Hattrick Sierhuis helpt Onder 19

8 oktober 2016, 22:00

Oranje Onder 19 voorafgaand aan het treffen met San Marino. - Foto: KNVB Media

Als Noorwegen met 9-0 wint van San Marino, met welke cijfers stapt Nederland dan tegen de Zuid-Europese dwergstaat van het veld? Dat was zaterdag de grote vraag voor de aftrap van het tweede EK-kwalificatieduel van het Nederlands elftal onder 19 jaar.

Het antwoord was teleurstellend. In een matig duel was de ploeg van KNVB-coach Maarten Stekelenburg veel te sterk voor het beperkte team van San Marino, maar dat werd niet in cijfers uitgedrukt. Op het veld van DETO Twenterand in Vriezenveen stond er na afloop slechts een 4-0 overwinning op het bord. Die overwinning betekende, na de eerdere zege op Roemenië, wel dat Onder 19 is geplaatst voor de tweede kwalificatieronde in maart.

De hoogtepunten op een rijtje:

De meeste goals
Drie goals voor Kaj Sierhuis. Een hattrick zelfs. Daar geniet elke spits van, dus ook de 18-jarige Ajacied. Maar het hadden er zeker mee kunnen zijn. In de eerste helft schoot de behendige spits in kansrijke positie keihard tegen de reclameborden en na de pauze raakte hij eerst de lat, om vervolgens van dichtbij de rebound over de hekken van sportpark Het Midden te knallen.

Maar daarna was Sierhuis op dreef. Binnen veertien minuten was het driemaal raak. In de 67e minuut verlengde hij een vrije trap van Sherel Floranus met de binnenkant van de schoen, drie minuten later controleerde hij knap met de borst en schoot feilloos in de verre hoek raak en tien minuten daarna liet de spits zien hoe je een strafschop benut. Uit stand, half hoog, links van de keeper.

De mooiste goal
Dat was met afstand de tweede treffer van Kaj Sierhuis. Vond hij zelf ook.  "De manier waarop ik die kans afmaakte, klopte wel", keek de aanvaller na afloop terug. De wijze waarop hij in eerste instantie de bal onder controle bracht, was misschien wel fraaier. Met de borst, en tegelijkertijd in positie brengen om meteen doeltreffend uit te halen: 3-0. De bal belandde perfect laag in de linkerhoek, ver buiten bereik van de keeper. In de beperkte ruimte die er was, deed Sierhuis alles goed.

De belangrijkste goal
Niet moeilijk te kiezen. In wedstrijden zoals deze is het belangrijkste doelpunt altijd de eerste. En het liefst zo snel mogelijk. Daarmee wordt de ban gebroken en het verzet van de defensief opererende tegenstander in een vroeg stadium geknakt. Althans, zo luidt de theorie. Wat vroeg scoren betreft deed Onder 19 alles goed. Al na drie minuten kwam FC Utrecht-middenvelder Odysseus Velanas goed in het zestienmetergebied en schoot van dichtbij hard raak. De eerste kans, direct een goal. Dat beloofde veel voor de resterende 87 minuten.

Mag het licht uit?
Helaas voor Onder 19 en de toeschouwers op het complex van DETO Twenterand bleven de goals lang uit. Met de ruststand van 1-0 kon niemand tevreden zijn, behalve de bezoekers uit San Marino die alles uit de kast trokken om het spel te vertragen. Ook in het eerste kwartier na rust hielden de gasten stand. Totdat het opeens aardedonker werd op sportpark Het Midden...

Terwijl Javairo Dilrosun en Teun Bijleveld klaar stonden om een vrije trap te nemen, doofden de lichtmasten en gaf ook het scorebord er de brui aan. Alleen in de kantine bleven de lampen aan en de muziek draaien. De oorzaak? De stoppen hadden het begeven. Na een half uurtje pauze waren de lichtmasten weer op volle kracht en keerden de spelers terug op het veld. En scoorde Onder 19 in korte tijd driemaal.

De keeper
Tegen San Marino de nul houden is een vanzelfsprekendheid voor de keepende Maarten Paes. Dat deed hij dan ook optimaal. Voor de rest stond de goalie van N.E.C. er grotendeels werkeloos bij. Hij had in negentig minuten welgeteld zes balcontacten: vier terugspeelballen, een onderschepping van een diepe bal en zowaar bokste hij eenmaal een bal weg. Perfecte wedstrijd, maar oersaai.

De coach
Die kon uiteraard niet tevreden zijn over het vertoonde spel. "Er is niet uitgekomen wat we wilden. Dat was namelijk meer dan negen goals scoren, zodat we qua doelsaldo voorbij Noorwegen zouden geraken", aldus KNVB-coach Maarten Stekelenburg. "Je kunt je afvragen of deze wedstrijden goed zijn voor het voetbal. San Marino heeft er niets aan, en wij hebben er niets aan. Maar goed, we moeten vooral naar onszelf kijken."

Bij Onder 19 ontbrak vooral de snelle balcirculatie, vond Stekelenburg. "We speelden de bal veel te lang rond en brachten hem te laat in. De bedoeling was juist tot een vroege voorzet te komen. We speelden bewust met twee centrale spitsen Duin en Sierhuis, zodat zij in het duel de afvallende bal konden oppikken. Maar die bal kwam er niet, of te laat."

Misschien was het juist te druk voorin? "Nee, er stonden zo veel verdedigers van San Marino, dan moet je wel bezetting hebben voor de goal. Vol de druk erop, zodat die verdedigers tot fouten worden gedwongen. Dat deden we in de eindfase ook beter, en toen kwamen alsnog de doelpunten. Al met al was dit gewoon een vervelende wedstrijd. Maar we hebben ons geplaatst voor de volgende kwalificatieronde en dat is prettig. Tegen de Noren kunnen we nu dinsdag vrijuit spelen om een zo goed mogelijke uitgangspositie voor de loting van de Eliteronde te bemachtigen."

Statistieken

Wedstrijd
Nederland - San Marino 4-0 (1-0).

Scoreverloop:
3. Odysseus Velanas 1-0; 67. Kaj Sierhuis 2-0; 70. Kaj Sierhuis 3-0; 81. Kaj Sierhuis (pen.) 4-0.