Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oranje onder 19 stunt op EK met plaats in halve finale

Francis Grondhuis
KNVB Media
9 juli 2017, 19:45

Missie volbracht! Oranje onder 19 speelt woensdag de halve finale van het EK tegen Portugal. - Foto: KNVB Media

Halve finale! Het Nederlands elftal onder negentien jaar verbaast op het Europees kampioenschap in Georgië vriend en vijand met een plek bij de laatste vier. Het 1-1 gelijkspel tegen Bulgarije was zondag voldoende voor de oudste nationale jeugdploeg om de halve finale te bereiken. Portugal is woensdag de volgende tegenstander.

Hoe sterk zijn ze? En wat kunnen ze? Voor het begin van het toernooi was bij weinigen duidelijk hoe het huidige team moest worden ingeschat. De ploeg die gedurende het seizoen de kwalificatie hadden volbracht, oogde in die wedstrijden stabiel en volwassen, kon goed op resultaat spelen, maar was door alle afmeldingen bijna volledig ontmanteld. Voor de technische staf was het vervolgens zaak in korte tijd met alle nieuwe jongens opnieuw te bouwen aan een team dat op de eindronde in Georgië kon meedraaien.

Eenmaal op de Kaukasus gaf Onder 19 meteen zijn visitekaartje af. Met de sensationele 4-1 openingszege op Duitsland stapelde Oranje intern vooral het vertrouwen in eigen kunnen. Ook tegen Engeland was het team dicht bij een stunt, maar moest het in de slotfase toch het hoofd buigen (0-1). Beide duels in Tbilisi bewezen in ieder geval wel dat ook deze groep spelers op het EK thuishoorde.

Drie wijzigingen

Centrale verdediger Robin Zwartjens maakte tegen Bulgarije zijn interlanddebuut.

Voor het afsluitende pouleduel met de puntloze, maar nog niet uitgeschakelde, Bulgaren verplaatste de equipe zich naar het noordelijker gelegen Gori. Daar verscheen Onder 19 aan de aftrap met een elftal dat op drie plaatsen was gewijzigd in vergelijking met de vorige twee EK-duels. Ché Nunnely moest plaatsmaken voor Rodney Kongolo die het middenveld versterkte. Jay-Roy Grot was de verwachte vervanger van Joël Piroe die drie dagen eerder tegen Duitsland door een elleboogstoot een hoofdblessure opliep. En in de achterhoede hoorde debutant Robin Zwartjens op het laatste moment dat hij aan de bak moest, nadat Tristan Dekker in de warming-up uitviel.

Met een ruit op het middenveld en Ferdi Kadioglu als valse spits greep Nederland snel het initiatief, maar slaagde er - behalve vier corners - niet in veel uitgespeelde mogelijkheden voor zichzelf te creëren. Alleen Kongolo was na een kwartier in staat het Bulgaarse doel onder vuur te nemen. Zijn schot werd echter gekeerd door keeper Naumov. Het was het enige noemenswaardige wapenfeit voor rust. "Onze eindpass was vaak niet zuiver genoeg", zag coach Maarten Stekelenburg. "Bovendien speelde Bulgarije heel verdedigend. Ik had verwacht dat zij nog wel wat wilden, maar er was erg veel respect voor ons."

Kongolo scoort

De tweede poging van Kongolo - én Nederland - was wel raak. De tweede helft was koud vijf minuten onderweg toen de jongere broer van international Terence voor de openingstreffer zorgde. Een perfect scenario voor Nederland, zo leek het. Maar vijf minuten later zorgde Georgi Rusev voor een aardige tegenvaller door de 1-1 te maken. Daardoor maakte Oranje het nog enigszins spannend voor zichzelf, hoewel het gelijktijdig gespeelde andere groepsduel tussen Engeland en Duitsland (4-1) een gunstig scoreverloop had en Nederland zich in het laatste kwartier niet al te veel zorgen meer hoefde te maken. "Er was geen noodzaak meer om extra gas te geven, 1-1 was prima voor ons", zag ook Stekelenburg. 

Engeland werd groepswinnaar, Nederland gaat als nummer twee door. De Oranjetalenten nemen het woensdag in de halve finale op tegen Portugal, de winnaar in poule A. De Portugezen wonnen van thuisland Georgië (1-0) en Tsjechië (2-1) en speelden gelijk tegen Zweden (2-2). De andere halve eindstrijd gaat tussen Engeland en Tsjechië en wordt ook woensdag gespeeld. De exacte aanvangstijden maakt UEFA later bekend.

De sterke Navajo Bakboord houdt twee Bulgaren van het lijf.

Primeur op EK

Het Europees kampioenschap onder 19 jaar beleeft volgende week in ieder geval een primeur, want geen van de vier halve finalisten won ooit het EK in deze leeftijdscategorie. Nederland heeft nu al voor een historische prestatie gezorgd. Nooit eerder slaagde een van de vorige generaties er in de halve finale te halen.

Statistieken Statistieken Bekijk de opstelling en statistieken van het EK-duel Nederland-Bulgarije (1-1).

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen