Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 19 klopt Hongarije en zit op rozen in EK-kwalificatie

Francis Grondhuis
KNVB Media
7 oktober 2017, 18:00
2:24

Joël Piroe en Justin Lonwijk vieren de 2-0 zege op Hongarije. - Foto: KNVB Media

De tweede horde is genomen, op naar de laatste. Via een zakelijke 2-0 zege op Hongarije heeft het Nederlands elftal voor spelers onder 19 jaar een grote stap gezet naar een verlengd verblijf op het Europese podium.

Na de simpele overwinning van woensdag op Malta (3-0), was Onder 19 zaterdag ook te sterk voor de tweede opponent op het EK-kwalificatietoernooi. In Lisse hielden de Oranjetalenten zonder noemenswaardige problemen de leeftijdsgenoten uit Hongarije in de tang.

Dinsdag kan Onder 19 in 's-Gravenzande de klus definitief klaren en zich plaatsen voor de volgende kwalificatieronde. Bij een gelijkspel is de poulewinst een feit. "Belangrijk", aldus coach Maarten Stekelenburg. "Als wij dit toernooi met het maximale aantal van negen punten en een goed doelsaldo besluiten, levert ons dat naar alle waarschijnlijkheid bij de loting voor de Eliteronde een plek in pot 1 op. Dus daar gaan we vol voor spelen." Overigens kan Nederland bij een grote nederlaag ook nog op de derde plaats eindigen. Alleen de nummers een en twee gaat verder naar de Eliteronde.

Trefzekere invalbeurt voor Donyell Malen.

Vier wijzigingen

In vergelijking met de formatie die woensdag Malta aan de kant schoof had Stekelenburg tegen de Hongaren vier wijzigingen doorgevoerd. De backs Navajo Bakboord en Owen Wijndal werden vervangen door respectievelijk Jordan Teze en Boy Kemper. Ook Justin Lonwijk kreeg een basisplaats, ten faveure van Donyell Malen. Ferdi Kadioglu kwam daardoor op de linkerflank te spelen.

Het waren geen wijzigingen uit sociaal oogpunt. "Nee, ik stel mijn beste team op. En dat zijn soms de fitste spelers. We hebben een brede selectie en de spelers doen niet veel voor elkaar onder, dus ik kan keuzes maken", verklaarde Stekelenburg zijn basisteam. Aanvoerder Armando Obispo ontbrak wegens lichte knieklachten. Kik Pierie nam zijn positie centraal achterin over.

Onder 19-coach Maarten Stekelenburg instrueert Justin Lonwijk.

Opnieuw goal Piroe

Onder 19 kwam pakte meteen het initiatief en kwam nauwelijks in de problemen. De goals vielen op uitgekiende momenten. Halverwege de eerste helft zorgde spits Joël Piroe uit een corner bij de tweede paal met een vallende kopbal voor de openingstreffer. Het was alweer zijn vierde treffer van dit nog jonge interlandseizoen. Kansen op de tweede goal dienden zich al snel aan, maar de ploeg werd wat slordiger.

De kracht van een goed team. Als het even wat moeilijker wordt, vers bloed inbrengen en het verschil maken.

Nadat de Hongaren met hun hoog spelende backs in de tweede helft steeds meer risico namen, achtte Stekelenburg de tijd rijp voor een dubbele wissel. Op de flanken losten Donyell Malen en Zakaria Aboukhlal een kwartier voor tijd respectievelijk Kadioglu en Ché Nunnely af. Een gouden zet, want in de 82e minuut deed Malen de wedstrijd op slot door een voorzet van Aboukhlal met een volley in de verre hoek te knallen.

"Dat is de kracht van een goed team", vond Stekelenburg. "Als het even wat moeilijker wordt, vers bloed inbrengen en het verschil maken." Onder 19 speelde niet hoogstaand, maar klaarde heel zakelijk het karwei. "Ik vind dit gewoon een heel goede overwinning. We moeten deze wedstrijd winnen, en doen dat ook. Zonder veel problemen. Prima gedaan dus", aldus de Onder 19-coach.

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van het EK-kwalificatieduel Nederland - Hongarije.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen