Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Heerlijke revanche! Oranje onder 19 verplettert Tsjechië (5-1)

Francis Grondhuis
KNVB Media
8 september 2018, 18:15

Mo Ihattaren krijgt de felicitaties van Juan Familia-Castillo en debutant Ludovit Reis. - Foto: KNVB Media

Het zat ze dwars, die 4-1 nederlaag tegen Engeland van afgelopen woensdag. En dus kwam er een heerlijke revanche. Met liefst 5-1 zette het Nederlands elftal onder 19 jaar zaterdag in Uden de leeftijdsgenoten uit Tsjechië opzij.

"Het was 75 minuten lang echt genieten", zei coach Maarten Stekelenburg over het wervelende optreden van zijn manschappen op het complex van UDI'19. "Vanaf het begin stond het goed, hadden we controle en speelden we met ontzettend veel energie. En daarmee creëerden we ook een rits kansen."

Die leverden vijf fraaie Oranjetreffers op. Geen intikkertjes of mazzeltjes. Nee, vijf uitgespeelde doelpunten waar een goede aanvalsopzet aan vooraf ging. Zoals de openingsgoal van Orkun Kökcü na tien minuten. Een dubbele één-twee van Mo Ihattaren met eerst Kökcü en daarna Redan belandde uiteindelijk precies voor de voeten van de diepgegaande Kökcü: 1-0.

Drie debutanten

Ludovit Reis, eerste interland in het oranjeshirt.

Een lekkere start voor Onder 19, dat na de openingstreffer eenmaal de Tsjechen dreigend zag worden, maar de in het oranjshirt debuterende FC Emmen-keeper Kjell Scherpen kwam als winnaar uit de één-tegen-één situatie. Naast Scherpen speelden ook Sepp van den Berg (PEC Zwolle) en Ludovit Reis (FC Groningen) voor het eerst in het oranje.

Een mooie debuutdag voor dat trio, want Onder 19 sloeg aan het eind van de eerste helft flink aan het scoren. In de laatste tien minuten was het raak voor achtereenvolgens Mo Ihattaren (rebound), Juan Familia-Castillo (liftje over de keeper) en Daishawn Redan (kopbal bij eerste paal uit een corner). 

Familia-Castillo als linksback

De rol van Familia-Castillo was wel opvallend. Voorheen speelde het talent van Chelsea voornamelijk als linksbuiten, maar Stelekenburg had hem voor deze oefeninterland als aanvallende linksback geposteerd. "Hij gaf het team daarmee geweldige aanvallende impulsen, zeker omdat Myron Boadu vaak naar binnentrekt. Ik was heel nieuwsgierig hoe Juan zou omgaan met de verdedigende discipline. Vandaag deed hij dat uitstekend."

Ook de vijfde treffer, halverwege de tweede helft, was om van te smullen. Vanuit het middenveld stuurde Kökcü met een steekbal achter de verdediging Boadu weg en diens voorzet werd door Redan bij de tweede paal scherp afgerond. "Ja, het waren echt mooie goals. Genieten", herhaalde Stekelenburg nog maar eens."

Het basisteam van Oranje onder 19 voor het duel met Tsjechië.

Creativiteit en scorend vermogen

Hier kunnen we, met het oog op de EK-kwalificatie in oktober, goed verder op bouwen.

Om de enige tegentreffer, pal voor tijd, maalde dan ook niemand in het Brabantse Uden. "Het zakte wat weg in die slotfase, maar daarvoor deden we het gewoon erg goed", aldus Stekelenburg. "Vooraf wisten we dat we bij de Tsjechen vooral beducht moesten zijn voor hun snelle omschakeling. Zorgen dat we die counter controleerden. Dat ging uitstekend, omdat we in balbezit erg solide waren. En voorin lopen bij ons jongens die erg dreigend zijn en het verschil kunnen maken. Veel creativiteit én scorend vermogen bij alledrie."

Met de 5-1 zege spoelde Onder 19 de vieze smaak van de nederlaag (4-1) afgelopen woensdag in Engeland enigszins weg. Weliswaar stond daar een andere formatie in het veld. "In Engeland waren we nog niet klaar voor het niveau dat daar gevraagd werd. Vandaag zat het beter in elkaar en speelden we beter. Hier kunnen we, met het oog op de EK-kwalificatie in oktober, goed verder op bouwen."

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van de oefeninterland Nederland - Tsjechië (5-1).

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen