Onder 19 stond in 's-Gravenzande op het Juliana Sportpark met een bijna compleet ander elftal aan de aftrap dan afgelopen donderdag tegen Tsjechië. Van het team bleven alleen verdediger Ramon Hendriks en middenvelder Wouter Burger over. Op negen andere posities wilde coach Maarten Stekelenburg andere spelers aan het werk zien.

Met Brian Brobbey wellicht als meest opvallende naam. De centrumspits miste deze maand door een enkelblessure het WK onder 17 in Brazilië, maar was wel weer fit genoeg om deze week bij Onder 19 aan te sluiten voor de interlandperiode. Tegen Tsjechië maakte de fysiek sterke Brobbey als invaller meteen indruk. Hij kwam in de slotfase in het veld, won direct een stevig kopduel en zorgde daarmee voor de assist bij de 3-3 van Joshua Zirkzee.

Oranje onder 19 voor het duel met Mexico in 's-Gravenzande.

Heft in handen

Onterechte achterstand? Dan hadden we zelf meer goals moeten maken.

Ook tegen Mexico was Brobbey dominant aanwezig en deed waarvoor hij in de wieg gelegd is: scoren. Na een corner liep hij zich vrij bij de tweede paal, nam de bal aan en schoot secuur binnen. Op slag van rust zorgde hij daarmee voor de gelijkmaker, nadat Onder 19 vijf minuten eerder door een prachtig genomen vrije trap vanaf de rand van de zestien op achterstand was gekomen.

Die 1-1 tussenstand voelde als een tegenvaller, aangezien de ploeg volop mogelijkheden kreeg om te scoren. Wouter Burger kreeg een kopkans, Brobbey schoot vanaf elf meter hard over, Jasper Dahlhaus mikte net boven de kruising en Xavier Mbuyamba zag zijn kopbal door de Mexicaanse keeper worden gestopt. Oranje domineerde, terwijl Mexico er alleen via de omschakeling sporadisch uitkwam. "Het was onterecht dat we op achterstand kwamen, maar we hadden zelf meer goals moeten maken. We waren echter niet zuiver genoeg met de laatste pass", zag Stekelenburg.

Quinten Timber snelt langs de Mexicaan Santiago Naveda.

Slotfase spektakel

Na rust veranderde er weinig aan het spelbeeld. Opnieuw kreeg Onder 19 een paar grote kansen, maar de 2-1 van Crysencio Summerville volgde pas nadat er verse krachten in de voorhoede (Summerville, Zirkzee en Van der Heide) werden ingebracht. Nederland had daarna alle kans om het duel naar zich toe te trekken. Schoten van Quinten Timber, Arjen van der Heide en Summerville stuitten echter op de Mexicaanse keeper.

Coach Maarten Stekelenburg.

In de slotfase maakten beiden ploegen er een waar spektakel van. Mexico maakte in de 82e minuut via Eduardo Banda gelijk na weifelend ingrijpen van de Nederlandse achterhoede, Zirkzee leek Nederland vijf minuten later naar de winst te schieten, maar opnieuw Banda trok de stand in blessuretijd weer gelijk. "Voor die laatste goal hadden we de bal gewoon weg moeten schieten", baalde Stekelenburg.

"Deze wedstrijd hadden we echt over de streep moeten trekken. We speelden goed en creëerden veel. Vooraf hadden we ons de vraag gesteld of we de variatie in ons aanvalsspel ook tegen betere tegenstanders konden volhouden. Het antwoord daarop is ja. Maar qua stabiliteit in de verdediging moet het echt beter richting de Eliteronde. Op het moment dat het in de slotfase spannend wordt, verliezen we de discipline. Dan wordt het te speels. Daarin moeten we volwassener worden. Als trainer wil je graag wat zakelijkheid zien op bepaalde momenten. Resultaat begint met een gesloten verdediging."

Tweedaagse in maart

Eind maart gaat Onder 19 in de Eliteronde spelen om een EK-ticket. Daarvoor, begin maart, komt de selectie nog samen voor een tweedaagse trainingsstage op de KNVB Campus in Zeist. Mogelijk sluiten daar ook spelers bij aan, die deze maand met Onder 17 vierde werden op het WK in Brazilië. Stekelenburg: "Eerst gaan we deze interlands evalueren. Daarna bespreken we met Onder 17-coach Peter van der Veen wie daar eventueel voor in aanmerking komen op basis van zijn ervaringen op het WK. Van daaruit maken we een selectie richting de Eliteronde."

Statistieken

Wedstrijd
Nederland - Mexico 3-3 (1-1).

Scoreverloop
40. Santiago Giménez 0-1; 45. Brian Brobbey 1-1; 73. Crysencio Summerville 2-1; 82. Eduardo Banda 2-2; 87. Joshua Zirkzee 3-2; 90+1. Eduardo Banda 3-3.

Gele kaart
Korevaar, Van Rooij (Nederland); Monreal, Villa (Mexico).

Opstelling Nederland
Korevaar, Van Rooij, Mbuyamba, Hendriks, Gullit, Llansana, Burger, Q. Timber (78. Gravenberch), Maddy (72. Summerville), Brobbey (72. Zirkzee), Dahlhaus (72. Van der Heide).

Nederland - Tsjechië (3-3) Nederland - Tsjechië (3-3) Lees ook het wedstrijdverslag van het donderdag gespeelde oefenduel van Onder 19 met Tsjechië.

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen