Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 19 struikelt over Schotland en laat unieke kans liggen

Francis Grondhuis
KNVB Media
24 maart 2018, 20:15

Ook Deroy Duarte kon Onder 19 niet opstuwen tegen de Schotten. - Foto: KNVB Media

De weg naar plaatsing voor het Europees kampioenschap lag wagenwijd open. Het Nederlands elftal onder 19 jaar liet zich op de tweede speeldag van de Eliteronde echter lelijk tacklelen door Schotland: 0-2.

Een bittere pil voor de nationale jeugdploeg die woensdag het toernooi opende met een klinkende zege op Noorwegen (6-1). Een tweede overwinning, tegen de Schotten, had Nederland in een zetel gebracht. Zeker gezien het spectaculaire bericht eerder op de dag dat Duitsland in de andere poulewedstrijd met 5-2 klop had gekregen van de Noren.

We kwamen vandaag niet op gang. Het leek wel alsof er een blokje onder het gaspedaal lag.

Maar Onder 19 kon in stadion Große Wiese in Arnsberg nooit het ritme vinden. De wil was er wel, maar in de uitvoering was het stroef en apathisch. "Alsof er een blokje onder het gaspedaal lag", merkte Stekelenburg. Dat zorgde ervoor dat de ploeg die normaal geen moeite heeft met het creëren van kansen, nu nauwelijks tot een fatsoenlijk schot op doel kwam. De reden was ook Stekelenburg een raadsel. "Soms zijn dingen simpelweg niet verklaarbaar."

Zes wijzigingen

Buitenstaanders zouden al snel wijzen naar de flink gewijzigde basisopstelling. Ten opzichte van het duel met de Noren had Stekelenburg zijn startende team op zes plaatsen veranderd: Schuurs, Wijndal, Van de Looi, Kadioglu, Nunnely en Piroe stonden ditmaal niet aan de aftrap. Het zestal werd vervangen door Pierie, Markelo, Lonwijk, Gakpo, Aboukhlal en Duin.

Stekelenburg had er zijn redenen voor. "We wisten dat de laatste wedstrijd tegen Duitsland heel belangrijk zou worden. Omdat een aantal jongens qua gele kaarten op scherp stond en we een bepaalde frisheid in de ploeg wilden houden, hebben we voor deze opstelling gekozen. Ook vanuit de wetenschap dat deze selectie breed genoeg is om op meerdere posities te kunnen wijzigen."

Weinig kansen

Het pakte in werkelijkheid anders uit dan gehoopt. "Achteraf is het makkelijk praten natuurlijk", vond de KNVB-coach die halverwege de tweede helft bij een 0-0 stand alsnog Kadioglu en Nunnely inbracht. "Om iets te forceren, want we wilden echt die winst pakken."

Dat twee minuten later uitgerekend de Schotten via spits Jack Aitchison op voorsprong kwamen, was een hard gelag. "Het glipte uit onze handen. Schotland hanteerde veelal de lange bal, maar wij hadden niet het vermogen om echt grote kansen te creëren. Dat kunnen we onszelf kwalijk nemen."

De beslissing viel in de 81e minuut toen de Schotten vanuit de omschakeling toeslagen en de score via opnieuw Aitchison verdubbelden. Extra pijnlijk was de gele kaart die invaller Kadioglu in blessuretijd kreeg voorgeschoteld toen hij iets te fel de bal uit de handen van een Schot griste. De spelmaker was juist een van de spelers die op scherp stonden en is geschorst voor het beslissende duel met Duitsland.

Ferdi Kadioglu is wegens zijn tweede gele kaart in de EK-kwalificatie niet inzetbaar tegen Duitsland.

Gunstig doelsaldo

Het uitgangspunt voor die laatste speelronde is kraakhelder. Alle vier ploegen hebben 3 punten, dus de zaak ligt geheel open. Het enige voordeel van Nederland is het doelsaldo. Wanneer zowel Schotland-Noorwegen als Nederland-Duitsland in een gelijkspel eindigt, claimt Nederland op basis van het beste doelsaldo het enige EK-ticket. In het andere geval moet Onder 19 van Duitsland winnen en hopen dat Schotland niet wint van Noorwegen. Ook dan kan de Oranjeploeg de reis naar het EK in Finland boeken op basis van het onderlinge resultaat.

Het gaat er dus om spannen, dinsdag vanaf 18.00 uur op de velden van Ahlen (Nederland-Duitsland) en Lippstadt (Schotland-Noorwegen). "Het enige wat wij kunnen doen, is proberen te winnen. De Duitsers zullen er precies hetzelfde in staan. Wat dat betreft zal het dinsdag een mooi gevecht worden", aldus Stekelenburg.

Statistieken Statistieken Bekijk de opstelling en statistieken van het EK-kwalificatieduel Nederland-Schotland.

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen