Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Met plaats in EK-finale zou Onder 19 historie schrijven

KNVB Media
KNVB Media
12 juli 2017, 9:30

Justin Bijlow en Bruno Paz, aanvoerders van Oranje en Portugal onder 19. - Foto: KNVB Media

Slaagt het Nederlands elftal onder 19 jaar er vandaag, woensdag, in de EK-finale te halen? Als de Oranjetalenten winnen van Portugal zorgen zij in ieder geval voor een historisch resultaat. Nooit eerder haalde Onder 19 namelijk de eindstrijd op een Europese eindronde.

De vierde plaats - in 1994 en 1995 - is tot dusver de beste klassering ooit voor een KNVB-team in deze leeftijdscategorie. Onder 19 plaatste zich in het verleden vaker niet dan wel voor een EK. De laatste jaren presteert de ploeg weer naar behoren, want in de afgelopen vijf edities was Nederland vier keer van de partij.

Die vorige generaties speelden echter geen grote rol in die eindrondes. Hoe anders is dat dit jaar met het huidige Onder 19. De vliegende start tegen Duitsland (4-1) legde uiteindelijk de basis voor de tweede plaats in de poule. Van Engeland werd nipt verloren (0-1), maar het 1-1 gelijkspel tegen Bulgarije bracht Nederland uiteindelijk soeverein in de halve finale.

Statistieken in Portugees voordeel

Captain Justin Bijlow en coach Maarten Stekelenburg op de persconferentie in Georgië.

Maakt Oranje daarin een kans tegen de Portugezen? Natuurlijk. Hoewel de statistieken niet bepaald in het voordeel van de ploeg van Maarten Stekelenburg spreken. Van de dertien voorgaande ontmoetingen stapte Nederland slechts drie keer als winnaar van het veld. Twee duels eindigden in een gelijkspel en liefst acht keer waren de Portugezen in het voordeel.

Vier jaar geleden troffen de Onder 19-teams van beide landen elkaar voor het laatst, ook toen op een Europese eindronde. In Litouwen was Nederland kansloos. Een goal van Rai Vloet in blessuretijd redde de eer enigszins: 1-4.

Huidige generatie

Maar dat was een andere generatie. Eerlijker is om  de resultaten van de huidige generatie in de afgelopen jaren te bekijken. Deze lichting kwam elkaar de afgelopen seizoenen al vaker tegen. Een oefeninterland van de Onder 16-teams eindigde in 2015 op het UEFA Development Tournament in een kleine Portugese zege (0-1), terwijl er een jaar later op het vierlandentoernooi in Portugal evenwicht was (1-1).

Een paar maanden later, in mei 2016, stonden beide ploegen tegenover elkaar op het EK in Azerbeidzjan. Ook toen in de halve finale. Nederland redde het niet en verloor met 2-0. Overigens waren slechts drie spelers van het huidige Onder 19 in Azerbeidzjan van de partij: Navajo Bakboord, Ferdi Kadioglu en Ché Nunnely.

Ferdi Kadioglu speelde ook vorig jaar tegen Portugal, met Onder 17 in de halve finale van het EK.

Blij met progressie

Door vele afzeggingen staat er in Georgië een vrijwel nieuwe ploeg. Die boven zichzelf uitstijgt en met het halen van de halve finale een uitstekende prestatie heeft geleverd. "Ik ben blij met onze progressie in dit toernooi", zegt coach Stekelenburg. Met elke wedstrijd zijn we nog meer een team geworden. Portugal was de sterkste ploeg in poule A en zijn niet voor niets bovenaan geëindigd. Maar we hebben ons huiswerk gedaan. We kennen hun sterkte punten en zijn voorbereid."

Portugal-coach Hélio Sousa, met zicht op de trofee waar het in Georgië allemaal om draait.

Ook zijn Portugese collega Hélio Sousa ziet zijn team groeien in het toernooi. "Het halen van de halve finale was ons eerste doel en dat is ons gelukt. Een mooie ervaring voor onze spelers, die zij wellicht maar één keer in hun jeugd zullen meemaken. We zijn tot dusver zeer tevreden. De inzet en mentaliteit van het team is goed en we zijn klaar voor de volgende stap in dit toernooi."

Halve finale om 15.00 uur

De halve finale tussen Nederland en Portugal begint woensdag om 15.00 uur (Nederlandse tijd). Het duel wordt gespeeld in het David Petriashvili Stadion in Tbilisi. De andere halve finale gaat tussen Engeland en Tsjechië. De EK-finale is zaterdag.

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen