Volwassen Onder 19 overtuigt ook tegen Servië: 0-2

Francis Grondhuis
13 november 2017, 17:30

Aanvaller Donyell Malen (18) was tegen Servië tweemaal trefzeker. - Foto: KNVB Media

Twee goede overwinningen die tellen op het internationale podium. Met oefenzeges op Italië en Servië sluit het Nederlands elftal onder 19 jaar de eerste helft van het interlandseizoen met een klinkend rapportcijfer af. "Dit is goed voor het vertrouwen", aldus coach Maarten Stekelenburg.

Nadat Onder 19 vorige week in Zeist een welverdiende oefenzege boekte op Italië (2-1), stapten de Oranjetalenten maandag opnieuw als winnaar van het veld. Ditmaal waren zij te sterk voor hun Servische generatiegenoten. Op het winderige sportcomplex van de Servische voetbalbond in Stara Pazova zegevierde Nederland dankzij twee treffers van Donyell Malen met 2-0.

Het basiselftal van Onder 19 voor de oefeninterland in het winderige Stara Pazova.

Overtuiging

Een resultaat dat met overtuiging werd neergezet door de oudste nationale jeugdploeg. Onder 19 had controle, beheerste het tempo en gaf nauwelijks kansen weg. "Servië was van een ander kaliber dan Italië, maar dat maakt zo'n wedstrijd niet makkelijker. Die ploeg moest het van momenten en individuen moet hebben. Het verschil is dat wij op alle fronten als team beter waren."

Toch was het de speler met de beste individuele actie die voor Nederland in de eerste helft beide goals op het scorebord zette. Op de voor hem typerende wijze tekende Donyell Malen in Servië alweer voor zijn zevende en achtste interlandtreffer van het seizoen. Bij het eerste doelpunt, in de 32e minuut, verplaatste Joël Zwarts de bal goed naar de linkerflank, waar Malen dreigde buitenom te gaan, maar vervolgens naar binnen trok en in de verre hoek verwoestend raak schoot.

Acht minuten later was het weer raak voor de 18-jarige aanvaller van Jong PSV. Hij leek net even te veel snelheid te hebben voor een lage voorzet van linksback Owen Wijndal, maar met een handige voetbeweging promoveerde Malen de mogelijkheid alsnog tot een doelpunt: 0-2. Onder 19 haalde daarmee alsnog rendement uit de goede eerste helft, nadat Malen en aanvoerder Armando Obispo eerder al kansen op de openingstreffer hadden gemist.

Derde treffer blijft uit

Winnen van Italië en Servië is natuurlijk goed voor het vertrouwen. Daarnaast ontstaan er steeds meer vastigheden in het team. De ploeg wordt constanter en kent steeds minder matige momenten.

"Het was heel vast en overtuigend", stelde Stekelenburg. "Weinig weggegeven, zelf veel gecreëerd." Na rust hield Onder 19, mede dankzij de wind in de rug, de touwtjes nog steviger in handen. De spaarzame momenten waarop Servië gevaarlijk kon worden, waren bij vrije trappen op de rand van het zestienmetergebied. "Dan moet je bij de les zijn en dat hebben we heel volwassen gedaan. Het enige kritiekpunt is dat we na rust een derde goal hadden moeten maken." De grootste kans daarop kreeg Jöel Piroe, maar de invaller zag in de slotfase zijn kopbal van dichtbij op miraculeuze wijze door de Servische keeper worden gepareerd.

Stekelenburg keek met voldoening terug op de interlandperiode, waarin alle spelers uit de selectie binnen de lijnen kwamen. "Winnen van Italië en Servië is natuurlijk goed voor het vertrouwen. Daarnaast merk ik dat er steeds meer vastigheden ontstaan in de manier waarop we als team over het veld bewegen. Zowel aanvallend als verdedigend. De ploeg wordt constanter en kent steeds minder matige momenten. Dit Onder 19 kan tegen elke tegenstander scoren. Als we nog vaster worden - en dan bedoel ik verdedigend weinig ruimte en kansen weggeven en aanvallend langer in balbezit blijven - kunnen we nog beter wedstrijden domineren."