Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onervaren Onder 19 sleept resultaat weg uit Italië: 2-2

Francis Grondhuis
KNVB Media
6 september 2019, 21:30

Spits Joshua Zirkzee maakte een kwartier voor tijd de gelijkmaker namens Onder 19. - Foto: KNVB Media

Tweemaal kwam Oranje onder 19 op achterstand, tweemaal toonde de ploeg veerkracht. Daardoor eindigde de oefeninterland vrijdagavond in en tegen Italië in een 2-2 gelijkspel. En daar kon iedereen mee leven. "Resultaat meenemen uit Italië is altijd prima."

Onder 19 krijgt aan het begin van dit nieuwe interlandseizoen Zuid-Europese tegenstanders voor de kiezen. Een Mediterraanse week voor de equipe van coach Maarten Stekelenburg, met Italië en Portugal als opponenten. Twee stevige oefenpartners die traditioneel sterke lichtingen op de been brengen in deze leeftijdscategorie. Portugal - aanstaande dinsdag aan de aftrap in Katwijk - was afgelopen zomer verliezend EK-finalist, Italië strandde in de groepsfase van de eindronde die Oranje op schlemielige wijze misliep.

Nieuwe gezichten

Ik heb geen enkel spoortje naïviteit gezien. De mannen hebben zich goed gepresenteerd.

In Fiorenzuola D’Arda, een stadje op een uurtje rijden van Milaan, maakte Onder 19 vrijdagavond een frisse start. Met veel nieuwe gezichten in de gelederen. Dat was deels noodgedwongen. Myron Boadu en Daishawn Redan werden door Jong Oranje opgeroepen, terwijl de Onder 17-spelers van vorig seizoen vanwege de WK-voorbereiding de komende maanden voor Onder 18 opereren. Dat maakt van Onder 19 een team dat in deze eerste seizoenshelft een beetje tussen wal en schip bungelt.

In theorie dan, want op het veld stond de onervaren formatie vrijdagavond behoorlijk zijn mannetje. De ploeg had van Stekelenburg een heldere opdracht gekregen: puur resultaat halen. "Goed spel op de mat leggen? Heel graag. Maar als het even niet loopt, dan niet geforceerd de aanval blijven zoeken." Stekelenburg werd op zijn wenken bediend. "Ik heb geen enkel spoortje naïviteit gezien. De mannen hebben zich goed gepresenteerd."

Snel hersteld

Quinten Timber: goede actie en treffer.

Op de beginfase na, want al na vier minuten kon keeper Joey Koorevaar de bal uit het net vissen. Italië viel aan via de rechterflank, waarna spits Nicolò Fagioli de Nederlandse verdedigers aftroefde en de openingstreffer voor zijn rekening nam. "Na zo'n snelle tegengoal kan het shaky worden, maar dat werd het niet. Sterker, we speelden ons na een goede fase terug in de wedstrijd", zag Stekelenburg.

Beetje bij beetje greep Onder 19 het initiatief. Ook kreeg het kansen op de gelijkmaker. Die kwam er tien minuten na rust daadwerkelijk en ook nog op fraaie wijze. Middenvelder Quinten Timber stond aan de basis en was óók de afmaker. Doordat Oranje als collectief vroeg druk zette op de Italiaanse achterhoede, kon de oudste van de Utrechtse voetbaltweeling de bal veroveren. Na wat gerommel in het strafschopgebied kreeg Timber de bal opnieuw voor zijn voeten en haalde vanaf een meter of tien hard uit: 1-1.

Een verdiende gelijkmaker, maar Onder 19 kon er niet lang van genieten. Twee minuten later was het namelijk weer de beurt aan de Azzurrini om te juichen nadat Elia Petrelli bij een vrije trap goed voor zijn man kwam en de bal vallend achter keeper Daan Reiziger kopte. Een standaardsituatie, waarbij de verdedigende organisatie niet optimaal was.

Meesters

Invaller Maxim Gullit maakte in Italië zijn eerste minuten ooit in een Oranjeshirt.

Toch raakte Nederland niet de kluts kwijt. Het bleef het betere van het veldspel houden en waakte ervoor in het Italiaanse mes te lopen. "Die Italianen vinden het helemaal niet erg om een beetje achterover te leunen. Om vervolgens razendsnel om te schakelen en toe te slaan. Daar zijn ze meesters in. Maar we bleven goed overeind."

Sterker, dankzij Joshua Zirkzee sleepte Onder 19 het gewenste resultaat mee uit de Po-vlakte. De aanvoerder was het laatste station van een vloeiende aanval over veel schijven. Met een goede aanname en dito afronding bracht de lange spits beide ploegen in balans: 2-2. "En in de slotfase had het ook nog onze kant op kunnen rollen", aldus een tevreden Stekelenburg die invaller Maxim Gullit zijn eerste minuten ooit in een Oranjeshirt liet maken. En daar konden de Italiaanse toeschouwers, nog altijd idolaat van vader Gullit, weer van genieten.

Dinsdag tegen Portugal

Dinsdag neemt Onder 19 het in Katwijk op tegen Portugal. Stekelenburg: "Opnieuw een gespelen ploeg waarbij het resultaat altijd voorop staat. We willen in deze interlandperiode iedereen aan het werk zien en hebben vooraf twee teams gemaakt. Ik was vanavond heel benieuwd hoe deze jongens zich staande zouden houden tegen Italië. Zij hebben een resultaat neergezet, dus dat is prima. Dezelfde opdracht geldt voor het team dat dinsdag tegen Portugal binnen de lijnen komt." 

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van de oefeninterland tussen Italië en Nederland (0-1).

Nieuw: KNVB Oranje-app

Ontdek de verrassend leuke extra's. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen