Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Swingend Oranje onder 19 maakt gehakt van Bosnië

Francis Grondhuis
KNVB Media
13 oktober 2018, 21:45

Daishawn Redan (links) was met vier goals de gevierde man bij Onder 19. - Foto: KNVB Media

Op ondubbelzinnige wijze heeft het Nederlands elftal voor spelers onder 19 jaar zich verzekerd van de volgende EK-kwalificatieronde. Na de 5-0 zege op Faeroër boekte Nederland zaterdagavond tegen Bosnië en Herzegovina een tweede zege. En hoe. Onder 19 maakte, mede dankzij vier goals van Daishawn Redan, gehakt van de Bosnische leeftijdsgenoten: 6-0.

Daarmee is Nederland na twee duels precies waar het wezen wilde: door naar de tweede kwalificatieronde in maart waar het uiteindelijke EK-ticket valt binnen te halen. Maar de complete buit is nog niet binnen. Daarvoor is dinsdag nog een winstpartij tegen gastheer Ierland, eveneens met twee zeges in de tas, nodig.

Nu de Ieren nog

We maakten vanavond meteen de kansen af.Daardoor kwam er direct vertrouwen in de ploeg.

"Onze doelstelling in dit toernooi is negen punten pakken en een goed doelsaldo neerzetten", zegt coach Maarten Stekelenburg. "Zodat we bij de loting voor de Eliteronde in pot 1 komen. Maar daarvoor zullen we de laatste partij tegen de Ieren ook moeten winnen. We zijn allebei geplaatst voor de Eliteronde, dus dat kan een mooie wedstrijd worden."

Het optreden tegen de Bosniërs zorgde voor het nodige zelfvertrouwen in de Oranje-equipe. Dankzij een overdonderende start had de ploeg een heerlijke avond in Galway. Koud en druilerig qua weersomstandigheden, maar Onder 19 legde een swingende partij voetbal op de mat. Mede dankzij de weer fitte Mohammed Ihattaren die voorin voor een hoop creativiteit zorgde. "En we maakten meteen de kansen af", zag Stekelenburg. "Daardoor kwam er direct vertrouwen in de ploeg en lieten we echt mooie dingen zien."

Vier goals voor rust

Te beginnen met de openingstreffer. Al in de 5e minuut kwam Ihattaren tussen de linies in vrije positie, stak de bal tussen de twee centrale verdedigers op Redan die handig de keeper omspeelde en binnen schoof: 1-0. Een heerlijke start, maar Onder 19 hield de druk hoog. Nadat Ihattaren tussendoor nog op de keeper stuitte, ging Redan in de 9e minuut in het strafschopgebied over een Bosnisch been. De spits van Oranje benutte het buitenkansje zelf: 2-0.

Flink wat kansen volgden in die soepele eerste helft. Ihattaren mikte op de lat en ook Gravenberch had kunnen scoren. Na een half uur was het wel raak door Ihattaren die zijn goede spel met een schitterende afstandschot bekroonde: 3-0. De derde treffer van Redan - na een afgemeten voorzet van rechtsback Jurriën Timber - bracht de ruststand op 4-0.

Dynamiek en beweging

Tot volle tevredenheid van Stekelenburg. "Er zat zo veel dynamiek en beweging in het team. Echt genieten. De buitenspelers vonden goed de ruimte tussen de linies en de backs kwamen er voortdurend overheen. De Bosniërs kwamen er geen moment aan te pas. Ze probeerden vervolgens de confrontatie op fysiek vlak te zoeken, met overtredingen en provocaties, maar ook daar gingen we goed mee om."

De comfortabele 4-0 ruststand gaf Stekelenburg ook de gelegenheid om flink wat wissels door te voeren. "Erg prettig dat we de wedstrijd snel in het slot gooiden. Zodoende konden we een aantal jongens rust geven, en een aantal juist meer speeltijd."

Verdediger Timber zorgde na een kwartier spelen in de tweede helft voor de vijfde treffer van de avond. Hij reageerde attent toen de Bosniërs bij een corner de bal niet goed weg werkten en schoot onmiddellijk raak. Het slotakkoord - qua doelpunten - was voor Redan die een kwartier voor tijd zijn tweede penalty benutte en daarmee zijn vierde goal van het heerlijke Ierse avondje in Galway.  

Statistieken

Wedstrijd
Nederland - Bosnië en Herzegovina 6-0 (4-0).

Scoreverloop
5. Daishawn Redan 1-0; 9. Daishawn Redan 2-0; 30. Mohammed Ihattaren 3-0; 38. Daishawn Redan (pen) 4-0; 60. Jurriën Timber 5-0; 76. Daishawn Redan (pen) 6-0.

Opstelling
Scherpen, Timber, Geertruida, Pierie (56. Botman), Familia-Castillo, Reis (69. Koopmeiners), Kökcü (56. Ekkelenkamp), Gravenberch (77. Burger), Ihattaren (56. Romenij), Redan, Mallahi.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen