Oranje onder 19 mist EK-finale na verlies tegen Portugal

Francis Grondhuis
KNVB Media
12 juli 2017, 17:00

Portugal neemt de leiding, keeper Justin Bijlow is geklopt. - Foto: KNVB Media

De erelijst van het Nederlands elftal onder negentien jaar blijft blanco. De EK-finale bleef woensdag ook buiten het bereik van de huidige lichting Oranjetalenten. Na een onfortuinlijke tegengoal moesten zij in Portugal hun meerdere erkennen: 1-0.

Nooit eerder won Nederland in deze leeftijdscategorie het Europees kampioenschap. Ook de finale werd nooit gehaald. Aan dat gegeven veranderde tijdens de editie van 2017 in Georgië niets, maar daar hoefde de equipe van KNVB-coach Maarten Stekelenburg zich niet voor te schamen. Met een geïmproviseerde en jonge selectie - het verhaal van de vele afmeldingen is bekend - presteerde Nederland op de warme Kaukasus naar de mogelijkheden.

Met een plek in de halve finale hadden de Oranjetalenten immers al ieders verwachtingen overtroffen. Behalve misschien die van zichzelf. Vanaf de eerste dag van de voorbereiding ging de beuk erin op de trainingen. "Deze ploeg spuugt in de handen en gaat ervoor", zei Stekelenburg eerder in het toernooi. Treffender kon de mentaliteit van Onder 19 tijdens de eindronde in Georgië niet worden omschreven. Teamspirit en knokken voor elke meter, was de rode draad in het succes van de ploeg.

Het basiselftal van Onder 19 voor het halve finaleduel met Portugal. Achterste rij: Koopmeiners, Kongolo, Dekker, De Wit, Kemper en Bijlow. Voorste rij: Dilrosun, Carolina, Kadioglu, Nunnely en Bakboord.

Sterke start

Voor de halve eindstrijd keerden de spelers van Onder 19 terug in het stadion waar het EK voor hen zo goed van start ging. In David Petriashvili Stadion van Tbilisi legden zij anderhalve week geleden met een 4-1 overwinning op Duitsland de basis voor de latere tweede plaats in de poule die hen in de halve finale bracht. Het leek alsof Oranje zich meteen thuis voelde in het zonovergoten stadion in de Georgische hoofdstad. Met een hoog baltempo en sterke individuele acties nam Nederland - met centraal achterin Boy Kemper op de plaats van de geblesseerde Armando Obispo - het initiatief.

En dat had al binnen vijf minuten een goal kunnen en ook wel moeten opleveren. Eerst was het linksbuiten Javairo Dilrosun die zich als een slangenmens langs drie verdedigers wurmde en voor zichzelf een vrije schietkans creëerde. De getructe aanvaller van Manchester City was echter te wild in zijn afronding en schoot recht op keeper Diogo Costa. Krap een minuut later kon Ché Nunnely - bepaald niet de grootste speler op het veld - vrij inkoppen, maar hij mikte net op een Portugese verdediger.

Fout Bijlow

Linksback Jurich Carolina schermt de bal af voor Rui Pedro.

Nederland speelde misschien wel zijn beste helft van het toernooi, maar de beloning bleef uit. Sterker, in de 24e minuut kwam de ploeg op onfortuinlijke wijze op achterstand toen keeper Justin Bijlow een houdbaar schot van Gedson Fernandes onder zijn rechterarm liet glippen. Oranjes aanvoerder was in voorgaande duels juist de rots in de branding, maar ging nu in de fout, hoewel Navajo Bakboord en Dani de Wit ook steviger hadden kunnen ingrijpen bij de actie van Fernandes.

Bijlow bleef een tiental seconden verdwaasd op het gras liggen, maar richtte zich daarna weer op, net als de rest van de ploeg. Eenmaal aan de bal was Nederland, met name via Dilrosun altijd dreigend, alleen ontbrak vaak de zuivere eindpass. Dat was niet het geval in blessuretijd toen Nunnely via een steekpass de diepte in werd gestuurd en een vrije route richting de goal had. De Ajacied stuitte echter op de goed uitgekomen keeper Costa, maar had meer met die kans moeten doen.

Pijp leeg

Met nog een volle tweede helft voor de boeg had Oranje alle tijd om de zaken recht te trekken. De praktijk zag er anders uit. Het leek alsof na rust alle energie uit de ploeg was verdwenen. Balbezit was kortstondig, kansen kwamen er niet. Het was hopen op een bevlieging van Dilrosun of een kansrijke situatie via een spelhervatting. Maar die kwamen er nauwelijks. Aan de andere kant hield Bijlow de ploeg in de 64e minuut in de race met een sterke redding op een inzet van João Filipe.

Nederland kreeg, met nog twintig minuten op de klok, in de verplichte cooling break de kans om de zaken nog eens op een rij te zetten voor de komende slotfase. Maar de pijp was leeg. Ook de aanvallend ingebrachte wissels Justin Lonwijk en Jay-Roy Grot brachten geen soelaas. Met pinchhitter Grot in plaats van de tegenvallende Kadioglu koos Oranje in de laatste fase voor meer opportunisme, maar de zo vurig gewenste gelijkmaker bleef uit.  En daarmee kwam ook de EK-droom, die zo onverwacht ontbrandde, tot een eind.

Trots op team"We hebben op dit EK vol meegedaan", aldus coach Maarten Stekelenburg in een uitgebreide reactie.

StatistiekenBekijk de opstelling en de statistieken van het EK-duel Nederland-Portugal.


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven