Oranje onder 19 legt Duitsland over de knie

Francis Grondhuis
17 november 2018, 16:00

Daishawn Redan was de matchwinner in Jerevan. - Foto: KNVB Media

Oranje onder 19 strijdt dinsdag met Portugal om de winst op het vierlandentoernooi in Armenië. De ploeg van coach Maarten Stekelenburg was zaterdag in de burenstrijd met Duitsland met 1-0 te sterk en won eerder al van Armenië (4-0). Spits Daishawn Redan zorgde op slag van rust na een fraai uitgespeelde aanval voor de winnende treffer.

Een doelpunt uit het boekje. Op de linkerflank combineerden Juan Familia-Castillo en Orkun Kökcü de bal vrij, waarna de laatste linksback Mitchell Bakker de diepte instuurde. Diens voorzet was perfect op maat voor Redan die bij de tweede paal loepzuiver binnentikte: 1-0. Een aanval waarbij alles klopte.

Het was tevens de beloning voor een eerste helft waarin Onder 19 overal op het veld de baas was. Duels werden gewonnen, tweede ballen opgepikt en vanaf de flanken kwam veel dreiging, vooral de linker. "We hadden diepte in ons spel en waren dreigend. En daarnaast hadden we het middenveld in handen, waardoor we altijd konden doorvoetballen", analyseerde Stekelenburg.

Vijf kansen, de zes is raak

Rechtsback Lutcharel Geertruida kreeg tweemaal de mogelijkheid op de openingstreffer.

Vijf grote kansen konden er worden genoteerd. Voor Lutcharel Geertruida die na een dubbele één-twee tegen de keeper schoot en later bij een corner vrij kon inkoppen. Voor Redan en Familia-Castillo, na voorzetten vanaf links. En voor Daniel van Kaam die alleen voor de keeper kwam. Pas bij de zesde mogelijkheid was het raak en kwam de verdiende voorsprong op het bord.

Opgetogen zocht Onder 19 de kleedkamer op, maar Stekelenburg kon zich niet voorstellen dat er tegen een topploeg als Duitsland nóg zo'n helft zou volgen. "Of ze zetten ons vol onder druk, of er komt meer ruimte in de omschakeling. Wat er ook zou komen, we moesten ons daar wel tegen wapenen. Dat hebben we te weinig gedaan, vind ik. Het geeft wel aan hoe hoog dit team de lat legt: we winnen met 1-0 van Duitsland maar zijn niet helemaal tevreden."

Hachelijke momenten

Na rust kreeg lag de controle over de wedstrijd voornamelijk bij de Duitsers en beleefde Onder 19 in de eerste tien minuten een aantal hachelijke momenten. Zo kon Duitsland in de 54e minuut eenvoudig door het midden combineren, maar schoot Kühn oog in oog met keeper Kjell Scherpen hoog over. En was Geertruida een minuutje later goed bij de les. Ook een omhaal van Herrmann was gevaarlijk en een diagonaal schot van Jastrzembski werd door Scherpen met de vingertoppen geneutraliseerd.

Stekelenburg: "Duitsland gaf wel echt gas in die tweede helft. Bij ons sloop de gedachte in het team om de 1-0 voorsprong vast te houden en niks weg te geven. Terwijl we meer onder de druk hadden moeten uitkomen en diepte in ons positiespel hadden moeten zoeken. Er lag echt ruimte voor de omschakeling."

In de geest van Van Beveren

Kjell Scherpen: fraaie redding in blessuretijd.

Onder 19 bewaarde zijn kruit tot de slotfase. In de 87e minuut vond invaller Jurgen Ekkelenkamp de vrijstaande Redan, maar die miste net de juiste controle over de bal. Ook Bakker kreeg in tweede instantie de bal niet lekker mee. Twee minuten later had Ekkelenkamp zelf een open kans om definitief de trekker over te halen toen hij door Mohamed Ihatteren perfect de diepte in werd gestuurd. Ekkelenkamp had een vrije doorgang naar het Duitse doel, maar aarzelde net even te lang, waardoor er nog een Duits voetje tussenkwam.

In de zes minuten blessuretijd was er nog een glansrol voor keeper Scherpen weggelegd. In de stijl van wijlen Jan van Beveren zweefde hij sierlijk door de lucht en tikte met zijn linkerhand net op tijd een vlammend schot van de Duitse aanvoerder Arp uit de bovenhoek. Een even noodzakelijke als fraaie redding van de lange FC Emmen-goalie.

Uiteindelijk overheerste natuurlijk de tevredenheid in het Oranjekamp. "Met zo'n eerste helft kunnen we verder. Die was gewoon goed. Die tweede helft had beter gemoeten, maar het is een illusie dat we tegen Duitsland wel even 90 minuten domineren. Het feit dat we geen goal hoefden te incasseren en zijn blijven vechten; dat is ook veel waard", besloot Stelekenburg.

Dinsdag Portugal

Dinsdag volgt het laatste duel van het vierlandentoernooi in de Armeense hoofdstad Jerevan. Tegen Portugal, dat eveneens tweemaal zegevierde. "Dat wordt een heel andere wedstrijd. Minder fysiek vooral. Portugal is tactisch sterk, staat verdedigend goed en heeft technisch begaafde aanvallers. Een mooie wedstrijd om naar uit te kijken."

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van de oefeninterland tussen Nederland en Duitsland.