Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 19 rolt Noorwegen op in openingsduel Eliteronde: 6-1

Francis Grondhuis
KNVB Media
21 maart 2018, 13:45

Het was zes keer prijs voor Onder 19 tegen de Noorse leeftijdsgenoten: 6-1. - Foto: KNVB Media

Een kwalificatiepoule met Duitsland, Schotland, Noorwegen als tegenstanders kan op voorhand als bijzonder pittig worden bestempeld. Eén keer struikelen en de kans op EK-deelname is vervlogen. Gelukkig waren de spelers van het Nederlands elftal onder 19 jaar tijdens het eerste duel van de Eliteronde bij de les. En hoe! Ze gaven hun Noorse leeftijdsgenoten een enorm pak slaag: 6-1.

"Dat zijn wel enigszins geflatteerde cijfers", haastte KNVB-coach Maarten Stekelenburg zich na afloop meteen te zeggen. In werkelijkheid was het krachtsverschil tussen beide ploegen namelijk veel minder groot dan de uitslag doet vermoeden. Noorwegen ondernam tien doelpogingen, Nederland eentje meer. Oranje sprong echter veel beter met de kansen om. "Dat is het verhaal van deze wedstrijd. We zijn heel effectief geweest.

Halfbevroren veld

Neem de beginfase van de confrontatie in het Wersestadion, de thuishaven van Rot Weiss Ahlen waar een deel van het veld nog half bevroren was. Oranje had het behoorlijk benauwd toen een paar slordigheden leverden direct twee kansen opleverden voor de Scandinaviërs. Ook werd er een goal afgekeurd.

Toen vervolgens na tien minuten aan de andere zijde Donyell Malen in het Noorse strafschopgebied opdook, kopte hij de voorzet van Ferdi Kadioglu bij de tweede paal meteen tegen de touwen. De rake knal van Tom van de Looi - de middenvelder haalde vanaf 25 meter uit - halverwege de eerste helft gaf de ploeg het nodige vertrouwen.

Verbazing

We winnen met 6-1, maar doen dat zonder echt goed te spelen.

"Twee heel belangrijke goals, want het kon echt alle kanten op", oordeelde Stekelenburg die het sterke optreden keeper Mike van de Meulenhof uitlichtte. "We winnen met 6-1, maar doen dat zonder echt goed te spelen. Ik wil altijd voelen dat we controle over de wedstrijd hebben en dat was vandaag niet altijd het geval. We hebben echt te veel kansen weggegeven. Noorwegen strafte dat niet af, een andere tegenstander doet dat wel."

Het wekt misschien wat verbazing. Zo'n kritische blik na die klinkende cijfers. Stekelenburg was echter niet bewust aan het downplayen. "Begrijp me niet verkeerd. We zijn natuurlijk hartstikke blij met deze eerste overwinning. Het is een fantastisch resultaat om de Eliteronde mee te beginnen. Het is puur realisme. We zijn hier niet gekomen om alleen met 6-1 van Noorwegen te winnen, we zijn hier om het EK te halen. En daar is nog wel iets meer voor nodig."

Stevige concurrentie

Onder 19 heeft het namelijk niet getroffen met de loting voor dit beslissende kwalificatietoernooi. Zaterdag treft de ploeg Schotland, daarna volgt het thuisspelende Duitsland nog. Alleen de winnaar plaatst zich voor de EK-eindronde in Finland komende zomer. Stevige concurrentie dus. "Dat klopt. Duitsland en Nederland zijn historisch gezien de favorieten, en Schotland en Noorwegen azen ook op plaatsing. Maar ik vind ons een te goede ploeg om niet op het EK te zijn."

Dat zijn ploeg na rust de score verder uitbouwde, stemde Stekelenburg wel tevreden. Snel de derde treffer maken, luidde de opdracht, en Onder 19 deed dat via Malen, Ché Nunnely, Kadioglu en invaller Zakaria Aboukhlal. "Daarin hebben we volwassenheid getoond en dat is echt een groot compliment waard."

Statistieken Statistieken Bekijk de opstelling en statistieken van het EK-kwalificatieduel tussen Noorwegen en Nederland.


Onze helden op de velden

Alles over de nationale teams: bekijk het programma en de uitslagen, duik in de historie, bekijk de profielen van alle spelers en speelsters en lees het laatste nieuws per team.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen