Gelijkspel Onder 19 in hoogstaand oefenduel met Tsjechië

Francis Grondhuis
14 november 2019, 21:15

Slechts 17 seconden had Joshua Zirkzee nodig voor de openingstreffer tegen Tsjechië. Kenzo Goudmijn is er snel bij voor een felicitatie. - Foto: KNVB Media

Binnen vier minuten had Oranje onder 19 een 2-0 voorsprong te pakken, maar die bliksemstart bleek niet toereikend om de oefeninterland tegen Tsjechië te winnen. Het enerverende duel in Katwijk eindigde uiteindelijk in een 3-3 gelijkspel. "We staan weer met twee benen op de grond."

Het tweeluik Tsjechië/Mexico is voor Onder 19 de derde interlandperiode van het seizoen. Bij de eerste samenkomst in september werd de nadruk gelegd op de verdedigende organisatie. Dat leverde twee internationaal aansprekende resultaten op met een 2-2 gelijkspel in Italië en een knallende 4-0 zege op Portugal.

Tijdens de eerste EK-kwalificatieronde in Letland vorige maand ging de aandacht meer naar de aanval. Zorgen dat er veel beweging en dynamiek in de voorhoede was, hetgeen in veel gevallen ook lukte.De technische staf was daarom benieuwd of het team dat ongrijpbare ook in Katwijk kon herhalen. Maar dan wel tegen Tsjechië, een tegenstander van beduidend beter niveau. Dat moest wel zonder spits Daishwan Redan gebeuren, die is doorgeschoven naar Jong Oranje.

Het basisteam van Oranje onder 19 voor het duel met Tsjechië in Katwijk.

Opwindende start

Wie in de winterkou van Katwijk net een paar minuten te laat was had al een groot deel van de actie gemist. Welgeteld 17 seconden had de klok weggetikt of spits Joshua Zirkzee had de 1-0 al binnengeschoven. Met Tsjechische hulp, want zijn schot ketste via het been van een verdediger over de lijn. Drie minuten later viel de tweede Oranjegoal toen Crysencio Summerville over de as van het veld handig de ruimte vond: 2-0.

Een opwindende start voor Onder 19, maar die zorgde er niet voor dat de ploeg volledige controle over de wedstrijd kreeg. Sterker, de Tsjechen ontpopten zich tot een technisch zeer vaardig team met een voorkeur voor vliegensvlugge combinaties. Met name de razendsnelle rechtsbuiten Matyas Kozak bleek een ware plaaggeest. Niet alleen was hij in de 17e miuut de laatste schakel van een vloeiende aanval die de aansluitingstreffer opleverde, ook zorgde hij op slag van rust voor een slimme assist op Zamburek: 2-2.

Keeper Mees Bakker had een aantal fraaie saves, maar moest wel driemaal vissen.

Repareren

Onder 19 stond erbij en keek erna. Het kreeg in die eerste helft geen vat op de tegenstander, alhoewel Zirkzee vlak voor de gelijkmaker bijna zijn tweede treffer raak kopte. "We zetten te weinig druk en maakten het veld veel te groot", zag middenvelder Wouter Burger. "Samen met Kenzo Goudmijn heb ik geprobeerd het door coaching te repareren. De afstemming met de aanvallers moest echt beter, want ze dreigden ons kapot te spelen. Er zat te weinig balans in de goede dingen en balverlies."

Dat ging na rust al stukken beter. "De linies zaten al veel korter op elkaar. We drongen echt aan", vond Burger. En dat klopte ook. Onder 19 pakte de controle, kreeg kansen via Zirkzee en Gravenberch, maar kreeg in de 81e minuut toch de deksel op de neus na balverlies op het middenveld. En weer was Matyas Kozak, de man met nummer 11 op de rug, de plaaggeest: 2-3.

Linksbuiten Arjen van der Heide wordt op de hielen gezeten door Michal Szewieczek.

Assist Brobbey

Dit was een echte test onder hoge weerstand tegen een heel goed team.

Een domper, maar Onder 19 kreeg twee minuten later alsnog de verdiende gelijkmaker. Invaller Brian Brobbey, koud binnen de lijnen, kopte goed door op Zirkzee die zijn tweede van de avond noteerde: 3-3. "Toch is het goed dat onze zwakke punten worden blootgelegd en we weer met twee benen op de grond zijn gezet", vond Burger. "Dat geeft aan dat we nog veel beter moeten richting de Eliteronde."

Daarmee was de middenvelder iets te hard voor zichzelf en het team, vond coach Maarten Stekelenburg. "Dit was een echte test onder hoge weerstand tegen een heel goed team. Verdedigend waren we vooral voor rust iets te gemakzuchtig. Als je druk zet, moet je ze aan één kant houden en niet laten ontsnappen. Dat vraagt commitment van iedereen. We maakten ons daar in de eerste helft te kwetsbaar. Maar ik heb vanavond ook goede dingen gezien. Het is een kwestie van dingen verder aanscherpen."

Dinsdag Mexico

Dinsdag komt de ploeg opnieuw in actie. Dan is Mexico op het veld van FC 's-Gravenzande de tegenstander. De wedstrijd tegen El Tri begint om 19.00 uur. De toegang is gratis.

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van de oefeninterland Nederland - Tsjechië (3-3).