Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 19 laat tegen Malta grote uitslag liggen: 3-0

Francis Grondhuis
KNVB Media
4 oktober 2017, 19:00

De doelpuntenmakers van Onder 19 tegen Malta: Ferdi Kadioglu en Joël Piroe. - Foto: KNVB Media

Met een 9-0 monsterzege op Finland vertrok Oranje onder 19 exact een maand geleden van een vierlandentoernooi in Scandinavië. Diezelfde cijfers had de ploeg woensdag op de eerste dag van het EK-kwalificatietoernooi in eigen land al na 45 minuten op het bord kunnen zetten.

Zover kwam het in 's-Gravenzande echter bij lange na niet. Nederland was heer en meester, dwong tegenstander Malta met name in de eerste helft in de touwen, maar bij de afwerking ging het te vaak mis. Na een 2-0 voorsprong halverwege, boekten de Oranjetalenten uiteindelijk een magere 3-0 overwinning op de Zuid-Europese eilandbewoners.

Tot grote ontevredenheid van de coach, zou je verwachten, maar Maarten Stekelenburg haalde na afloop voornamelijk zijn schouders op. "Natuurlijk willen we graag meer goals maken. We kregen er ook de kansen voor. Maar het viel allemaal net niet lekker. Soms moet het ook gewoon even lukken en dat was vandaag niet het geval."

Het basiselftal van Oranje onder 19 tegen Malta.

Drie punten in de tas

Drie punten in de tas en weer verder. Stekelenburg wilde simpelweg niet te zwaar tillen aan het wisselvallige optreden van zijn ploeg. Waar Onder 19 voor rust met veel flair en elan de Maltese leeftijdsgenoten compleet van de mat speelde en veel kansen creëerde, zakte het energiepeil in de tweede helft ver weg. Met een gezapig optreden tot gevolg. "We spelen drie wedstrijden in negen dagen. De jongens voelden dat de wedstrijd binnen was en dan denk je misschien onbewust dat je niet met de krachten moet smijten. Niet goed, wel begrijpelijk."

Terwijl de start zo veelbelovend was. Onder 19 hanteerde een hoog baltempo en zocht keer op keer de ruimte op de flanken. Daar waren Ché Nunnely en Donyell Malen in hun element. Hoewel de eindpass niet altijd even zuiver was, leverden hun acties genoeg gevaar voor de Maltese goal op. In het eerste kwartier konden al vier grote mogelijkheden voor Malen, Joël Piroe en Ferdi Kadioglu worden genoteerd.

Net geen unieke hattrick

Pas in de 24e minuut had Kadioglu met een schot uit de tweede lijn succes. Nog geen minuut later lag doelpunt nummer twee van diezelfde Kadioglu erin. De nummer tien van N.E.C. kon vrij inschieten na een goede aanvallende actie van linksback Owen Wijndal. Een unieke hattrick in vijf minuten lag binnen handbereik, maar Kadioglu faalde bij zijn volgende kans.

Ook in het restant van de eerste helft stond het vizier niet meer op scherp, waardoor de ploeg slechts met een 2-0 voorsprong ging rusten. "Ze schieten die ballen niet expres naast", reageerde Stekelenburg. "Deze jongens kunnen allemaal doelpunten maken. Dat het nu even niet lukt, daar maak ik me helemaal geen zorgen over. Dit is een volwassen team die weet dat het dit toernooi moet winnen en dan door naar de volgende kwalificatieronde."

Spartaan Deroy Duarte, sterk op het middenveld.

Rake penalty Piroe 

In de tweede helft viel er dus weinig meer te genieten op sportpark Juliana, de thuishaven van Hoofdklasser FC 's-Gravenzande. Het beperkte Malta maakte de ruimtes met een extra verdediger nog kleiner, terwijl bij Onder 19 langzaam de energie uit het spel verdween. In de slotfase gaf spits Piroe de stand iets meer aanzien, door een penalty te benutten nadat invaller Justin Lonwijk in het strafschopgebied onderuit werd gehaald.

Zaterdag speelt Nederland in Lisse het tweede duel van het eerste EK-kwalificatietoernooi. Hongarije is de tegenstander. Dinsdag volgt de laatste wedstrijd tegen Slovenië. De nummers één en twee van de poule gaan verder in het kwalificatietraject voor het Europees kampioenschap dat in de zomer van 2018 in Finland plaatsvindt.

Ché Nunnely Ché Nunnely Lees de reactie van de uitblinker van Onder 19 tegen Malta. "Ik had hem in mijn broekzak."

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van het EK-kwalificatieduel tussen Oranje onder 19 en Malta.

Onze helden op de velden

Alles over de nationale teams: bekijk het programma en de uitslagen, duik in de historie, bekijk de profielen van alle spelers en speelsters en lees het laatste nieuws per team.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen