Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 19 grijpt naast groepswinst na verlies tegen Ierland

Francis Grondhuis
KNVB Media
16 oktober 2018, 15:45

Ook de kopsterke Ludovit Reis kon de nederlaag niet voorkomen. - Foto: KNVB Media

Wel geplaatst voor de Eliteronde, maar geen groepswinnaar. Het Nederlands elftal onder 19 ging dinsdag in het afsluitende duel van de eerste EK-kwalificatieronde onderuit tegen gastland Ierland (2-1) en bleef daardoor op de tweede plaats in poule 10 steken. Een tegenvaller voor de ploeg van Maarten Stekelenburg.

De Oranjetalenten hadden namelijk hun zinnen gezet op de volle buit: 9 punten en een zo hoog mogelijk doelsaldo. Dit met het oog op de loting voor de Eliteronde, waarbij de landen met de beste cijfers een plekje in pot 1 zouden innemen. Maar Ierland stak daar op de slotdag van het minitoernooi een stokje voor.

"Onnodig", vond Stekelenburg. "Vooral omdat we zelf niet ons niveau haalden. Natuurlijk heb je altijd te maken met de kwaliteit van de tegenstander en de Ieren speelden gewoon heel goed georganiseerd voetbal, maar het begint altijd bij jezelf. Duels winnen en de juiste dingen doen aan de bal. Daar zit wat mij betreft de grootste teleurstelling van deze wedstrijd. We waren simpelweg onszelf niet."

Scoringsdrift

Ole ter Haar Romeny: fraaie goal.

Slordig in de passing en kwetsbaar bij balverlies. Waar het aan lag? Die vraag bleef vooralsnog in het West-Ierse stadje Longford onbeantwoord. Gemakzucht, vermoeidheid, de wetenschap van de al zekere plaatsing voor de volgende ronde? Onder 19 had eerder in de kwalificatieweek uitgehaald tegen Faeröer (5-0) en Bosnië-Herzegovina (6-0). Weliswaar ploegen van minder kaliber dan de Ieren, maar het spel en de scoringsdrift stemden tot tevredenheid.

Nadat Jasper Schendelaar een Iers afstandschot met zijn vuisten onklaar had gemaakt, kwam Nederland na een kwartier spelen nog wel op voorsprong op Flancare Park. Na goed druk zetten kwam Onder 19 in balbezit en werd rechtsback Jurriën Timber de diepte ingestuurd. Vanaf de achterlijn legde hij terug op Ole ter Haar Romeny die met een fraaie half volley raak schoot: 0-1.

Slordigheden

De Oranjetalenten kwamen door die voorsprong iets beter in de wedstrijd en even leek het momentum hun kant op te draaien. Totdat de slordigheden weer de overhand namen en de Ierse leeftijdsgenoten simpelweg hoefden te wachten op fouten om gevaarlijk te counteren.

Nog binnen het eerste half uur boekten ze succes. Linksback Juan Familia-Castillo stapte te gretig uit en werd in zijn rug met een steekpass verrast. Een voorzet en schot volgden, keeper Schendelaar redde in eerste instantie, maar spits Adam Idah was er als de kippen bij om de rebound in te tikken: 1-1. "Ook hier waren we niet attent genoeg", zag Stekelenburg.

Een weinig opwindende tweede helft, met nauwelijks mogelijkheden, volgde. De tweede tegentreffer, in de 70e minuut, had Onder 19 wederom aan zichzelf te wijten. Terwijl rechtsback Timber een rush naar voren maakte, werd op het middenveld balverlies geleden. De Ierse flankspeler William Ferry had vervolgens alle ruimte, kapte handig naar binnen en verschalkte Schendelaar met rechts: 2-1.

Onder 19-coach Maarten Stekelenburg: "Uiteindelijk gaat het om plaatsing voor de Eliteronde en dat is gelukt, maar we hadden vandaag beter moeten zijn."

'Onszelf tekort gedaan'

Onder 19 kon er weinig tegenover stellen. Ook na een aantal wissels slaagde de ploeg er niet in gevaarlijk voor de goal te komen. Op de zege van de Ieren viel dan ook weinig af te dingen, vond Stekelenburg. "Ze speelden heel compact, rond de middenlijn, waardoor we te veel in de duels kwamen. In andere wedstrijden toonden we juist aan goed in die kleine ruimtes te kunnen voetballen. Vandaag kwam het er echter niet uit. We hebben onszelf daarmee tekort gedaan."

En bijkomende consequentie is dat Nederland bij de loting voor de Eliteronde zeker niet in pot 1 terecht komt. Dat vind ik wel kwalijk. Natuurlijk zijn we geplaatst voor de Eliteronde en daar gaat het uiteindelijk om, maar we moeten niet onze ogen hiervoor sluiten. We hadden vandaag beter moeten zijn", besloot de Onder 19-coach. 

De loting voor de Eliteronde is op 6 december in het Zwitserse Nyon. De EK-eindronde vindt van 14 tot en met 27 juli 2019 in Armenië plaats.

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van het EK-kwalificatieduel Ierland - Nederland.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen