Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 19 imponeert met ongekende zege op Portugal

Steven van der Gaag
KNVB Media
10 september 2019, 23:30

Joshua Zirkzee mag de wedstrijdbal mee naar huis nemen. Hij scoorde drie keer tegen Portugal. - Foto: KNVB Media

Portugal is in alle leeftijdscategorieën een geslepen ploeg waartegen het altijd lastig is om een goed resultaat te halen. Onder 19 spotte dinsdagavond met die wetmatigheid. Op sportpark Nieuw Zuid in Katwijk versloeg Oranje de Portugezen met 4-0 onder meer dankzij drie treffers van Joshua Zirkzee. De uitslag deed niet helemaal recht aan de verhoudingen in het veld. "We waren zeer effectief."

Twee keer een resultaat halen, luidde de opdracht van coach Maarten Stekelenburg aan de spelers van Onder 19 in het Zuid-Europese tweeluik. En daarin zijn ze met vlag en wimpel geslaagd. Na de knappe 2-2 in Italië schoot Onder 19 dinsdagavond in Katwijk uit de startblokken. In de derde minuut profiteerde Joshua Zirkzee van een misverstand in de Portugese achterhoede. Een verdediger werkte de bal na een crosspass van Wouter Burger over zijn uitkomende keeper waarna Zirkzee kon binnentikken. 

Pikstart

Mees Bakker stopte een strafschop. 

Zes minuten later stond het al 2-0, door een goal die vooraf in de bespreking was aangestipt. "We wisten dat Portugal hoog verdedigde", zegt Stekelenburg. "Dus daarachter lag ruimte waar Ryan Gravenberch prachtig werd bediend. Arjen van der Heide rondde zijn voorzet goed af." 

Zo kende Onder 19 een pikstart. Stekelenburg: "Daar hamer je als coach op. Fel beginnen, jezelf in de wedstrijd spelen." Toch rechtte Portugal de rug en namen ze het initiatief over in de wedstrijd. Teveel naar de zin van Stekelenburg. "We kregen ze niet meer goed onder druk en lieten teveel ruimtes met name over rechts waar hun aanvoerder (Umaro Embalo, red.) speelde, een goede voetballer." Portugal drong aan, werd ook een paar keer gevaarlijk, maar Mees Bakker keepte attent. 

Cruciale redding

Direct na rust kreeg Portugal de grootste kans op de aansluitingstreffer. Na een te korte terugspeelbal van Sepp van den Berg veroorzaakte Bakker een strafschop, die hij er vervolgens zelf weer uitranselde. Een cruciale redding want tien minuten later stond het 3-0. Joshua Zirkzee stuurde een voorzet vanaf rechts subtiel naar de lange hoek. "Daarna golfde het spel op en neer, met kansen over en weer", zegt Stekelenburg. 

In de statistieken zul je deze uitslag tegen Portugal niet vaak tegenkomen

In de blessuretijd zorgde Zirkzee ervoor dat hij de wedstrijdbal mee naar huis mocht nemen. Met dank aan invaller Marouan Azarkan die zichzelf tussen twee verdedigers prachtig vrijspeelde en Zirkzee met de hak in stelling bracht: 4-0, een ongekende weelde tegen een land als Portugal. "Daar ben ik ook trots op", zegt Stekelenburg. "Dat we voor de goal zo scherp en effectief zijn geweest. De wil om te scoren en een resultaat te halen was mooi om te zien. Als je in de statistieken gaat kijken, zul je deze uitslag tegen Portugal niet vaak tegenkomen. Voetballend en in de organisatie moet het in fases echt nog wel beter, maar dat komt wel."

Sepp van den Berg en Ryan Gravenberch.

EK-kwalificatie

Het team van Onder 19 neemt het goede gevoel van het Zuid-Europese tweeluik mee naar de EK-kwalificatie. De eerste horde op weg naar het EK ligt in Letland waar Nederland het van 8 tot en met 14 oktober opneemt tegen het gastland, Moldavië en Israël. De eerste twee landen plaatsen zich voor de volgende ronde. 

Statistieken Statistieken Ga naar de statistieken van Nederland O19 - Portugal O19

Onervaren Onder 19 sleept resultaat weg uit Italië: 2-2 Onervaren Onder 19 sleept resultaat weg uit Italië: 2-2 Lees het wedstrijdverslag.

Trainen op de KNVB Campus

De plek waar onze nationale selecties trainen, eten en slapen. Ook voor amateurverenigingen biedt de KNVB Campus volop mogelijkheden.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen