Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

O19 wint na gouden wissel Duin

KNVB Media
KNVB Media
14 november 2016, 14:15

Dankzij de goal van invaller Jelle Duin in de 84e minuut sloot Nederland alsnog het vierlandentoernooi in Tbilisi met een 1-0 zege af. - Foto: KNVB Media

Het duurde lang. Heel lang. Voordat het Nederlands elftal onder 19 jaar eindelijk door de defensie van de Georgische generatiegenoten wist te breken. Dankzij de goal van invaller Jelle Duin in de 84e minuut sloot Nederland alsnog het vierlandentoernooi in Tbilisi met een 1-0 zege af.

Dat was de formatie van coach Maarten Stekelenburg ook aan zijn stand verplicht. Thuisland Georgië had eerder in het vierlandentoernooi al twee ruime nederlagen geleden tegen Spanje (0-3) en Frankrijk (0-4). Nederland opende met een 1-1 gelijkspel tegen Frankrijk en knakte daarna ver in blessuretijd tegen Spanje (2-1).

Toch liep het aanvankelijk moeizaam aan Oranjezijde. "Het was stroef en eigenlijk waren we overal een stapje te laat", zag Stekelenburg. Tegen een opponent die vol passie en energie in de duels vloog,  zette Onder 19 te weinig tegenover. "Misschien was het mentaal lastig na twee eerdere topwedstrijden het toernooi goed af te sluiten tegen een ploeg waarvan je moet winnen. Aan de andere kant wist ik ook dat Georgië dit niet negentig minuten zou volhouden."

Ritme op middenveld

Onder 19 kon zelf op tijd de knop omzetten. Nadat Stekelenburg na rust Toon Koopmeiners binnen de lijnen bracht, begon het meteen te draaien. "Hij bracht een bepaald ritme op het middenveld, waardoor we makkelijker doorheen kwamen en een heel hoog niveau haalden. We zijn geen moment meer in de problemen geweest, maar hadden wel de score moeten opkrikken", vond de KNVB-coach.

Onder 19 reeg de kansen aaneen. Justin Hoogma was tweemaal dichtbij een treffer, maar de centrale verdediger zag zijn schot eerst langs de verkeerde kant van de paal glippen en kopte later een hoekschop rakelings over. Ook spits Kaj Sierhuis mikte met zijn hoofd na een voorzet van Odysseus Velanas te hoog en diezelfde Velanas zag een laag schot in de linkerhoek op het laatste moment goed gepakt worden door de Georgische keeper.

Goudhaantje Duin

Met het inbrengen van een tweede spits in de persoon van Jelle Duin wilde Onder 19 in de slotfase de beslissing forceren. Duin stond koud drie minuten in het veld of hij was al het goudhaantje. Vanuit de omschakeling pikte hij de bal op die door collega-spits Sierhuis werd verlengd en toen hij zag dat de Georgische keeper vroeg naar de grond ging, rondde hij subliem met buitenkant links af. "We hielden goed de druk en bouwden die zodanig op dat ik altijd het gevoel had dat er nog een goal zou vallen", zei coach Stekelenburg.

Daarmee sloot Onder 19 de interlandweek op de Kaukasus op passende wijze af. "We hebben hier wedstrijden op topniveau gespeeld en goed kunnen werken aan onze speelwijze. Op doelman Maarten Paes na, die op een training een blessure opliep, hebben we bovendien alle spelers aan het werk gezien."

Volgende klus

De volgende klus is het tweede EK-kwalificatietoernooi dat in maart plaatsvindt. Tot die tijd komen de jeugdinternationals - indien beschikbaar - elke maand bijeen voor een tweedaagse stage op de KNVB Campus. Tot tevredenheid van Stekelenburg. "Anders hadden van november tot maart met een gat gezeten. Dat is niet logisch. Het is fijn dat we nu deze mogelijkheid hebben, ook omdat de jongens zelf ook hebben aangegeven dat ze deze stages willen."

Over een kleine acht maanden hoopt Onder 19 terug te keren op Georgische bodem. Van 2 tot en met 15 juli komen de beste landen van Europa daar samen om te strijden om de EK-titel. Gastland Georgië is automatisch verzekerd van deelname, de overige zeven landen komen vanuit de kwalificatie naar voren. Stekelenburg: "Met het oog op het EK is het fijn dat we hier alles al een keer gezien hebben. Al moeten we vooral niet denken dat we al op het EK staan. We moeten ons nog wel kwalificeren en dat zal in maart op het Elitetoernooi moeten gebeuren." De loting voor die Eliteronde is op 13 december in Nyon. 

Statistieken:

Wedstrijd
Georgië - Nederland 0-1 (0-1).

Scoreverloop
84. Jelle Duin 0-1.

Geel
Dani de Wit (Nederland).

Opstelling Nederland
Bijlow, Zeefuik, De Ligt, Hoogma, Wijndal, De Wit, Velanas (81. Duin), Bijleveld (45. Koopmeiners), Dilrosun (69. Van Rooijen), Sierhuis, Kluivert (69. Chong).


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen