Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 19 mist EK na curieus kwalificatietoernooi

Francis Grondhuis
KNVB Media
27 maart 2018, 19:45

Ché Nunnely miste al na twee minuten een levensgrote kans. - Foto: KNVB Media

Na drie opeenvolgende eindtoernooien is Nederland komende zomer niet van de partij op het EK voor spelers onder 19 jaar. In een curieus verlopen kwalificatietoernooi draaiden in één helft alle perspectieven voor de Oranjetalenten, waardoor zij én van Duitsland verloren (1-4) én het EK-ticket op hun buik konden schrijven.

Een groot gemis voor de oudste nationale jeugdploeg, een generatie die genoeg kwaliteit en creativiteit herbergt en zichzelf zeker een plaats bij de beste acht landen van Europa had toebedeeld. Maar het beslissende kwalificatietoernooi in Duitsland stond bol van de ongekend bizarre uitslagen en wendingen.

Om er meteen maar eentje te noemen. Op de openingsdag rolde Nederland de Noren met 6-1 op. En wie gaat er na een knotsgekke laatste speelavond uiteindelijk naar het EK? Juist, Noorwegen.

"Dit komt heel hard aan", sprak Onder19-coach Maarten Stekenburg na de teleurstellende ontknoping in Ahlen. "Als je vindt dat je op het EK thuishoort, dan moet je je ook gewoon kwalificeren. Dat hebben we niet gedaan, dus zijn we niet goed genoeg. Zo hard is topsport. Op de beslissende momenten hebben we het niet waar kunnen maken. Zoals vanavond."

Doldwaas

Het was met geen pen te beschrijven wat zich dinsdagavond op de velden van Ahlen en Lippstadt afspeelde. Zoals altijd waren de scenario's vooraf helder en duidelijk. Maar de praktijk bleek ditmaal een doldwaze achtbaan.

Laten we beginnen met het Nederlandse uitgangspunt. Aangezien Nederland, Duitsland, Schotland en Noorwegen alle één winstpartij en één nederlaag op hun conto hadden - en ook nog eens met ongekend groot aantal doelpunten - maakten alle vier ploegen nog evenredig veel kans op plaatsing voor het EK.

Onderling resultaat

De opdracht voor Nederland? Winnen van Duitsland en hopen dat op het andere veld Schotland steken zou laten vallen. De Schotten hadden immers zaterdag Oranje met 2-0 verslagen en waren op basis van het onderling resultaat in het voordeel.

Onder 19 opende ijzersterk en kreeg meteen al in de tweede minuut een levensgrote kans toen Ché Nunnely vrij voor de goal opdook. De rechtsbuiten had moeten scoren, maar schoot voorlangs. Toen Onder 19 na een goed kwartier ook kans nummer twee liet liggen, raakte de ploeg langzaam de grip op de wedstrijd kwijt. Na ruim een half uur spelen bezweken ze onder de toenemende Duitse druk: aanvaller Manuel Wintzheimer frommelde de bal in de rebound achter PSV-goalie Mike van de Meulenhof: 1-0.

Oppepper in de rust

Orkun Kökcü maakte de enige Oranjetreffer.

Was de goal verdiend? In die fase wel, hoewel Nederland het daarna in de lichte regen wel weer aardig oppakte en in ieder geval in de wedstrijd bleef. De grootste oppepper kreeg de ploeg tijdens de rust. Op het andere veld leken de Schotten namelijk uitgeteld met een 0-2 achterstand. Leek, want na de pauze bogen zij die negatieve score in een tijdsbestek van 16 minuten (!) om naar een 4-2 voorsprong.

En dat terwijl Oranje zelf zo goed en energiek aan de tweede helft begon. Orkun Kökcü, de vervanger van de geschorste Ferdi Kadioglu, maakte op aangeven van Joël Piroe 1-1, terwijl er ook nog eens twee goals wegens buitenspel werden afgekeurd en Donyell Malen en Kökcü goede kansen misten. "Dat was het moment om door te pakken", analyseerde Stekelenburg.

Maar juist op het moment dat de - voor Duitsland gunstige - tussenstand van Schotland-Noorwegen via de speaker in het stadion werd omgeroepen, nam het thuisland de regie over en scoorde tweemaal in korte tijd via opnieuw Wintzheimer en rechtsback Alfons Amade. Stekelenburg: "We hadden veel gegeven. Je zag de moed en energie langzaam wegzakken."

EK-ticket met negatief doelsaldo

Onder 19 leek lamgeslagen en kon weinig meer uitrichten. De Duitsers op hun beurt waanden zich al in Finland, op het Europees kampioenschap. Maar even verderop in Lippstadt was het nog niet klaar met de gekke toestanden. Daar regende het in de laatste tien minuten gele en rode kaarten, én goals. Liefst drie voor Noorwegen om precies te zijn, dat daardoor alsnog met 5-4 zegevierde en ondanks een negatief doelsaldo het EK-ticket voor de neus van de favoriete landen wegkaapte.

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van de EK-kwalificatiewedstrijd Duitsland - Nederland.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen