Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Degelijke toernooistart Onder 19 met 4-0 zege op Armenië

Francis Grondhuis
KNVB Media
14 november 2018, 17:15

Het basisteam van Onder 19 voor het duel met Armenië. - Foto: KNVB Media

De stip aan de horizon ligt voor het Nederlands elftal onder 19 jaar dit seizoen in Armenië. Daar wordt in de zomer van 2019 de EK-eindronde gehouden en daar wil de ploeg absoluut bij zijn. De eerste kennismaking met de voormalige Sovjetrepubliek verliep woensdag voorspoedig.

Onder 19 opende het vierlandentoernooi in Jerevan met een eenvoudige 4-0 zege op het gastland. Een degelijke start, zeker met het oog op de komende duels met Duitsland en Portugal. Het spel was ook naar behoren, oordeelde coach Maarten Stekelenburg, al had de score wat hoger mogen uitvallen. "Zeker in de tweede helft, waarin we nog een strafschop misten. Als we secuurder waren geweest, was het verschil nog meer in cijfers uitgedrukt."

Twee rake corners

Sepp van den Berg: openingstreffer.

Nederland pakte het middagduel in het FFA Academy Stadium meteen stevig aan. Precies zoals de bedoeling was. "Natuurlijk is Armenië qua niveau niet de tegenstander waarvoor we hier zijn, maar we wilden wél een goede start maken op dit toernooi. En dat is gelukt." Mede dankzij drie goede goals in de eerste helft.

Twee daarvan kwamen voort uit een hoekschop. Al in de 8e minuut profiteerde Sepp van den Berg van een goed block van Sven Botman en kopte bij de tweede paal raak. Terwijl het team de treffer vierde keek keeperstrainer Robert-Jan Zoetmulder, verantwoordelijk voor de analyses van alle spelhervattingen, met brede glimlach toe. "Dat zijn dankbare momenten voor een staf. We reiken de groep opties aan en dan is het mooi dat ze dat goed oppikken."

Scala aan hoogstandjes

Ook de derde goal kwam voort uit een corner, al ging daar wel een heel scala aan hoogstandjes aan vooraf. Korte corner Cheick Toure, boerenslimme steekpass Mo Ihattaren, voorzet omgelopen Toure, tikje Daishawn Redan, hakje Botman en Redan die raak schiet. Een hele omweg, maar wel een bijzonder fraaie. En omdat Jurgen Ekkelenkamp tussendoor heel droog een voorzet van Mitchell Bakker had binnengekopt, ging Onder met een comfortabele 3-0 tussenstand rusten.

In het tweede bedrijf viel er iets van de dominantie en het initiatiefrijke spel weg. Onder 19 werd slordiger, wat wellicht ook met de vijf wissels te maken had, maar creëerde nog steeds genoeg kansen. Alleen Toure wist met een strak schot uit de draai het net te vinden, nadat hij eerder een penalty door de Armeense keeper zag worden gekeerd.

Speeltijd afdwingen

Onder 19 benadert het vierlandentoernooi in het hooggelegen Jerevan min of meer op dezelfde wijze als de Eliteronde waar straks in het voorjaar een EK-ticket te verdienen valt. Stekelenburg: "Het verschil is wel dat we daar alle drie wedstrijden in de sterkste samenstelling gaan spelen. Hier wil ik alle 23 spelers aan het werk zien. Dat betekent overigens niet dat iedereen evenveel speeltijd krijgt. Die moeten ze verdienen op basis van de trainingen en clubprestaties. Soms ligt het niveau dicht bij elkaar. Spelers die vinden dat ze op de deur van de basis kloppen, krijgen hier - onder de hoogste weerstand - de kans om zich in de ploeg te spelen."

Zaterdag neemt Onder 19 het op tegen aartsrivaal Duitsland dat op de openingsdag met 1-0 van Portugal verloor. "Zij willen dus zaterdag zeker niet verliezen. En wij azen op een resultaat. Een mooi uitgangspunt voor een goede wedstrijd.".
Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van de oefeninterland Armenië - Nederland.


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen