Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Hattrick Piroe leidt Onder 19 naar onverwachte EK-zege

Francis Grondhuis
KNVB Media
3 juli 2017, 19:45

Een loepzuivere hattrick voor Joël Piroe in de tweede helft. - Foto: KNVB Media

Een loepzuivere hattrick van spits Joël Piroe heeft het Nederlands elftal onder 19 jaar een vliegende start op het Europees kampioenschap bezorgd. In de Georgische hoofdstad Tbilisi was Onder 19 met 4-1 verrassend te sterk voor het favoriete Duitsland. Alle goals vielen in de tweede helft.

Een B-team dat geen schijn van kans heeft op het EK. De spelers van het Nederlands elftal onder 19 jaar wisten hoe de buitenwereld tegen hen aankeek, maar haalden de schouders op, gingen vol aan de bak en geloofden in hun kans.

Maar de vraag bleef. Waartoe is Onder 19 op het Europese podium in staat? Ook de concurrentie was onwetend. Met zo veel afwezigen viel er weinig zinvol te scouten voor de EK-opponenten Duitsland, Engeland en Bulgarije. Aan het begin van het interlandseizoen, in september 2016, bleef Onder 19 tegen zowel Engeland (1-1) als Duitsland (1-2 winst) meer dan op de been. Die duels waren echter geen maatstaf.  Slechts vijf spelers die vandaag in actie kwamen - Bijlow, Carolina, De Wit, Koopmeiners en Dilrosun - maakten die wedstrijden mee.

De complete selectie van Oranje onder 19 voor het EK 2017 in Georgië.

Spelen op resultaat

Wat Onder 19 al wel het gehele seizoen kenmerkt, is het spelen op resultaat. In beide kwalificatietoernooien hoefde de ploeg slechts één tegentreffer te incasseren. Zelf scoren ging echter ook niet altijd even soepel. De elf gespeelde interlands leverden zestien doelpunten op, waarbij de 4-0 zege in de EK-kwalificatie op San Marino als een uitschieter gold. Coach Maarten Stekelenburg maalde er niet om. "De basis van wedstrijden winnen, is heel weinig kansen weggeven."

En met die mantra begonnen de Oranjetalenten in het warme David Petriashvili Stadion aan hun EK-eindronde. Met Duitsland als eerste tegenstander kregen ze het meteen voor de kiezen, maar dankzij een goede organisatie en vooral de wil om als team voor elke bal te knokken, konden ze zich uitstekend weren tegen de Duitse generatiegenoten. Na een wat onwennig begin ontspon zich na de verplichte cooling break halverwege de eerste helft een gelijkwaardige strijd.

Spektakel na rust

Javairo Dilrosun: drie assists.

De eerste twee kansen waren voor Oranje, met schoten van Ché Nunnely en Javairo Dilrosun. De grootste mogelijkheid was echter voor de Duitse spits Etienne Amenyido, maar hij mikte oog in oog met keeper Justin Bijlow naast. Dat Onder 19 halverwege nog volop zicht had op een goed resultaat in deze openingswedstrijd was al opmerkelijk, maar wat er in de tweede helft gebeurde had niemand kunnen bevroeden.

Binnen een minuut hadden de Duitsers hun doelpunt, toen Jurich Carolina zich aan de linkerkant te makkelijk liet uitspelen en de voorzet vervolgens aan iedereen voorbij ging, behalve aan Aymen Barkok: 1-0.

Was dit de nekslag voor Oranje? Geenszins. Binnen drie minuten legde de uitblinkende Dilrosun vanaf de linkerflank de bal perfect op het voorhoofd van Piroe die keihard binnenkopte: 1-1. Pal voor de tweede drinkpauze, in de 65e minuut, volgde de tweede treffer. Ferdi Kadioglu nam de corner vanaf links, Dani de Wit kwam vliegend inkoppen en Piroe draaide zijn borst op het juiste moment richting de Duitse goal: 2-1. "Ik dacht dat de kopbal van Dani naast zou gaan, dus ik wilde de bal in ieder geval raken richting het doel. Dat lukte, en met die snelheid werd het vanzelf een goal", aldus Piroe.

Joël Piroe en Jay-Roy Grot: doelpuntenmakers tegen Duitsland.

Ook invaller Grot scoort

De vreugde was enorm in het Oranjekamp, maar iedereen wist ook dat het niet gedaan was met nog ruim 25 minuten op de klok. Des te knapper was het dat Nederland de verdedigende organisatie op orde hield en nauwelijks een kans weggaf. Sterker, dankzij geweldige acties van Dilrosun schroefde het in de slotfase de score nog verder op. De linksbuiten van Manchester City zette eerst met een steekbal Piroe vrij voor de goal en deed in blessuretijd hetzelfde bij invaller Jay-Roy Grot, ditmaal met een subtiele hakbal. Beide spitsen rondden hun kansen koel en zakelijk af: 4-1.

Een fantastische en nooit verwachte start voor Oranje onder 19. Donderdag speelt het team zijn tweede poulewedstrijd tegen Engeland dat eerder op de dag met 2-0 van Bulgarije won. "Vanavond drinken we een biertje en morgen gaan we weer keihard aan de slag. We hebben pas één keer gewonnen en dat is niet genoeg om de halve finale te halen", aldus coach Stekelenburg.

Reacties Piroe en Stekelenburg Reacties Piroe en Stekelenburg "Deze ploeg spuugt in de handen en gaat ervoor.'"

Statistieken Statistieken Bekijk de opstelling en statistieken van het EK-duel Duitsland-Nederland (1-4).

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen