Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oranje onder 19 naar het EK, maar met welke spelers?

KNVB Media
KNVB Media
29 maart 2017, 10:30

Coach Maarten Stekelenburg hoopt met een zo sterk mogelijke selectie het EK te spelen. - Foto: KNVB Media

Voor het derde opeenvolgende jaar is het Nederlands elftal onder 19 jaar van de partij op het EK. Opnieuw mengt de oudste nationale jeugdploeg van de KNVB zich tussen de beste acht landen van Europa. Alleen is de grote vraag: met welke spelers doet Nederland begin juli in Georgië een gooi naar de titel?

Je zou het bijna een hoofdpijndossier kunnen noemen. Staan de Eredivisieclubs midden in de voorbereiding op het nieuwe competitieseizoen hun spelers af? PSV deed dat de afgelopen jaren uit overtuiging wel, Ajax, Feyenoord en anderen waren terughoudender. Zij hadden daar formeel het recht toe, omdat het EK onder 19 nog altijd niet op de officiële internationale speeldagenkalender van UEFA voorkomt.

Maarten Stekelenburg.

Tot frustratie van Stekelenburgs voorganger Aron Winter, die Onder 19 in 2015 en 2016 naar het EK loodste, maar eenmaal op het eindtoernooi als enig deelnemend land niet over de sterkst mogelijke selectie kon beschikken en tweemaal de halve finale misliep.

EK eerder op de kalender

UEFA heeft de eindronde ditmaal al met een paar weken vervroegd, al heeft dat vooral te maken met het commercieel grotere EK Vrouwen dat vanaf half juli in Nederland wordt gehouden. Beide toernooien mogen elkaar niet overlappen, waardoor deze 33e editie van het EK onder 19 van 2 tot en met 15 juli plaatsvindt.

Maar over wie verwacht Stekelenburg komende zomer te kunnen beschikken op de Kaukasus? Die vraag kon de KNVB-coach dinsdag na het beslissende punt in de EK-kwalificatiereeks tegen Griekenland (0-0) niet direct beantwoorden.

Aan beide zijden water bij de wijn doen

"Het is afwachten. We wilden eerst deze kwalificatie veiligstellen. De komende tijd zullen we benutten om te kijken hoe de vlag ervoor staat bij de clubs. Ik ga er vanuit dat de jongens graag het EK willen spelen, maar ik begrijp ook dat het schuurt met clubbelangen. Aan beide zijden zullen we water bij de wijn moeten doen."

Maatwerk in de voorbereiding

Stekelenburg stelt dat er maatwerk moet worden geleverd. "Onze voorbereiding is gepland, maar we zullen per individu en club moeten bekijken wat de beste optie is en afspraken maken wie op welk moment van de voorbereiding instroomt. Alle competities waar we mee te maken hebben, Eredivisie, Jupiler League, Tweede divisie etcetera, lopen verschillend, dus dat wordt puzzelen."

Hoop op een zo sterk mogelijk team

Niemand zal ontkennen dat het EK onder 19 voor de Nederlandse jeugdinternationals een geweldig podium is. Het deelnemersveld in Georgië is met Nederland, Engeland, Duitsland, Portugal, Bulgarije, Zweden, Tsjechië en gastland Georgië opnieuw van hoog niveau. "Daarom hoop ik uiteraard dat we daar met een zo sterk mogelijk team kunnen verschijnen", besluit Stekelenburg.

Op de hoogte blijven van Oranje?

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen