Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Carolina: 'Linksback bevalt prima'

KNVB Media
KNVB Media
12 oktober 2016, 1:00

Jurich Carolina blinkt uit als linksback van Onder 19. - Foto: KNVB Media

Het beste van Oranje onder 19? Dat is misschien wel de ijzersterke defensie. In vijf interlands kreeg de ploeg dit seizoen slechts drie tegentreffers te verwerken. De linkerflank is sinds dit voetbaljaar voor het eerst het territorium van Jurich Carolina.

En dat is even wennen voor de 18-jarige PSV'er die immers al sinds hij fatsoenlijk zijn veters kan strikken als centrale verdediger door het leven gaat. "Dat ben ik van origine, maar sinds dit seizoen fungeer ik bij Jong PSV als linksback. Het is even wennen, met name het spelen in de ruimte. En ook het opkomen en weer terugschakelen bij balverlies. Maar het bevalt me prima, want het is een leuke positie, zeker in de combinatie met de linksbuiten."

Moordende concurrentie

Dat Carolina bij Jong PSV, koploper in de Jupiler League, als linksback is geposteerd, komt met het oog op het Nederlands elftal onder 19 jaar misschien wel goed uit, Daar is de concurrentie in het centrum van de verdediging immers moordend. In de huidige lichting - geboortejaar 1998/1998 - barst het van het talent achterin.

Voor de centrale posities komen Matthijs de Ligt (Ajax), Rick van Drongelen (Sparta Rotterdam), Justin Hoogma (Heracles Almelo, al doorgeschoven naar Onder 20) en Sherel Floranus (Sparta Rotterdam) in aanmerking. In het EK-kwalificatietoernooi, waar Nederland afgelopen week in Hardenberg en Vriezenveen met drie overwinningen op rij poulewinnaar werd, kregen De Ligt en Van Drongelen de voorkeur van coach Maarten Stekelenburg. "Dat zijn ook twee beesten in het midden", lacht Carolina.

Uitstekende resultaten

Nee, zet hem maar linksback. Als onderdeel van die stevige achterhoede draagt hij immers zijn steentje bij aan de uitstekende resultaten van het team dit seizoen. Onder 19 is nog ongeslagen. Van Duitsland, Noorwegen, Roemenië en San Marino werd gewonnen, tegen Engeland rolde er een gelijkspel uit.

Ook vorig jaar behoorde de op Curaçao geboren Carolina tot de selectie van het Nederlands elftal onder 19 jaar, maar onder coach Aron Winter zat er voor hem geen basisplaats in. "Dat vond ik ook begrijpelijk, want ik was een jaar jonger dan de rest", aldus de verdediger die door het Limburgse FC Hoensbroek, Fortuna Sittard en AZ werd opgeleid en uiteindelijk vorige zomer door PSV naar Eindhoven werd gehaald.

Fysiek, loopvermogen, passing

Het EK in Duitsland, waar Onder 19 afgelopen zomer de halve finale én een ticket voor het WK onder 20 misliep, beleefde Carolina grotendeels vanaf de bank. Of het huidige Onder 19 qua niveau beter is, valt nog moeilijk te bepalen voor hem. "Misschien hadden we vorig jaar iets meer creativiteit in huis, met spelers als Appie Nouri en Frenkie de Jong. Maar als ik naar dit team kijk, dan zie ik genoeg andere kwaliteiten. We zijn fysiek heel sterk en hebben veel loopvermogen en een goede passing."

De EK-ervaring van afgelopen zomer was mooi, maar de wens om opnieuw een Europese eindronde te spelen is groot bij Carolina. "Nu maak ik het allemaal mee als basisspeler en daardoor ben ik nog meer betrokken. Ik wil heel graag het EK in Georgië spelen. Maar daarvoor zullen we eerst in maart de Eliteronde moeten winnen. In ieder geval is deze week in deze eerste kwalificatieronde de eerste stap gezet."

Onze helden op de velden

Alles over de nationale teams: bekijk het programma en de uitslagen, duik in de historie, bekijk de profielen van alle spelers en speelsters en lees het laatste nieuws per team.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen