Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

'Scoor niet elke week een hattrick'

KNVB Media
KNVB Media
9 oktober 2016, 1:00

Kaj Sierhuis was op dreef voor Onder 19. - Foto: KNVB Media

Lange tijd bleef het Nederlands elftal onder 19 jaar tegen het nietige San Marino op een schamele 1-0 voorsprong steken. Totdat Kaj Sierhuis het op zijn heupen kreeg en binnen veertien minuten tijd een glaszuivere hattrick scoorde.

Door de goals van Sierhuis kreeg de 4-0 zege op de Zuid-Europese dwergstaat nog enige glans. Toch stak die schril af bij de 9-0 monsterscore die Noorwegen twee dagen eerder in het EK-kwalificatietoernooi in Hardenberg en Vriezenveen liet noteren.

Dat moest ook Sierhuis erkennen. "We hadden ons deze wedstrijd anders voorgesteld", bekende hij na afloop. "Omdat Noorwegen negen doelpunten had gemaakt, wilden wij er meer maken, zodat we het onderlinge duel dinsdag met een beter doelsaldo zouden ingaan. We zijn dus keihard op zoek gegaan naar goals, maar het wilde helaas niet lukken."

Leuk avondje

Daar zag het aanvankelijk niet naar uit, want als na drie minuten zette Odysseus Velanas Onder 19 op voorsprong. Een droomstart. Sierhuis: "Absoluut. We hadden onmiddellijk het gevoel dat het wel eens een leuk avondje zou kunnen worden. Erop en erover."

Een hyperaanvallend Oranje, dat met vier aanvallers aantrad, slaagde er maar niet in door de defensieve stellingen van San Marino heen te beuken. En als er al wat kansjes kwamen, had Onder 19 het vizier niet op scherp. "Ze speelden zo compact. Het was continu zoeken naar momenten om ze een prikje te geven. Heel lastig. En dan viel ook nog het licht uit na een uur spelen. Het was een heel aparte avond", vond Sierhuis.

Masterclass

Misschien was die onderbreking van een half uur juist wat de ploeg nodig had. Want een paar minuten na de hervatting begon de succesreeks van de 18-jarige Ajacied. Eerst verlengde hij heel attent een vrije bal van Sherel Floranus achter de keeper, daarna rondde hij zeer scherp af na een goede balcontrole met de borst en tenslotte gaf Sierhuis een masterclass strafschop benutten. Gedecideerd achter de bal staan, een hoek kiezen en buiten bereik van de keeper raak schieten.

Dat alles in slechts veertien minuten tijd. Een puntgave hattrick. Sierhuis, die donderdag in de eerste wedstrijd tegen Roemenië (2-1) geen basisplaats had, kon er om glimlachen. "Eigenlijk doe je het nooit goed in dit soort wedstrijden Met 4-0 winnen is voor de buitenwacht te weinig. Die vindt een 7-0 zege wel oké en als je echt heel dik wint, dan is dat volgens verwachting. Maar als spits weet je dat je veel kunt scoren tegen zulke tegenstanders. Het is fijn als dat dan ook lukt. Je scoort niet elke week een hattrick."

Dinsdag tegen Noorwegen

Dinsdag speelt Onder 19 om 19.30 uur in Hardenberg het laatste duel van deze eerste EK-kwalificatieronde. Tegenstander is Noorwegen dat zich net als Nederland ook al na twee gewonnen duels heeft geplaatst voor de volgende ronde. Omdat de Noren een beter doelsaldo hebben, zal Nederland moeten winnen om het minitoernooi als nummer één af te sluiten. Ook om een gunstige positie te genereren bij de loting voor de volgende kwalificatieronde.

Daarvoor geldt niet de eindrangschikking, maar het totale puntenaantal. "We willen tegen Noorwegen absoluut een goed resultaat neerzetten en we gaan die wedstrijd spelen om te winnen", aldus Onder 19-coach Maarten Stekelenburg. "We willen een zo goed mogelijke uitgangspositie bij de loting. Daarom gaat de focus snel op Noorwegen en blijf ik niet al te lang stilstaan bij de teleurstellende wedstrijd tegen San Marino."

Kaartverkoop

Tickets voor Nederland-Noorwegen zijn aan te schaffen vanaf 2 euro. Informatie over de kaartverkoop is te vinden op de website van HHC Hardenberg. 

Onze helden op de velden

Alles over de nationale teams: bekijk het programma en de uitslagen, duik in de historie, bekijk de profielen van alle spelers en speelsters en lees het laatste nieuws per team.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen